Пропустити навігацію

Пенсійники роз’яснюють важливість легалізації зайнятості представникам різних категорій населення

Plengej TSZ 300x169 - Пенсійники роз’яснюють важливість легалізації зайнятості  представникам різних категорій населення

 

Головний спеціаліст Сокирянського відділу обслуговування громадян Мальвіна Гінгуляк спільно з фахівцями районного центру зайнятості провела семінар з безробітними на тему „Легальна зайнятість”.

Фахівець пенсійної служби ознайомила людей, які перебувають в пошуку роботи, з порядком та умовами призначення пенсії й переліком необхідних для цього документів. Звернула увагу осіб передпенсійного віку на доцільність завчасного звернення до сервісного центру задля здійснення попередньої оцінки документів та отримання консультацій.  Роз’яснила вплив тривалого перебування на обліку в службі зайнятості на майбутнє призначення пенсії тощо.

Особливу увагу громадян, які мають намір працевлаштуватися, Мальвіна Гінгуляк звернула на негативні наслідки тіньової зайнятості та отримання заробітних плат “у конвертах”. При цьому зазначила, що неофіційні трудові відносини позбавляють працівника соціального захисту, гарантованого державою, та гідного пенсійного забезпечення  після виходу на заслужений відпочинок. Представник Фонду наголосила на  важливості сплати роботодавцем внесків у сумі, не меншій законодавчо встановленого мінімуму, оскільки це визначальним чином впливає на зарахування періоду трудової діяльності до страхового стажу. А позаяк вимоги до його тривалості для реалізації права на пенсійне забезпечення зросли та продовжуватимуть зростати впродовж ближчого десятиліття, про набуття стажу необхідно дбати заздалегідь.

Дистанційну консультацію в режимі відеозв’язку на тему легалізації 03.10.2018 SKAJP MOSHANETS 300x187 - Пенсійники роз’яснюють важливість легалізації зайнятості  представникам різних категорій населеннязайнятості для мешканців села Коновка провела заступник начальника Кельменецького відділу  обслуговування громадян Наталя Бабин.

 Фахівець пенсійної служби  надала відвідувачам відеоприйому роз’яснення негативних наслідків тіньової зайнятості як для того, хто погоджується на зарплату «в конверті», так і для пенсійної системи в цілому. Адже за таких умов роботодавець ухиляється від сплати внесків, що становлять вагому частину наповнення бюджету, з якого здійснюється фінансування пенсійних виплат. В ході роз’яснень Наталя Бабин акцентувала увагу мешканців села на можливості відстежувати дотримання роботодавцем фінансових зобов’язань зі сплати єдиного соціального внеску на Веб-порталі Пенсійного фонду та пояснила порядок реєстрації на цьому електронному сервісі. Розповіла про те, як у режимі онлайн отримати довідки  про розмір сплачених внесків (форма ОК-5), витяг із Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії та інші документи, підтверджені QR-кодом, не звертаючись до органів Фонду особисто.

Stasyuk shkola 206x300 - Пенсійники роз’яснюють важливість легалізації зайнятості  представникам різних категорій населенняНачальник Заставнівсього відділу обслуговування громадян Віктор Стасюк провів зустріч з учнями Заставнівської ЗОШ з метою пропаганди легальної зайнятості та роз’яснення можливостей електроних сервісів Пенсійного фонду.

Представник Фонду розповів учням про історію становлення і принципи роботи пенсійної служби, наголосив на тому, що для гідного пенсійного забезпечення потрібно обирати роботу з високою оплатою праці та належним оформленням трудових відносин. Віктор Стасюк пояснив молодим людям, що розмір майбутньої пенсії залежить від тривалості страхового стажу, набутого впродовж трудової діяльності. Зазначив, що періоди роботи зараховуються до стажу тоді, коли роботодавець сплачує належні відрахування із зарплати працівників, а це відбувається тільки за умови офіційно оформлених трудових відносин і прозорої виплати заробітків. Керівник пенсійної служби району пояснив, що люди, які працюють нелегально і отримують зарплати «у конвертах», ризикують опинитися на старості літ у злиднях, бо не матимуть належного страхового стажу і достатнього рівня заробітної плати для нарахування пенсії. Тому при працевлаштуванні обов’язково потрібно оформляти трудові договори і оцінювати свою працю гідним заробітком. Пенсійник наголосив, що саме легалізація зайнятості визначає пенсійні перспективи людей, які виходять на заслужений відпочинок, та рівень економічного розвитку держави.

Зауваживши, що запорукою життєвого успіху є якісна освіта, дав учням напутню пораду докласти до навчання максимум старання і зусиль. А також зазначив, що важливо бути не тільки добрим професіоналом, а й уміти захищати свої права на гідну оплату праці та належне оформлення працевлаштування.

Віктор Стасюк також звернув увагу школярів на те, що в сучасних умовах важливо вміти добувати потрібні дані за допомогою інформаційних технологій. Розповів про сучасні електронні сервіси пенсійної служби, які дають можливість оперативно отримувати потрібну інформацію з пенсійного забезпечення, в тому числі відстежувати персональні дані в «Особистому кабінеті» на Веб-порталі Пенсійного  фонду про нараховану зарплату, сплачені внески й зарахування страхового стажу. Продемонструвавши тематичні відеоролики, запропонував дітям взяти участь у конкурсі малюнка «Я хочу працювати легально!».

background Layer 1