Пропустити навігацію

Дні Пенсійного фонду: максимум корисної інформації з пенсійного забезпечення для широких кіл громадськості

DEN PFU ROSOSHANY Kelm 300x225 - Дні Пенсійного фонду: максимум корисної інформації з пенсійного забезпечення для широких кіл громадськості

 

Ознайомлення мешканців краю з основами пенсійного законодавства – одне з найважливіших  завдань пенсійної служби, до якого буковинські пенсійники ставляться з великою відповідальністю й до виконання якого докладають максимум зусиль. Однією з популярних форм інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення краю є проведення днів Пенсійного фонду в різних населених пунктах Буковини.

Працівники Кельменецького відділу обслуговування громадян провели День Пенсійного фонду в селі Росошани. Роз’яснивши засади пенсійного забезпечення, працівники сервісного центру надали мешканцям населеного пункту детальні відповіді на індивідуальні запитання щодо умов призначення і перерахунку пенсій, зарахування пільгового стажу тощо. При цьому представники Фонду поінформували громадян про залежність розміру пенсій від суми сплачених внесків та тривалості страхового стажу. Наголосили на збільшенні вимог до необхідної для призначення пенсії кількості років трудової діяльності та зауважили, що про їх набуття варто дбати заздалегідь. Для цього потрібно обов’язково оформляти трудові відносини офіційно і у жодному разі не погоджуватися на оплату своєї праці «у конверті», тому що за таких умов роботодавець мінімізує або взагалі не сплачує страхові внески, внаслідок чого страховий стаж за відповідний період роботи не зараховується.  Повідомили також про можливість набуття стажу шляхом добровільної участі у системі  загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зауважили майбутнім пенсіонерам на доцільності завчасного звернення до сервісного центру для здійснення попередньої правової оцінки необхідних документів. Нагадали про обов’язок та відповідальність кожного отримувача пенсії у разі зміни адреси проживання та/чи працевлаштування своєчасно повідомляти  працівників сервісного центру задля уникнення ймовірності некоректних пенсійних нарахувань.

В рамках робочої поїздки представники Фонду провели  зустрічі з фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність на території села. Акцентували їхню увагу на важливості офіційного оформлення трудових відносин і прозорості виплати заробітних плат , що є запорукою отримання працівниками соціальних гарантій, передбачених законодавством, та гідного пенсійного забезпечення в майбутньому.

За нагоди пенсійники провели з працівниками Росошанівського НВК заняття “Школи майбутнього пенсіонера”, на якому поінформували про порядок  призначення пенсій, умови зарахування страхового стажу  й ознайомили з переліком необхідних для цього документів.   Розповіли про сучасні електронні послуги пенсійної служби, за допомогою яких можна швидко отримати потрібну інформацію та навіть необхідні документи в онлайн-режимі, не виходячи з дому. Пояснили порядок реєстрації на Веб-порталі Пенсійного фонду та спосіб перегляду персональних даних з облікової картки, розповіли про зручну можливість отримання актуальної інформації з пенсійного забезпечення за допомогою налаштування послуги СМС-інформування, закликали до активного використання зручних і корисних електронних послуг пенсійної служби.

Головний спеціаліст  Хотинського відділу обслуговування Hotyn Den PF 300x225 - Дні Пенсійного фонду: максимум корисної інформації з пенсійного забезпечення для широких кіл громадськостігромадян Аліна Годнюк провела  День Пенсійного фонду для мешканців села Долиняни.

Спеціаліст пенсійної служби здійснила у приміщенні  сільської ради прийом громадян, під час якого надала детальні роз’яснення порядку обчислення і перерахунку пенсій, умов їх призначення, ознайомила з переліком необхідних документів. Наголосила на залежності розміру пенсії від величини заробітної плати, суми сплачених внесків і тривалості страхового стажу. Акцентувала увагу мешканців села на важливості легалізації зайнятості й оплати праці, які є визначальними чинниками при встановленні рівня майбутнього пенсійного забезпечення. Пояснила порядок реєстрації на Веб-порталі  й налаштування послуги СМС-інформування, закликала громадян активно користуватись електронними сервісами пенсійної служби для оперативного отримання інформації з питань пенсійного забезпечення.        Також поінформувала про можливість виготовлення електронного пенсійного посвідчення, яке є водночас посвідченням особи і платіжною карткою, за допомогою якої можна здійснювати фінансові розрахунки.

Представник Фонду провела також зустріч з трудовими колективами сільської ради, поштового відділення, будинку культури  та приватними підприємцями села. Розповіла про важливість набуття страхового стажу для майбутнього пенсійного забезпечення, наголосила на важливості офіційного оформлення трудових відносин і роз’яснила негативні наслідки нелегального працевлаштування. Аліна Годнюк підкреслила, що лише легальні трудові відносини та офіційна заробітна плата спроможні забезпечити гідний розмір пенсійної виплати у майбутньому.

background Layer 1