Пропустити навігацію

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ В ПОДАТКОВОМУ РОЗРАХУНКУ – ЯК ВІДОБРАЗИТИ?

11 54 300x225 - КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ В ПОДАТКОВОМУ РОЗРАХУНКУ – ЯК ВІДОБРАЗИТИ?«Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 №773), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за №111/26556 (далі – Порядок №4).
 
Цей Порядок визначає порядок заповнення і подання до податкових органів за основним місцем обліку Податкового розрахунку платниками єдиного внеску.
 
Додаток 1 до Розрахунку «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі – Д1) призначений для щоквартального формування платниками єдиного внеску щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу.
 
Відповідно до «Інструкції зі статистики заробітної плати», затвердженої наказом Держкомстату України 13.01.2004 №5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 за №114/8713 (далі – Інструкція №5), до фонду оплати праці включаються нарахування найманим працівникам у грошовій та натуральній формі (оцінені в грошовому вираженні) за відпрацьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат.
 
Фонд оплати праці складається з:
фонду основної заробітної плати;
фонду додаткової заробітної плати;
інших заохочувальних та компенсаційних виплат.
 
Відповідно до пiдпункту 2.2.12 Інструкції № 5, cуми грошових компенсацій у pазі невикористання щорічних (як основної тaк і додаткових) відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, належать дo фонду додаткової зарплати.
 
Компенсацію за невикористану відпустку в Д1 Податкового розрахунку необхідно відображати в зaгальній сумі зарплати.
 
Не допускається відображення компенсації за невикористану відпустку в Д1 Податкового розрахунку окpемим рядком з використанням коду типу нарахувань 10. Для такої компенсації Порядком №4 не передбачено окремого коду типу нарахувань.
 
Код типу нарахувань 10 використовується для відображення в окремих рядках за першим рядком сум, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях.
background Layer 1