Пропустити навігацію

Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2018 року

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, йдучи шляхом модернізації пенсійної системи, протягом І півріччя 2018 року докладало зусиль для якісного виконання основних завдань – своєчасного фінансування пенсійних виплат, подальшого розвитку пенсійної системи, зміцнення її фінансової стабільності, удосконалення системи функціонування та надання послуг, підвищення прозорості діяльності.

Станом на 01.07.2018 в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецької області на обліку перебуває 224,09 тис. одержувачів пенсій (в тому числі 8553 військовослужбовців).

Протягом січня-червня 2018 органами Пенсійного фонду області призначено пенсії  3613 особам (з них 201 „військова” пенсія), що на 669 менше порівняно з відповідним періодом 2017 року. В індивідуальному порядку перераховано 14999 пенсій.

Pidsumky na 06 18 var 2 1 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2018 року

Середній розмір виплаченої пенсії на одного пенсіонера за червень 2018 року склав 2071,01 грн. (враховуючи виплати особам, звільнених з військової служби та деяким іншим категоріям осіб), що на 22,0% більше, ніж за червень 2017 року.

Чисельність одержувачів пенсій через банківські установи станом на 1 липня 2018 року склала 116,4 тис. осіб, що на 2,0 тис. осіб більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Їх питома вага в загальній чисельності пенсіонерів складає 51,9%. За рахунок виплати пенсій через вкладні рахунки в банківських установах у січні – червні 2018 року заощаджено 21,8 млн. грн., що на 8,2 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

З метою наближення послуг до населення та покращення роботи з інформування громадськості з питань пенсійного забезпечення функціонують територіально віддалені консультативні пункти Пенсійного фонду в приміщеннях громадських організацій, банківських установ, в центрах зайнятості, на найбільших ринках та у віддалених від адміністративних центрів населених пунктах. Консультативні послуги надаються у приміщеннях товариств УТОГ, УТОС, ветеранських організацій, Чернівецького обласного об’єднання «Чорнобильці Буковини», Чернівецькому обласному госпіталі для інвалідів війни. Для донесення актуальної інформації з пенсійного забезпечення особам з вадами слуху облаштовано робоче місце у приміщенні Чернівецької обласної організації УТОГ, де роз’яснення надаються за допомогою сурдоперекладача.

Функціонують віддалені робочі місця працівників Фонду в 21 об’єднаній територіальній громаді. Проводиться робота по розширенню мережі таких робочих місць.

Проведено 398 виїзних прийомів до осіб з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів із вадами зору та осіб, яким виповнилося 80 і більше років.

З метою економії бюджетних коштів та використання новітніх комунікаційних форм спілкування з мешканцями краю здійснюються дистанційні прийоми громадян в режимі відеозв’язку. Також за допомогою цієї послуги жителі області мають можливість отримати роз’яснення  з питань пенсійного забезпечення, не навідуючись до приміщень Головного управління Пенсійного Фонду України в Чернівецькій області. Забезпечується розсилка SMS-повідомлень пенсіонерам краю з актуальних питань пенсійного забезпечення – про призначення пенсії та про можливість отримати пенсійне посвідчення.

В приміщеннях відділів обслуговування громадян (сервісних центрах) функціонують робочі місця для відвідувачів–користувачів веб-порталу Пенсійного фонду України. Програмне забезпечення веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду надає користувачам можливість перегляду електронної пенсійної справи, звернень, розширеної картки реєстру застрахованих осіб.

З метою здійснення стабільних та у повному обсязі виплат пенсій, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області постійно вживаються заходи задля забезпечення наповнення бюджету Пенсійного фонду України в області.

Упродовж першого півріччя 2018 року до бюджету Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області надійшло власних доходів у сумі 1150,4 млн.грн., що на 32,5% або на 282,4 млн.грн. більше, ніж за січень-червень 2017 року.

Pidsumky na 06 18 var 2 2 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2018 року

Зростанню сприяли законодавчі зміни, пов’язані з підвищенням рівня заробітної плати, у зв’язку з чим фонд оплати праці, на який нараховується єдиний соціальний внесок, зріс порівняно з відповідним періодом 2017 року на 25,4%, а надходження єдиного соціального внеску від фізичних осіб-підприємців області – у 1,5 рази.

Власних доходів, адміністрування яких здійснює Головне управління Пенсійного фонду України в області, мобілізовано на 1,8 млн.грн. (18,5%) більше, ніж за перше півріччя 2017 року, або у сумі 11,3 млн.грн., – цьому сприяли вжиті заходи до боржників, за якими тривалий час обліковувався борг з платежів, посилення роботи з платниками щодо сплати поточних зобов’язань.

Pidsumky na 06 18 var 2 3 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2018 року

 

Pidsumky na 06 18 var 2 4 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2018 року
Завдяки взаємодії з органами влади та державної виконавчої служби заборгованість зі сплати страхових внесків порівняно з початком року зменшилася на 0,6 млн.грн. (на 12,3%), яка станом на 01.07.2018 становила     4,3 млн.грн., в тому числі недоїмка – 2,6 млн.грн. ( борг зменшився на 3,4%). Борг зі сплати страхових внесків економічно-активних платників обліковується в сумі 1,9 млн.грн. (44,2% від суми боргу). Найбільшими боржниками продовжують залишатися ДП “Карапчівський спиртовий завод” – 1,0 млн.грн. та ДП ДАК “Хліб України” “Чернівецький комбінат хлібопродуктів” – 0,8 млн.грн.

Борг з відшкодування пільгових пенсій збільшився порівняно з 01.01.2018 на 0,6% (0,1 млн.грн.) в основному за рахунок підприємств Сокирянського району, і станом на 01.07.2018 становить 9,9 млн.грн., в т.ч. з дієвим статусом зріс на 0,1 млн.грн. (2,1%) і становить 5,6 млн.грн. (56,8% від загального боргу).

Pidsumky na 06 18 var 2 5 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2018 року

Порівняно з 01.06.2018 борг з відшкодування пільгових пенсій зменшився на 143,6 тис.грн. (1,4%). В загальній сумі дієвого боргу з відшкодування пільгових пенсій борг ДП «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№67)» становить 34,3% (3,4 млн.грн.).

Продовжувалася робота, спрямована на захист конституційних прав застрахованих осіб на соціальне забезпечення та гідні пенсійні виплати. Відповідно до шестистороннього Плану заходів по виявленню фактів мінімізації заробітної плати найманим працівникам та використання праці неоформлених працівників, підписаного на спільній нараді 03.04.2018, продовжувалося інформування органів влади, контролюючих органів та соціальних партнерів щодо роботодавців, які мінімізують  зарплату найманим працівникам та, за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зайнятості. Загалом надіслані інформаційні матеріали для вжиття заходів у межах чинного законодавства до органів місцевого самоврядування – щодо 1984 роботодавців, Управління Держпраці у Чернівецькій області – 2467, Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області – 2035 та соціальних партнерів – 1662 роботодавців.

Ініційовано проведення засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення 11.06.2018, на якій присутнім продемонстровані матеріали щодо оплати праці в області, окреслені фактори, які впливають на її рівень та надходження доходів до бюджетів, в тому числі Пенсійного фонду України, та закликано до рішучих дій щодо вжиття заходів до роботодавців, які не укладають трудові договори з працівниками про офіційне працевлаштування та мінімізують їхню заробітну плату.

Також ініційовано та підготовлено матеріали для розгляду на засіданні колегії облдержадміністрації з питання «Про стан дотримання законодавства про працю страхувальниками Чернівецької області», яка відбулася 21.06.2018. За результатами розгляду цього питання на колегії облдержадміністрації прийняте відповідне рішення та встановлено контроль за його виконанням. На даний час проводяться засідання колегій (наради) райдержадміністрацій, до порядку денного яких включені питання про стан дотримання законодавства про працю страхувальниками відповідних районів, за участю Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, Управління Держпраці у Чернівецькій області, Головного управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області, структурних підрозділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування.

З метою покращення ситуації на ринку праці та захисту прав застрахованих осіб здійснювалося інформування органів влади і місцевого самоврядування, контролюючих органів та соціальних партнерів щодо роботодавців, які порушують мінімальні соціальні гарантії працюючих, та за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зарплати та зайнятості. За здійсненими аналізами щодо сплати єдиного внеску та дотримання законодавства про працю по суб’єктах господарювання, які здійснюють діяльність у сфері транспорту, садівництва та орендують водні об’єкти, отримали дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки, надіслані матеріали до органів влади та контролюючих органів.

З початку року працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області взяли участь у 124 спільних нарадах з соціальними партнерами та у засіданнях робочих груп з питань легалізації виплати зарплати та зайнятості населення, на яких заслухано 357 керівників та фізичних осіб-підприємців, які мінімізують зарплату найманим працівникам та порушують законодавство про працю. У складі робочих груп з питань легалізації виплати зарплати і зайнятості населення  взято участь у проведенні 778 спільних обстежень 25 юридичних та 753 фізичних осіб-підприємців щодо дотримання законодавства про працю, в результаті яких виявлено 105 неоформлених працівників, залучено до сплати єдиного внеску – 76. Під час здійсненні таких обстежень, працівникам роз’яснюється, що тільки офіційна зайнятість гарантує людині її конституційні права на працю та соціальний захист, а роботодавцям наголошується на відповідальності за порушення законодавства про оплату праці.

Проводилася активна роз’яснювальна робота з метою донесення до громадськості та роботодавців області переваг офіційного працевлаштування та болючих наслідків нелегальної зайнятості. Зокрема, з початку року здійснено 239 виступів на місцевих радіо та телеканалах, надруковано 59 статей у місцевій пресі, проведено 725 зустрічей з трудовими колективами, розповсюджено понад 3,8 тис. буклетів та листівок, розміщено 699 інформацій на веб-ресурсах, проведено 362 семінари зі страхувальниками, 40 флешмобів, 75 зустрічей зі студентською та учнівською молоддю, а також 119 зустрічей з безробітними у центрах зайнятості.

Pidsumky na 06 18 var 2 6 - Результати діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2018 року

Значну роботу проведено з фізичними особами-підприємцями щодо їхнього інформування про негативний вплив наявності боргу з єдиного соціального внеску на набуття страхового стажу, їхнє соціальне та пенсійне забезпечення. У червні 2018 року надіслано листи до 86 підприємців.

Постійно проводяться заходи, спрямовані на забезпечення належного рівня інформування населення щодо основних принципів пенсійного законодавства, впровадження системи централізованого призначення та виплати пенсій, значення легальної зайнятості для  майбутнього пенсійного забезпечення, роз’яснення змін у пенсійному законодавстві, висвітлення стану наповнення бюджету Пенсійного фонду України.

Актуальна інформація постійно висвітлюється в ефірах обласного радіо, радіо «Блиск-FM», місцевих телеканалів, на сторінках друкованих регіональних видань та в електронних засобах масової інформації. Відділи обслуговування громадян (сервісні центри) в районах області використовують у своїй роботі відповідні місцеві інформаційні ресурси.

background Layer 1