Пропустити навігацію

Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2018 року

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області упродовж 9 місяців 2018 року працювало над наповненням бюджету власними доходами для забезпечення стабільних та у повному обсязі виплат пенсій, вживало заходи для захисту прав застрахованих осіб на гідне пенсійне забезпечення, для покращення обслуговування та підвищення прозорості діяльності.

Станом на 1 жовтня 2018 року в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області обслуговується 223,8 тис. пенсіонерів.

Протягом січня-вересня 2018 року органами Пенсійного фонду області призначено пенсії 5825 особам. В індивідуальному порядку перераховано 17820 пенсій.

Виплату пенсій вересня поточного року, з урахуванням проведених перерахунків, в цілому по області профінансовано в повному обсязі. Середній розмір пенсійних виплат за вересень 2018 року склав 2092,01 грн., що на 390,53 грн., або на 23,0%, більше рівня вересня минулого року.

Rezult diyaln GU za 9 mis 2018 1 300x225 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2018 року

Середньомісячна виплата на одного одержувача за 9 місяців становила 2075,21 грн. і в порівнянні з 01.10.2017 зросла на 403,59 грн. (24,1%).

Станом на 1 жовтня 2018 року 110092 особи одержують пенсію через поточні рахунки в банківських установах, що складає 51,23% від загальної кількості одержувачів пенсій.

З метою наближення послуг до населення та покращення роботи з інформування громадськості з питань пенсійного забезпечення функціонують територіально віддалені консультаційні пункти Пенсійного фонду в приміщеннях громадських організацій, банківських установ, в центрах зайнятості, на найбільших ринках та у віддалених від адміністративних центрів населених пунктах. Консультативні послуги надаються у приміщеннях товариств УТОГ, УТОС, ветеранських організацій, Чернівецького обласного об’єднання «Чорнобильці Буковини», Чернівецькому обласному госпіталі для інвалідів війни. Для донесення актуальної інформації з пенсійного забезпечення особам з вадами слуху облаштовано робоче місце у приміщенні Чернівецької обласної організації УТОГ, де роз’яснення надаються із залученням фахівців, що володіють мовою жестів.

Функціонують віддалені робочі місця працівників Фонду в 21 територіальній громаді. Проводиться робота по розширенню мережі таких робочих місць.

Проведено 594 виїзні прийоми до осіб з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів по зору та осіб, яким виповнилося 80 і більше років.

З метою економії бюджетних коштів та використання новітніх комунікаційних форм спілкування з громадянами практикуються дистанційні прийоми громадян області в режимі відеозв’язку. Також за допомогою цієї послуги жителі області мають можливість отримати роз’яснення з питань пенсійного забезпечення не навідуючись до приміщень Головного управління Пенсійного Фонду України в Чернівецькій області. Забезпечується розсилка СМС-повідомлень пенсіонерам краю з актуальних питань пенсійного забезпечення (про призначення пенсії та про можливість отримати пенсійне посвідчення), а зареєстрованим особам, які під’єднались до послуги інформування, – про сплату страхових внесків та тривалість страхового стажу з 2004 року.

В приміщеннях відділів обслуговування громадян (сервісних центрах) функціонують робочі місця для відвідувачів – користувачів веб-порталу Пенсійного фонду України. Програмне забезпечення веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду надає користувачам можливість перегляду електронної пенсійної справи, звернень, розширеної картки реєстру застрахованих осіб тощо.

З метою здійснення стабільних та у повному обсязі виплат пенсій, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області постійно вживаються заходи задля забезпечення наповнення бюджету Пенсійного фонду України в області.

За січень-вересень 2018 року до бюджету Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області надійшло власних доходів, які формуються на території області, у сумі 1717,3 млн.грн., що на 31,0% (406,3 млн.грн.) більше, ніж за січень-вересень 2017 року.

Rezult diyaln GU za 9 mis 2018 2 300x225 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2018 року

Власних доходів, адміністрування яких здійснює Головне управління Пенсійного фонду України в області, мобілізовано у сумі 16,7 млн.грн., або на 1,9 млн.грн. (13,0 %) більше, ніж за січень-вересень 2017 року.

Rezult diyaln GU za 9 mis 2018 3 300x225 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2018 року

Rezult diyaln GU za 9 mis 2018 4 300x225 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2018 року

Цьому сприяли вжиті заходи до боржників, за якими тривалий час обліковувався борг з платежів, посилення роботи з платниками щодо сплати поточних зобов’язань.

Завдяки взаємодії з органами влади та державної виконавчої служби заборгованість зі сплати страхових внесків порівняно з початком року зменшилася на 0,7 млн.грн. (на 14,7%), станом на 01.10.2018 становила 4,2 млн.грн., в тому числі недоїмка – 2,6 млн.грн. (зменшилася на 4,3%). Борг зі сплати страхових внесків економічно-активних платників обліковується в сумі 1,9 млн.грн. (44,1% від суми боргу), найбільшими боржниками продовжують залишатися ДП “Карапчівський спиртовий завод” – 1,0 млн.грн. та ДП ДАК “Хліб України” “Чернівецький комбінат хлібопродуктів” – 0,8 млн.грн.

Борг з відшкодування пільгових пенсій збільшився порівняно з 01.01.2018 на 4,7% (0,5 млн.грн.) в основному за рахунок підприємств Сокирянського району, і станом на 01.10.2018 становить 10,3 млн.грн., в т.ч. з дієвим статусом – зріс на 0,4 млн.грн. (7,5%) і становить 5,9 млн.грн. (57,3% від загального боргу). В загальній сумі дієвого боргу з відшкодування пільгових пенсій борг ДП «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№67)» становить 33,0% (3,4 млн.грн.).

Rezult diyaln GU za 9 mis 2018 5 300x225 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2018 року

Продовжувалася робота, спрямована на захист конституційних прав застрахованих осіб на соціальне забезпечення та гідні пенсійні виплати. Відповідно до шестистороннього Плану заходів по виявленню фактів мінімізації заробітної плати найманим працівникам та використання праці неоформлених працівників, підписаного на спільній нараді 03.04.2018, продовжувалося інформування органів влади, контролюючих органів та соціальних партнерів щодо роботодавців, які мінімізують  зарплату найманим працівникам та за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зайнятості. Загалом надіслані інформаційні матеріали для вжиття заходів у межах чинного законодавства до органів влади та місцевого самоврядування – щодо 2922 роботодавців, Управління Держпраці у Чернівецькій області – 3011, Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області – 2440 та соціальних партнерів – 1902 роботодавців.

З метою проведення комплексних заходів, спрямованих на детінізацію зайнятості та доходів населення, сформовано та надіслано до Управління Держпраці у Чернівецькій області інформацію по ризикових суб’єктах господарювання, що свідчить про можливі ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.

На виконання розпорядження облдержадміністрації від 22.06.2018 №607-р «Про затвердження рішення колегії облдержадміністрації «Про стан дотримання законодавства про працю страхувальниками Чернівецької області» підготовлено матеріали та взято участь у засіданнях Кельменецької, Вижницької, Глибоцької, Путильської, Заставнівської, Кіцманської Новоселицької, Сторожинецької колегій райдержадміністрацій та нарадах в Герцаївській, Хотинській райдержадміністраціях, а також у засіданні виконкому Новодністровської міської ради з питань легалізації зарплати та зайнятості.

За здійсненими аналізами щодо сплати єдиного внеску та дотримання законодавства про працю по суб’єктах господарювання, які здійснюють діяльність у сфері транспорту, садівництва та орендують водні об’єкти, отримали дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки, надіслані матеріали до органів влади, Управління Держпраці у Чернівецькій області та Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області.

З початку року працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області взяли участь у 195 спільних нарадах з соціальними партнерами та у засіданнях робочих груп з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення, на яких заслухано 629 керівників та фізичних осіб-підприємців, які мінімізують зарплату найманим працівникам та порушують законодавство про працю, у складі робочих груп з питань легалізації виплати зарплати і зайнятості населення – взято участь у проведенні 1218 спільних обстеженнях 54 юридичних та 1164 фізичних осіб-підприємців щодо дотримання законодавства про працю, в результаті яких виявлено 435 неоформлених працівників, залучено до сплати єдиного внеску – 368.              При здійсненні таких обстежень, працівникам роз’яснюється, що тільки офіційна зайнятість гарантує людині її конституційні права на працю та соціальний захист, а роботодавцям наголошується на відповідальності за порушення законодавства про оплату праці.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» проводиться активна інформаційно-роз’яснювальна кампанія серед роботодавців та громадян області про недопустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин та громадян щодо впливу нелегальної зайнятості на набуття страхового стажу, необхідного для призначення соціальних та пенсійних виплат. З початку року здійснено 382 виступи на місцевих радіо та телеканалах, надруковано 108 статей у місцевій пресі, розміщено понад 4500 повідомлень у форматі соціальної реклами на телебаченні та радіо, проведено 1027 зустрічей з трудовими колективами, розповсюджено понад 8,7 тис. буклетів та листівок, розміщено 1077 повідомлень на веб-ресурсах, проведено 1178 семінарів зі страхувальниками, 57 флешмобів, 113 зустрічей зі студентською та учнівською молоддю, а також 171 зустріч з безробітними у центрах зайнятості.

Rezult diyaln GU za 9 mis 2018 6 300x225 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2018 року

Значну роботу проведено з фізичними особами-підприємцями щодо їхнього інформування про негативний вплив наявності боргу з єдиного соціального внеску на набуття страхового стажу, їхнє соціальне та пенсійне забезпечення. У червні-серпні 2018 року надіслано листи до понад 10,7 тис. підприємців із зазначеної вище тематики.

Завдяки проведенню усіх спільних заходів з початку року (за даними ДФС) легалізовано працю 8,7 тис. найманих працівників та фізичних осіб-підприємців, що дозволило залучити 7,1 млн.грн. єдиного внеску, в тому числі до бюджету Пенсійного фонду – 6,1 млн.грн.

Постійно проводяться заходи, спрямовані на забезпечення належного рівня інформування населення щодо основних принципів пенсійного законодавства, впровадження системи централізованого призначення та виплати пенсій, значення легальної зайнятості для майбутнього пенсійного забезпечення, роз’яснення змін в пенсійному законодавстві, висвітлення стану наповнення бюджету Пенсійного фонду України.

Актуальна інформація постійно висвітлюється в ефірах обласного радіо, радіо «Блиск-FM», місцевих телеканалів, на сторінках друкованих регіональних видань та в електронних засобах масової інформації. Відділи обслуговування громадян  (сервісні центри) в районах області використовують у своїй роботі відповідні місцеві інформаційні ресурси.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області докладає усіх зусиль для якісного виконання основних завдань – своєчасного фінансування пенсійних виплат, подальшого розвитку пенсійної системи, зміцнення її фінансової стабільності, удосконалення системи функціонування та надання послуг.

 

background Layer 1