Пропустити навігацію

ЯК НЕ ВТРАТИТИ СТРАХОВИЙ СТАЖ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ

STAZH V ST 300x225 - ЯК НЕ ВТРАТИТИ СТРАХОВИЙ СТАЖ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУВ умовах воєнного стану більшість роботодавців області змушені були внести зміни до порядку роботи шляхом встановлення неповного робочого часу для працівників, простою, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати на тривалий термін, запровадження дистанційної роботи, що, безумовно, вплинуло на оплату праці працівників.
При цьому не можна забувати, що проблема набуття застрахованими особами страхового стажу, який з 1 січня 2024 року становить 31 рік, напряму залежить від нарахованої заробітної плати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок. Отже, суми сплаченого єдиного соціального внеску менше мінімального розміру негативно впливають на набуття застрахованими особами страхового стажу.
Для надання громадянам можливості накопичити страховий стаж, Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачив право здійснення доплати до мінімального страхового внеску за період з 01.01.2004 року до 31.12.2010, коли особи працювали неповний місяць.
Законом України від 15.02.2022 №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”, який набрав чинності 30.04.2022, зокрема, внесено зміни до статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо розміру доплати до мінімального страхового внеску, яку необхідно здійснити для зарахування неповного місяця роботи як повний місяць.
Так, якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати, виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати, таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.
До прикладу: особа звернулась до органу Пенсійного фонду України з заявою про здійснення у січні 2024 року доплати до мінімального страхового внеску за неповний місяць роботи у січні 2010 року. За даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, за січень 2010 року особі нарахована заробітна плата у сумі 700,00 грн. (при мінімальній зарплаті 869,00 грн.), на яку нараховано та сплачено страхові внески у сумі 246,40 грн (700,00 * 33,2 % + 700,00 * 2 %).
Мінімальна заробітна плата, встановлена законодавством на дату здійснення доплати (січень 2024 року), становить 7100,00 грн, мінімальний страховий внесок – 1562,00 грн (7100,00 * 22 %).
Таким чином, особі необхідно здійснити доплату за січень 2010 року в сумі 1315,60 грн (1562,00 – 246,40).
Крім можливості здійснення доплати до мінімального страхового внеску з метою накопичення страхового стажу громадянам України надано право на добровільне пенсійне страхування.
Ухвалені Верховною Радою України зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (Закон України від 04.11.2022 №2734 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні») спрощують добровільну участь громадян у системі пенсійного страхування та підтримки пенсіонерів.
Добровільне пенсійне страхування передбачає самостійне визначення розміру страхових внесків та добровільну сплату на розсуд платника.
Право добровільної сплати додаткових пенсійних страхових внесків на пенсійне страхування мають особи, що досягли віку 16 років, та не є пенсіонерами (або на їх користь – треті особи). До набрання чинності Закону договори про добровільну участь в системі пенсійного страхування могли укладати лише ті, хто не є застрахованими особами, а з його прийняттям такі можливості надаються також працюючим громадянам.
Для участі в системі добровільного пенсійного страхування особі слід укласти договір з ПФУ. Такий договір укладається в е – вигляді через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) або вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Ідентифікація проводиться шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації «Bank ID», іншого засобу ідентифікації особи.
Розмір страхових внесків, періодичність і строки їх сплати людина визначає самостійно. Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду України. Цей місяць буде враховано до страхового стажу, за цей місяць буде враховано/збільшено зарплату для обчислення пенсії. У випадку переплати, тобто у разі якщо сплаченого роботодавцем ЄСВ та добровільного страхового пенсійного внеску перевищить максимальну величину, з якої сплачуються страхові внески, переплата буде зарахована у наступний місяць. При цьому дані про сплату добровільних внесків будуть вноситись в систему автоматично без подання звітності. Також інформація щодо сплати добровільного внеску буде відображена в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі е – послуг Пенсійного фонду України.
Нагадуємо про зручну можливість відстеження ситуації щодо сум нарахованих заробітків та сплачених внесків, а також зарахування страхового стажу на веб-порталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua), зареєструвавшись на цьому електронному сервісі за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID.
Кожна застрахована особа повинна пам’ятати, що отримання зарплати у розмірі менше мінімальної – це добровільне позбавлення себе належних соціальних виплат (за періоди тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці тощо), а головне – це прямий шлях до злиднів у старості. Аби уникнути такої сумної перспективи, потрібно офіційно оформляти з роботодавцями трудові договори, які передбачають відкриту, задекларовану виплату заробітків з належною сплатою страхових внесків, а при необхідності , залучатись до добровільної доплати та добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
background Layer 1