Пропустити навігацію

ОБСТАВИНИ, ЗА ЯКИХ ЗДІЙСНЮЮТЬСЯ ВІДРАХУВАННЯ З ПЕНСІЇ

11 5 300x225 - ОБСТАВИНИ, ЗА ЯКИХ ЗДІЙСНЮЮТЬСЯ ВІДРАХУВАННЯ З ПЕНСІЇУ визначених законодавством випадках з пенсії можуть відрахувати деякі суми коштів. Це здійснюється на підставі судових рішень, ухвал, постанов та вироків (щодо майнових стягнень), виконавчих написів нотаріусів та інших документів.
 
Зокрема, відрахування здійснюються на відшкодування завданих пенсіонером збитків, утримання сім’ї (аліменти), або як повернення зайво нарахованих сум.
 
Розмір відрахування з пенсії обчислюється із суми, що належить пенсіонеру до виплати. Відповідно до законодавства, відрахування не можуть перевищувати 50 % пенсії:
• на утримання членів сім’ї (аліменти);
• на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств та організацій;
• на відшкодування пенсіонером збитків, завданих спричиненням каліцтва або іншої шкоди здоров’ю, а також у зв’язку зі смертю потерпілого.
 
З інших видів стягнень може бути відраховано не більше 20 % пенсії.
Пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, які справляють вплив на розрахунок розміру пенсійної виплати (є підставою для перерахунку або припинення її виплати). Це, зокрема, відомості про:
• вступ на роботу чи звільнення з роботи;
• реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи – підприємця.
 
Виплати надміру виплачених сум пенсій внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.
 
Відповідно до положень ст.7 Закону України «Про виконавче провадження», заява про виконання виконавчого документа про стягнення періодичних платежів може бути самостійно надіслана стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі-підприємцю, фізичній особі, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.
background Layer 1