Пропустити навігацію

Підприємців Путильщини закликають дбати про своє майбутнє, офіційно оформляючи трудові відносини

bazar Putyla 222x300 - Підприємців Путильщини закликають дбати про своє майбутнє, офіційно оформляючи трудові відносини

 

Начальник Путильського відділу обслуговування громадян Іван Каптарь відвідав Путильський селищний ринок і провів інформаційно-роз’яснювальні бесіди з підприємцями та відвідувачами ринку.
Акцентуючи увагу на важливості легалізації зайнятості, представник Фонду пояснив негативні наслідки тіньової роботи і зарплати для майбутнього пенсійного забезпечення. Зокрема, зазначив, що страховий стаж, вимоги до тривалості якого для реалізації права на пенсійне забезпечення суттєво зросли та упродовж ближчого десятиліття продовжуватимуть зростати, справляє визначальний вплив на призначення пенсії. Тому про його набуття необхідно дбати заздалегідь. А зарахування страхового стажу відбувається тільки за умови офіційного оформлення трудових відносин та сплати єдиного соціального внеску в розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний. Іван Каптарь повідомив, що з 1 січня 2000 року страховий стаж обчислюється за даними, які містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Така інформація формується на основі звітності страхувальників – юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – про нарахування заробітної плати, а також фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, про суми нарахованого єдиного внеску.
Керівник пенсійної служби району зазначив, що не всі страхувальники своєчасно сплачують єдиний внесок, внаслідок чого значно скорочуються надходження доходів до бюджету Пенсійного фонду України, кошти якого спрямовуються на здійснення пенсійних виплат. А найголовніше – працівникам таких недобросовісних роботодавців не зараховується страховий стаж, поки заборгованість не буде повністю погашена.
Спілкуючись з підприємцями, Іван Каптарь зосередив їхню увагу на відповідальності за долю найманих працівників та закликав чітко дотримуватися вимог трудового законодавства. Зокрема, сказав, що провадити діяльність необхідно таким чином, щоб не допускати заборгованості з єдиного соціального внеску, яка стоїть на заваді зарахуванню періодів роботи до страхового стажу як найманим працівникам, так і самим роботодавцям.
В рамках відзначення Всеукраїнського тижня права поінформував працівників ринку та відвідувачів про їхні права на працю, гідну її оплату, право на оплачувані відпустки тощо, і зазначив, що держава гарантує соціальний захист тим, хто працює чесно та не порушує вимог трудового законодавства.
Роздавши присутнім інформаційні буклети на правову тематику, наголосив на важливості знання своїх прав та здатності їх захищати. Також розповів про сучасні електронні послуги пенсійної служби та можливості, які вони відкривають перед зареєстрованими користувачами. Пояснив порядок реєстрації на Веб-сайті Пенсійного фонду та порекомендував долучатись до великого числа його користувачів, щоб завжди бути в курсі актуальних питань пенсійного призначення.

background Layer 1