Пропустити навігацію

Фахівці пенсійної служби роз’яснюють приватним підприємцям важливість легалізації зайнятості та обов’язковість сплати внесків

Gertsa rynok 240x300 - Фахівці пенсійної служби роз’яснюють приватним підприємцям важливість легалізації зайнятості та обов’язковість сплати внесків

 

Оскільки однією з найбільших категорій страхувальників і застрахованих осіб є представники малого та середнього бізнесу, особливу увагу пенсійна служба приділяє інформаційно-роз’яснювальній роботі з фізичними особами-підприємцями.

Провідний спеціаліст  Герцаївського відділу обслуговування громадян Галина Каганова провела зустріч з приватними підприємцями району. Фахівець пенсійної служби розповіла представникам малого бізнесу про важливість офіційного оформлення трудових відносин і оплати праці для отримання належних соціальних виплат сьогодні й гідного пенсійного  забезпечення в майбутньому.

Представниця Фонду надала детальні роз’яснення негативних наслідків тіньової зайнятості та прихованих в конвертах заробітків, які наражають людину праці на ризик опинитися на старості літ без засобів для існування. Галина Каганова закликала найманих працівників не погоджуватись на роботу без належного оформлення, тобто укладення трудових угод, та не спокушатися виплатами «в конвертах», щоб з власної волі не позбавляти себе належного соціального захисту у вигляді оплачуваних відпусток, листів тимчасової непрацездатності тощо. А головне – пам’ятати, що пенсію в конверті ніхто не принесе, отож про неї потрібно дбати сьогодні, офіційно оформляючи трудові відносини й не погоджуючись працювати за копійки.

Фахівець пенсійної служби зазначила, що визначальну роль при нарахуванні пенсії відіграє тривалість страхового стажу, вимоги до якої з цього року зросли та продовжуватимуть зростати впродовж ближчого десятиліття. А зарахування стажу відбувається тільки за умови легального працевлаштування й оплати праці та сплати роботодавцем єдиного соціального внеску. Повідомила про можливість відстеження ситуації щодо дотримання роботодавцем вимог трудового законодавства через перегляд інформації щодо нарахованої заробітної плати, суми сплачених внесків та тривалості зарахованого стажу в Особистому кабінеті на Веб-порталі Пенсійного фонду України.

Спеціаліст пенсійної служби наголосила, що недотримання норм законодавства про оплату праці, виплат нелегальної заробітної плати не лише не забезпечують соціального захисту працівників та гідного їх пенсійного забезпечення в майбутньому, а й спричиняють недоотримання коштів бюджетом Пенсійного фонду, з якого здійснюється фінансування пенсійних виплат нинішнім пенсіонерам. Акцентувала увагу підприємців-роботодавців на відповідальності за долю найманих працівників, роз’яснила наслідки порушень трудового законодавства для них самих та закликала до сумлінності і чесності трудових відносин, які вони формують у своїй діяльності.

background Layer 1