Пропустити навігацію

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ЯКІ ПРАЦЮВАЛИ НА ТЕРИТОРІЇ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

1 1 300x225 - ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ЯКІ ПРАЦЮВАЛИ НА ТЕРИТОРІЇ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩАПитання пенсійного забезпечення громадян України, які працювали або продовжують працювати на території Республіки Польща, регулюється Угодою між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, яка набрала чинності з 01.01.2014.
 
Угода поширюється на такі види державного пенсійного забезпечення громадян: пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
 
Документ передбачає пропорційний принцип обчислення пенсій. Він полягає в тому, що кожна зі сторін сплачує за страховий стаж, набутий виключно на її території. Водночас кожна держава призначатиме та виплачуватиме пенсію за набутий на її території страховий стаж тривалістю не менше 12 місяців.
 
Для громадян, які не набули достатнього для призначення того чи іншого виду пенсії страхового стажу в Україні, при визначенні права на пенсію згідно з українським законодавством може бути врахований стаж, набутий на території Польщі за умови його підтвердження відповідними компетентними органами.
 
При визначенні права на пенсійне забезпечення враховується також стаж, набутий особою до набрання зазначеною Угодою чинності.
 
В такому випадку необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України та надати документи, що засвідчують особу, польське страхове свідоцтво, довідки про працевлаштування на території Польщі або трудові договори, документи, що підтверджують український стаж.
 
Таким же чином громадяни можуть реалізувати і право на призначення польської частини пенсії, не виїжджаючи за межі України. Заява про призначення пенсії, відповідно до законодавства Польщі, подається до органів Пенсійного фонду України. Додатково необхідно надавати банківські реквізити для зарахування коштів в іноземній валюті.
 
Окремо слід зазначити, що всі документи, необхідні для реалізації зазначеної вище Угоди, не потребують легалізації дипломатичними або консульськими установами.
 
Після одержання заяви та необхідних документів відповідальна особа органу Пенсійного фонду України оформить узгоджені формуляри зв’язку та направить їх для розгляду до компетентних органів польської сторони для офіційного підтвердження стажу чи призначення іноземної частини пенсії.
background Layer 1