Пропустити навігацію

ОХОРОНА ПРАЦІ – ЗАПОРУКА ЗБЕРЕЖЕННЯ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я

11 60 300x207 - ОХОРОНА ПРАЦІ - ЗАПОРУКА ЗБЕРЕЖЕННЯ ЖИТТЯ І ЗДОРОВ'ЯВсесвітній день охорони праці, який світова спільнота щороку відзначає 28 квітня, покликаний акцентувати увагу органів державної влади, суб’єктів господарювання, суспільства на важливості безпечних умов праці як запоруки збереження життя і здоров’я людини, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.
 
В умовах війни в Україні збереження людського життя набуло особливого значення. Коли внаслідок ворожих дій країна втрачає найкращих, людські жертви внаслідок нещасних випадків на діючих виробництвах, в установах, організаціях є украй неприпустимими. Цьому має зарадити безумовне дотримання правил безпеки праці, забезпечення на робочих місцях належних умов, які виключають найменшу загрозу для життя і здоров’я працівника. Культура охорони праці передбачає комплекс відповідних знань і навичок та уважного поводження зі знаряддями, інструментами, механізмами, використання захисних засобів. Формуванню та вдосконаленню таких навичок мають сприяти відповідні навчальні заходи, активна інформаційно-роз’яснювальна робота, контроль за дотриманням правил безпеки.
 
Актуальною темою і гаслом цьогорічного відзначення Дня охорони праці є пошук шляхів вирішення проблеми впливу зміни клімату на безпеку та гігієну праці. Зміна погодних умов помітно впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників. Приклади професійних ризиків, які посилюються зі зміною клімату, включають тепловий стрес, ультрафіолетове випромінювання, забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища, почастішання трансмісивних захворювань і підвищений вплив хімічних речовин. Розробка та вжиття заходів, покликаних мінімізувати шкідливий вплив на здоров’я людини, є важливим завданням державних органів та служб, науково-дослідницьких інституцій, громадських організацій, суб’єктів господарювання та всієї міжнародної спільноти.
 
Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області закликає керівників підприємств, установ та організацій зосереджувати посилену увагу на забезпеченні належних умов праці, упередженні ризиків для життя і здоров’я працівників на робочих місцях, застосуванні шляхів усунення шкідливих впливів, в тому числі кліматичних.
 
Принагідно до Міжнародного Дня охорони праці пропонуємо долучитися до його відзначення шляхом проведення інформаційно-роз’яснювальних та навчальних заходів, популяризації в трудових колективах відповідних знань шляхом організації конкурсів, до прикладу, на кращий виробничий підрозділ, бригаду, робоче місце, із застосуванням стимулювання переможців. Ефективним способом інформування з питань безпеки праці є розміщення наочних матеріалів на спеціальних стендах, виготовлення відповідних роздаткових матеріалів (буклетів, пам’яток, листівок, флаєрів тощо). Доцільно поширювати важливу інформацію через засоби масової інформації: друковані, радіо-, телевізійні, електронні.
 
Дбаймо разом про безпеку праці, бережімо один одного і Україну, наближаючи Перемогу!
background Layer 1