Пропустити навігацію

Підприємцям Герцаївщини роз’яснили важливість офіційного оформлення трудових відносин

rynok Gertsa 300x225 - Підприємцям Герцаївщини роз’яснили важливість офіційного оформлення трудових відносин

 

Головний  спеціаліст  Герцаївського відділу обслуговування громадян Ніна Скрипа провела зустріч з приватними підприємцями району.

Фахівець Фонду роз’яснила важливість легалізації зайнятості, акцентувавши увагу на негативних наслідках порушень трудового  законодавства у вигляді використання праці без укладання роботодавцями трудових угод з найманими працівниками та ухиляння від сплати єдиного соціального внеску. Зокрема, пояснила, що тіньові заробітки, їх мінімізація та несплата страхових внесків позбавляють працівника соціального захисту і ставлять під загрозу опинитися на старості літ без належного пенсійного забезпечення. Обов’язковою умовою призначення пенсії є наявність необхідної кількості років страхового стажу, зарахування якого відбувається за своєчасної й повномірної сплати з офіційно задекларованої заробітної плати єдиного соціального внеску в розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний.

Представниця Фонду закликала найманих працівників не погоджуватись на мінімальні заробітки й у жодному разі не приставати на пропозицію роботодавця видавати доплати «в конвертах». Про гідне пенсійне забезпечення у літньому віці необхідно дбати вже сьогодні, належно оцінюючи свою працю та дотримуючись вимог законодавства щодо офіційного оформлення трудових відносин, зазначила Ніна Скрипа. Принагідно повідомила про можливість відстеження ситуації щодо сплачених внесків і зарахованого страхового стажу на Веб-порталі Пенсійного фонду, пояснила порядок реєстрації на цьому електронному сервісі та закликала користуватися зручними послугами електронного формату  для оперативного отримання актуальної інформації й вирішення нагальних питань пенсійного забезпечення.

background Layer 1