Пропустити навігацію

Майбутнім пенсіонерам – про умови призначення пенсії та важливість легалізації зайнятості

Sokyr 300x225 - Майбутнім пенсіонерам –  про умови  призначення пенсії та важливість легалізації зайнятості

 

Заступник начальника Сокирянського відділу обслуговування громадян Ольга Пленгей спільно з фахівцями районного центру зайнятості провела семінар для мешканців району, які мають намір працевлаштуватися.

Фахівець пенсійної служби ознайомила присутніх з порядком  і умовами призначення пенсії та  переліком необхідних для цього документів. Звернула увагу осіб передпенсійного віку на те, що вони мають можливість завчасно звернутися до сервісного центру з документами для призначення пенсії для їх перевірки та отримання консультацій.  Роз’яснила громадянам, які шукають роботу, про вплив тривалого перебування на обліку в службі зайнятості на майбутнє призначення пенсії тощо.

Особливу увагу представник Фонду звернула на негативні наслідки тіньової зайнятості та зарплат “у конвертах”, залежність страхового стажу від сплати внесків, відповідальність роботодавців за допуск працівників до роботи без належного оформлення, позбавлення за таких умов працівника соціального захисту. При цьому Ольга Пленгей наголосила, що люди, які погоджуються на  нелегальну працю і її оплату, припікають себе на злиденне майбутнє на старості літ, адже страхові внески із тіньового заробітку не сплачуються, відповідно такі періоди роботи не зараховуються до страхового стажу, нестача якого перешкоджатиме реалізації права на пенсійне забезпечення.

Фахівець пенсійної служби поінформувала присутніх про зручну можливість контролювати ситуацію щодо дотримання роботодавцем законодавчих вимог за допомогою Веб-порталу Пенсійного фонду. Зареєструвавшись на цьому електронному сервісі, можна переглядати персональні дані з реєстру застрахованих осіб про нарахований заробіток, сплачені внески та зарахований стаж. Окрім того, повідомила Ольга Пленгей, у режимі онлайн можна отримати потрібні довідки та інші документи без потреби відвідування сервісного центру. Пояснивши порядок реєстрації на порталі, представниця Фонду порекомендувала присутнім стати його активними користувачами, щоб  оперативно отримувати потрібну інформацію й роз’яснення актуальних питань пенсійного забезпечення.

Заступник начальника Хотинського відділу обслуговування громадянHotyn shk 300x225 - Майбутнім пенсіонерам –  про умови  призначення пенсії та важливість легалізації зайнятості Альона Печерова провела навчання із майбутніми пенсіонерами.

Представниця Фонду надала роз’яснення  умов призначення пенсій та порядку їх перерахунку, повідомила про підвищення розмірів пенсійних виплат з 1 грудня та у новому році. Зауважила, що визначальний вплив на обчислення розміру пенсійного забезпечення справляють величина зарплати, сума сплачених внесків та тривалість страхового стажу. З огляду на підвищення з січня нинішнього року вимог до кількості років трудової діяльності, необхідної для призначення пенсії, та збільшення цього критерію щороку на рік впродовж ближчого десятиліття, порадила дбати про його набуття заздалегідь. Поінформувала, що необхідною умовою зарахування страхового стажу є сплата єдиного соціального внеску з офіційного заробітку, отож працевлаштування має бути легальним, а виплата зарплати – прозорою, а не прихованою від держави «у конвертах».  Детально роз’яснила негативні наслідки тіньової зайнятості, які наражають на ризик опинитися на старості літ у злиднях.

Альона Печерова також розповіла присутнім про зручну можливість перегляду персональних даних щодо нарахованого заробітку, сплачених внесків та зарахованого стажу на Веб-порталі Пенсійного фонду, отримання документів у режимі онлайн та пояснила порядок реєстрації на електронному сервісі пенсійної служби. У разі виникнення потреби в консультаціях та роз’ясненнях питань пенсійного забезпечення порекомендувала звертатися до спеціалістів пенсійної служби за телефоном гарячої  лінії і через відеозв’язок.

Наприкінці зустрічі роздала буклети з пенсійної тематики.

background Layer 1