Пропустити навігацію

СТАТУСИ ЕЛЕКТРОННОГО ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ: ВИВЧАЄМО, ЩОБ ЕФЕКТИВНО ПРАЦЮВАТИ

lik 300x225 - СТАТУСИ ЕЛЕКТРОННОГО ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ: ВИВЧАЄМО, ЩОБ ЕФЕКТИВНО ПРАЦЮВАТИНагадаємо, що електронний листок непрацездатності формується автоматично в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку, створеного лікарем, до якого звертається пацієнт.
 
Сформований листок непрацездатності надходить в кабінет застрахованої особи та в кабінет страхувальника, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.
 
ЕЛН в Електронному реєстрі листків непрацездатності може мати такі статуси:
 
«Закритий» – це статус, якого листок непрацездатності набуває з моменту свого формування в Електронному реєстрі.
 
«Готово до сплати» – це статус, якого електронний листок непрацездатності набуває через сім днів:
 
з дати закриття ЕЛН для лікарняних з тимчасової непрацездатності;
 
з дати відкриття ЕЛН для лікарняних у зв’язку з вагітністю та пологами.
 
Цей статус вказує на те, що страхувальник може працювати з листком непрацездатності для нарахування коштів. Коли такий статус з’явиться, роботодавець має сформувати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до Фонду для подальшого опрацювання;
 
«Оплачений» – статус, який вказує на те, що роботодавцю Пенсійний фондом на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат надіслано кошти для здійснення відповідних виплат застрахованій особі. Після отримання цих коштів від Пенсійного фонду роботодавець виплачує їх застрахованій особі.
 
«Помилково сформований» – статус може отримати листок непрацездатності, якщо медичний висновок, на підставі якого його було сформовано, створено з помилками. У такому разі лікар протягом 7 днів створює за необхідності коректний
медичний висновок, на підставі якого буде створено новий електронний листок непрацездатності. А попередній, із неточними чи некоректними даними, отримає статус «Помилково сформований». Виплати за такими електронними лікарняними не здійснюються.
 
«Недійсний». Такий статус має ЕЛН, створений на підставі медичного висновку за іншою категорією, період непрацездатності за яким не виходить за межі періоду непрацездатності за раніше створеним лікарняним (тобто у цей же період непрацездатності в ЕРЛН існує листок непрацездатності за іншою причиною непрацездатності, що його скорочує відповідно до правил скорочення). Щодо такого лікарняного не потрібно вчиняти жодних дій.
background Layer 1