Пропустити навігацію

Роботодавці Чернівецької області виплачують працівникам найнижчу зарплату

Filipets2 300x225 - Роботодавці Чернівецької області виплачують працівникам найнижчу зарплату

 

Заступник начальника фінансово-екомічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Майя Філіпець взяла участь у засіданні Комісії з питань мобілізації платежів  до державного та місцевих бюджетів, яке відбулося під головуванням заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ігоря Богатирця. Представниця Фонду виступила з доповіддю «Про рівень оплати праці у роботодавців області та фактори, які впливають на надходження доходів до бюджетів усіх рівнів».

Фахівець пенсійної служби повідомила, що за звітністю страхувальників області з єдиного соціального внеску розмір середньої зарплати застрахованих осіб (працівників) у січні-серпні 2018 року становив 6071 грн.,  зрісши порівняно з відповідним періодом 2017 року на 1253 грн. (26,0%). При цьому він є нижчим, ніж за даними статистики, по області (6643 грн.)  – на 8,6% та ніж по Україні (8550 грн.) – на 29%.

Найнижчий рівень середньої заробітної плати працівників спостерігається Filipets4 300x225 - Роботодавці Чернівецької області виплачують працівникам найнижчу зарплатув Кіцманському (5215 грн.), Новоселицькому (5221 грн.), Кельменецькому (5429 грн.), Хотинському (5482 грн.), Заставнівському (5517 грн.) районах, за видами економічної діяльності: у сфері тимчасового розміщення й організації харчування – 3507 грн., гуртовій та роздрібній торгівлі – 4166 грн., інших послуг – 4369 грн., сфері транспорту – 4568 грн., галузі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 4954 грн. та ін. Вкрай низький рівень середньої зарплати працівників, зайнятих у фізичних осіб-підприємців, – 3729 грн.

На рівні та менше мінімального розміру роботодавці області нараховують заробітну плату 24,7% (або в середньому за січень-серпень 2018 року 35 тисячам працівників) від загальної кількості застрахованих осіб. Позитивним є те, що кількість працівників,  яким роботодавці області нараховують заробітну плату на рівні та менше мінімального розміру, порівняно з січнем 2018 року зменшилася на 17,7%, або на 7 тисяч осіб.

Низький рівень середнього розміру заробітної плати в області спричинений тим, що роботодавці при декларуванні зарплат використовують схеми їх мінімізації, представляючи як неповну зайнятість (по області налічується понад 2,7 тис. роботодавців, у яких понад 16,4 тис. працівників зайняті неповний робочий час), укладаючи замість трудових договори цивільно-правового характеру (близько п’ятисот роботодавців з 2,8 тисячі працівників), нараховуючи зарплати працівникам при повній зайнятості менше мінімального розміру (понад півсотні роботодавців близько 1,2 тисячі працівників) та ін.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щомісячно здійснює аналіз даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на предмет виявлення роботодавців, за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зайнятості та зарплати працюючих, а також порушення законодавства про нарахування єдиного соціального внеску, від сплати якого залежить страховий стаж працівників. Переліки таких роботодавців пенсійна служба надсилає до Управління Держпраці у Чернівецькій області та Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області для здійснення контрольних заходів з питань дотримання суб’єктами господарювання законодавства про працю.

Цю копітку роботу пенсійники проводять з метою захисту прав працівників на належне соціальне та пенсійне забезпечення, адже розмір пенсійної виплати напряму залежить від розміру заробітної плати. Важливо, щоб працівники поважали себе і не погоджувались на напівлегальну працю й заробітну плату «у конверті», адже пенсію чи соціальну виплату «у конверті» ніхто не принесе.

Тісна взаємодія пенсійної служби з органами влади, контролюючими та виконавчими структурами, інтенсивна інформаційно-роз’яснювальні робота  серед населення краю мають стати дієвим важелем впливу на несумлінних роботодавців з метою легалізації ними трудових відносин і оплати праці. Через засоби масової інформації, безпосередньо спілкуючись у трудових колективах, місцях здійснення діяльності необхідно роз’яснювати краянам  переваги легальної зайнятості та заробітної плати, зауважила Майя Філіпець. Не повинні залишатися осторонь вирішення проблеми тіньової зайнятості голови об’єднаних територіальних громад, інспектори праці яких наділені повноваженнями здійснення контрольних заходів з питань дотримання роботодавцями законодавства про працю.

За результатами засідання голова Комісії Ігор Богатирець дав відповідні доручення з метою активізації роботи, спрямованої на легалізацію зарплати та детінізацію зайнятості в області.

background Layer 1