Пропустити навігацію

Пенсійники обговорили з майбутніми юристами правові аспекти пенсійного забезпечення

20181204 144726 286x300 - Пенсійники обговорили з майбутніми юристами правові аспекти пенсійного забезпечення

 

В рамках відзначення Всеукраїнського тижня права представники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області провели зустріч зі студентами та викладачами Чернівецького юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія». Проведення заходу, ініційованого та організованого юридичним управлінням пенсійної служби, з ентузіазмом підтримали представники навчального закладу правозахисної спеціалізації.

Начальник управління обслуговування громадян Людмила Троцюк розповіла майбутнім юристам і правозахисникам про засади пенсійного законодавства, мету та діяльність Пенсійного фонду України. Поінформувала про 3-рівневу систему пенсійного забезпечення, роз`яснила умови призначення пенсій різних видів. Фахівець пенсійної служби зауважила, що одним із вагомих чинників, які справляють визначальний вплив на призначення пенсії, є страховий стаж, і про його набуття треба дбати замолоду. Обов`язковими умовами зарахування періоду діяльності до страхового стажу є офіційнеDSC03073 300x225 - Пенсійники обговорили з майбутніми юристами правові аспекти пенсійного забезпечення працевлаштування, легальна зарплата і сплата єдиного соціального внеску в розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний.

Представниця Фонду розповіла про зручні та корисні електронні сервіси пенсійної служби, які відкривають широкі можливості оперативного отримання інформації та документів з пенсійного забезпечення у режимі онлайн, без необхідності відвідування сервісних центрів. Особливу увагу звернула на доступ зареєстрованих користувачів Веб-порталу Пенсійного фонду до персональної інформації, який дає змогу застрахованим особам дізнаватись про розмір нарахованого заробітку, суму сплачених внесків і тривалість зарахованого страхового стажу, таким чином контролюючи ситуацію щодо дотримання роботодавцем вимог трудового законодавства. Пенсіонери в такий спосіб мають можливість отримувати інформацію про нарахування та перерахунки своїх пенсійних виплат. Людмила Троцюк зауважила, що підвищення якості обслуговування громадян – одне з найважливіших завдань Пенсійного фонду DSC03077 300x225 - Пенсійники обговорили з майбутніми юристами правові аспекти пенсійного забезпеченняУкраїни, працівники якого докладають до цієї справи максимум зусиль.

Заступник начальника фінансово-економічного управління Майя Філіпець продовжила тему правового захисту працівників, наводячи приклади негативних наслідків тіньової зайнятості та порушень несумлінними роботодавцями вимог трудового законодавства. Зокрема, зазначила, що несплата єдиного соціального внеску або сплата у розмірі, меншому за мінімальний, може призвести до втрати працівником при настанні пенсійного віку права на пенсійне забезпечення. Наголосила, що схеми, до яких вдаються недобросовісні керівники з метою уникнення чи мінімізації єдиного страхового внеску, не здатні принести їм бажаного достатку, натомість наражають на ризик опинитися у злиднях на старості літ не тільки найманих працівників, а й самих роботодавців.

Фахівець пенсійної служби акцентувала увагу молодих людей, які невдовзі розпочнуть трудову діяльність, на необхідності знання своїх прав та вмінні їх відстоювати і захищати. З 2 270x300 - Пенсійники обговорили з майбутніми юристами правові аспекти пенсійного забезпеченняогляду на актуальну сьогодні проблему легалізації зайнятості порадила неодмінно працевлаштовуватись офіційно з належним оформленням трудових договорів та гідною оплатою праці, адже саме від цих чинників залежить не тільки рівень сьогоднішнього достатку, а й майбутнє пенсійне забезпечення. І хоча пенсійні перспективи молодим людям видаються віддаленими у часі, про рівень матеріального забезпечення у літньому віці необхідно піклуватись упродовж всього періоду трудової діяльності з самого його початку. Для студентів, котрі обрали своїм фахом правозахисну діяльність, важливо не тільки достеменно знати законодавство, а й допомагати людям захищати свої права  на гарантований державою соціальний захист і гідне пенсійне забезпечення, зазначила Майя Філіпець.

Представниця Фонду наголосила на необхідності правової обізнаності кожного громадянина, спроможності захисту своїх прав. Зауважила, що ділова DSC03071 300x225 - Пенсійники обговорили з майбутніми юристами правові аспекти пенсійного забезпеченняпорядність і чесність трудових відносин – запорука стабільного соціального майбутнього, і саме молодому поколінню належить його вибудовувати.

Свої виступи працівники Головного управління супроводжували виразними відеоматеріалами про мету та діяльність Пенсійного фонду, електронні сервіси пенсійної служби та порядок реєстрації на Веб-порталі ПФУ.

Зацікавлено слухаючи представників пенсійної служби, студенти ставили запитання щодо взаємозв`язку трудових відносин і пенсійного забезпечення, способів впливу пенсійною службою та державними органами на роботодавців з метою дотримання ними вимог трудового законодавства, висловлювали своє бачення обговорюваних питань і наявної в них проблематики. Зустріч молодих людей з фахівцями пенсійної служби переросла у жваву дискусію довкола актуального для кожної людини питання реалізації своїх прав і матеріального забезпечення як під час трудової діяльності, так і після виходу на заслужений відпочинок. Стрижневою лінією обговорення був правовий аспект порушеної тематики, адже захист прав застрахованих осіб, що лежить в основі діяльності пенсійної служби, є одним із важливих напрямків роботи майбутніх правозахисників.

background Layer 1