Пропустити навігацію

ЧИ БУДЕ ПРИЗНАЧЕНО ЖИТЛОВУ СУБСИДІЮ АВТОМАТИЧНО, ЯКЩО ЧЛЕНИ ДОМОГОСПОДАРСТВА ПЕРЕБУВАЮТЬ ЗА КОРДОНОМ?

11 51 300x225 - ЧИ БУДЕ ПРИЗНАЧЕНО ЖИТЛОВУ СУБСИДІЮ АВТОМАТИЧНО, ЯКЩО ЧЛЕНИ ДОМОГОСПОДАРСТВА ПЕРЕБУВАЮТЬ ЗА КОРДОНОМ?Відповідно до підпункту 3 пункту 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” (далі – Положення), житлова субсидія не призначається, якщо член домогосподарства або член його сім’ї у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, перебував за кордоном сукупно більше 60 днів (до 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються, зокрема дні перебування за кордоном протягом періоду воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення).
 
Крім того, відповідно до пункту 24 Положення до складу домогосподарства включаються всі зареєстровані особи, крім, зокрема осіб, які перебувають за кордоном понад 60 днів на день звернення за призначенням житлової субсидії або день призначення житлової субсидії без звернення громадян.
 
Також пунктом 90 Положення передбачено, що громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати уповноважений орган про перебування за кордоном сукупно більше 60 днів (зазначена норма чинна з 20.04.2023).
 
При цьому, вищезазначені норми пункту 90 не застосовуються в період дії воєнного стану в Україні на території адміністративно-територіальних одиниць, визначених у переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми „єПідтримка”, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204 (далі – Розпорядження № 204) (на територіях Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Києва).
 
Пунктом 119 Положення встановлено, що житлова субсидія припиняється, якщо громадянин не повідомив про обставини, зазначені у пункті 90 Положення, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.
 
Наприклад:
 
Громадяни, які перебувають за кордоном більше ніж 60 днів, але проживають на територіях, затверджених Розпорядженням № 204, і яким житлову субсидію було призначено у травні 2023 року на наступний період автоматично, згідно з пунктами 90 і 119 Положення надання житлової субсидії не припиняється.
 
Громадянин, який перебуває за кордоном більше ніж 60 днів, але не проживає на територіях, затверджених Розпорядженням № 204, і якому житлову субсидію призначено у травні 2024 року на наступний період автоматично, відповідно до пункту 90 Положення не повідомив органи Пенсійного фонду України про перебування за кордоном. У такому випадку відповідно до пункту 119 Положення надання призначеної з травня 2024 року житлової субсидії буде припинено.
background Layer 1