Пропустити навігацію

Буковинські пенсійники провели низку інформаційно-роз’яснювальних заходів

Hotyn2 1 300x225 - Буковинські пенсійники провели низку інформаційно-роз’яснювальних заходів

 

Заступник начальника  Хотинського відділу обслуговування громадян Альона Печерова провела День Пенсійного фонду в селі Зарожани.

Під час виїзного прийому громадян  у приміщенні сільської ради представниця Фонду надавала роз’яснення актуальних питань пенсійного забезпечення та відповідала на запитання відвідувачів. Пояснюючи порядок нарахування пенсій, Альона Печерова акцентувала увагу на важливості легального працевлаштування  як запоруки отримання належних соціальних виплат та гідного пенсійного забезпечення. Зокрема, наголосила на визначальній ролі страхового стажу, який зараховується винятково за умови сплати єдиного соціального внеску у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний. Фахівець пенсійної служби нагадала про зростання вимог до тривалості страхового стажу, необхідного для реалізації права на пенсійне забезпечення, та порадила дбати про його набуття заздалегідь. Повідомила про зручну можливість відстеження інформації щодо нарахованого заробітку, суми сплачених внесків та тривалості зарахованого стажу на Веб-порталі Пенсійного фонду України, повідомила про інші послуги пенсійної служби, які можна отримати в режимі онлайн. Пояснила порядок реєстрації на цьому сервісі та закликала відвідувачів прийому долучатися до числа користувачів електронних послуг для оперативного отримання корисної інформації з пенсійного забезпечення.

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права та напередодні Дня Пенсійного фонду пенсійники Новоселицького відділу обслуговування громадян провели День відкритих дверей

Protsyuk uchni DVD 300x225 - Буковинські пенсійники провели низку інформаційно-роз’яснювальних заходів

 для учнів місцевої гімназії.

Начальник сервісного центру Анатолій Процюк ознайомив старшокласників з роботою Пенсійного фонду загалом та функціями районного відділу зокрема. Учні мали змогу поспостерігати, як спеціалісти пенсійної служби здійснюють прийом громадян за принципом «єдиного вікна», ознайомились з порядком призначення й перерахунків пенсій, дізнались про те, як формуються та зберігаються пенсійні справи.

Запорука гідної пенсії у старості – це турбота про набуття страхового стажу та отримання офіційної заробітної плати. Адже страховий стаж зараховується лише за той період роботи, за який сплачені внески, пояснив гімназистам посадовець. По-друге, розмір пенсії прямо пропорційний тій заробітній платі, з якої вони сплачувались. Страхові внески мають сплачуватися помісячно, своєчасно та в розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний.

Оскільки зростання пенсій сьогодні напряму пов’язане з ростом надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду, зауважив  Анатолій Процюк, необхідно дбати про його наповнення. А це відбувається більшою мірою за рахунок сплати роботодавцями єдиного соціального внеску за найманих працівників. Роз’яснивши негативні наслідки тіньової зайнятості для соціального захисту працівників та їхнього пенсійного майбутнього, закликав молодих людей після завершення навчання укладати при працевлаштуванні трудові договори й не погоджуватися на мізерні заробітки і зарплату «в конвертах».

Учнів також ознайомили з широкими можливостями Веб-порталу Пенсійного фонду та послугою онлайн-консультацій через відеозв’язок, яка дозволяє миттєво реагувати на питання мешканців району, надавати необхідні роз’яснення і консультації.

Знайомство з пенсійною установою викликало в учнів інтерес та зацікавленість, адже, як зізнались старшокласники, досі вони не замислювались над своїм пенсійним майбутнім, а тепер зрозуміли, що про нього треба дбати завчасно.

Stor 2 bezrob 300x225 - Буковинські пенсійники провели низку інформаційно-роз’яснювальних заходів

Заступник начальника Сторожинецького відділу обслуговування громадян Андрій Дєєв спільно з працівниками районної філії Чернівецького обласного центру зайнятості провів семінар для осіб, які перебувають в пошуку роботи.

Представник Фонду поінформував присутніх про переваги дистанційних послуг, які надає пенсійна служба, зауваживши на їх зручності, оперативності та доступності. Зокрема, розповів про можливість перегляду даних з реєстру застрахованих осіб щодо задекларованої заробітної плати, суми сплачених внесків та тривалості зарахованого страхового стажу, контролюючи в такий спосіб дотримання роботодавцем вимог трудового законодавства з оплати праці. Послуга СМС-інформування, зауважив Андрій Дєєв, дає змогу застрахованим особам дізнаватися про сплату роботодавцем соціального внеску та про зарахування страхового стажу, а пенсіонерам – бути в курсі всіх пенсійних нарахувань та перерахунків.

Посадовець також поінформував присутніх про подальші кроки реформування пенсійної системи, зокрема перспективи запровадження накопичувальної системи  загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, роздав інформаційні буклети з актуальної тематики пенсійного забезпечення.

background Layer 1