Пропустити навігацію

Юним вижчинчанам порадили дбати про майбутнє замолоду, знати і вміти захищати свої права

Vyzhnytsya uchni1 300x225 - Юним вижчинчанам порадили дбати про майбутнє замолоду, знати і вміти захищати свої права

 

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права фахівці Вижницького відділу обслуговування громадян провели «День відкритих дверей» для учнів старших класів Вижницької ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Юрія Федьковича.

Провідний спеціаліст-юрисконсульт юридичного управління Василь Козлан провів зі старшокласниками бесіду на тему «Реалізація прав людини в діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області». Ознайомив учнів із засадами пенсійного законодавства та чинниками, які справляють вплив на рівень пенсійного забезпечення. Зокрема, розповів, що розмір пенсії залежить від величини заробітку, сплати внесків та тривалості страхового стажу. Пояснив важливість офіційного працевлаштування і порадив молодим людям в майбутньому обирати чесних роботодавців, які дотримуються вимог трудового законодавства і забезпечують належні права своїм працівникам. Наголосив на тому, що кожен повинен знати свої права і вміти їх захищати, у жодному разі не погоджуючись на пропозиції тіньової роботи і зарплати, які позбавляють працівника гарантованих йому Конституцією прав – права на соціальний захист  та гідні пенсійні перспективи.

Пенсійники також ознайомили учнів з  сучасними методами Vyzhnytsya uchni2 300x225 - Юним вижчинчанам порадили дбати про майбутнє замолоду, знати і вміти захищати свої праваобслуговування громадян, впровадженими у Вижницькому сервісному центрі. Школярі отримали можливість побувати на робочих місцях спеціалістів, які здійснюють прийом громадян в «Єдиному вікні», та «надали консультації» своїм колегам по шкільній парті.

 Особливу цікавість в учнів викликала інформація про Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, який дає можливість дистанційно отримувати працівникам  інформацію про свій страховий стаж, пенсіонерам  – про нарахування й перерахунки пенсії.

На завершення зустрічі керівник Вижницького сервісного центру Микола Бойко, відповідаючи на питання старшокласників, наголосив, що право на гідне пенсійне забезпечення можливо здобути лише за умов  легального працевлаштування.

background Layer 1