Пропустити навігацію

УМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ У 2024 РОЦІ

FB IMG 1703265324685 300x225 - УМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ У 2024 РОЦІВідповідно до Закону України № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для призначення пенсії за віком громадянам, які досягають пенсійного віку (60 років для чоловіків та для жінок) в 2024 році, необхідно мати не менше 31 року страхового стажу.
 
Впродовж наступних п’яти років вимоги до кількості років офіційної трудової діяльності зростатимуть щороку на рік. Тобто тим, хто досягне пенсійного віку в 2028 році, необхідна для призначення пенсії тривалість страхового стажу становитиме 35 років.
 
Нагадаємо: страховий стаж – це період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Якщо нарахована зарплата найманого працівника менша за мінімально вставлену законом, то роботодавець зобов’язаний донарахувати ЄСВ до мінімального страхового внеску.
 
Звертаємо увагу, що право не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового стажу. До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески.
 
Страховий стаж і сплата ЄСВ гарантують працівникам соціальний захист: оплату листків непрацездатності, допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, пенсію.
 
А перевірити свій страховий стаж, сплачені страхові внески і нараховану зарплату можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua
background Layer 1