Пропустити навігацію

Звіт про виконання заходів щодо усунення корупційних ризиків в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 2018 рік

Важливим напрямком діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області є виявлення, усунення та мінімізація корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушень, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Роз’яснювальна робота із запобігання, виявлення і протидії корупції є одним із пріоритетних напрямків роботи, спрямована на забезпечення належного рівня знань та єдиної практики застосування антикорупційного законодавства. Так, протягом 2018 року в Головному управлінні проведено 342 семінари, наради, лекції (в тому числі надано 137 консультацій з розглядом конкретних ситуацій, які можуть виникнути у працівників Головного управління). З метою формування  світогляду неприйняття корупції в засобах масової інформації (телебачення, радіо, преса, в мережі Інтернет) оприлюднено 352 публікації (роз’яснення, коментарі тощо).

Важливим питанням є запобігання виникненню та врегулюванню конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та членів їх сімей. З метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в Головному управлінні систематично здійснюється моніторинг  таких рішень.

Протягом досліджуваного періоду здійснювались щоквартальні перевірки електронних пенсійних справ працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щодо наявності конфлікту інтересів, тобто приватного інтересу в призначенні чи перерахунках їх пенсій. Також, з метою аналізу повноти вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян, відділів з питань призначення та перерахунків пенсій управління застосування пенсійного законодавства та управління з питань виплати пенсій Головного управління здійснювався постійний моніторинг пенсійних справ близьких осіб державних службовців зазначених структурних підрозділів на предмет наявності конфлікту інтересів.

Протягом 2018 року в Головному управлінні не зафіксовано випадків неврегульованих конфліктів інтересів.

В Головному управлінні діє механізм багатоступеневого внутрішнього контролю за опрацюванням пенсійної документації, зокрема, починаючи з прийому громадян, та закінчуючи контролем щодо нарахування пенсійних виплат. Всі без виключення пенсії, які призначені, перераховані спеціалістами відділів призначення та перерахунків пенсій в районах області проходять перевірку у відділі контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення  управління застосування пенсійного законодавства Головного управління.  Таким чином, даний вид контролю мінімізує шанси на неправомірне призначення чи перерахунок пенсії, в тому числі і врегулювання конфлікту інтересів в частині застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчинення нею певних дій чи прийняття рішень.

У 2018 році сектором з питань запобігання та виявлення корупції  управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Головного управління  проведено дослідження стану роботи по дотриманню антикорупційного законодавства в Кіцманському, Хотинському, Вижницькому, Кельменецькому, Путильському та Чернівецькому відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, відділах з питань призначення та перерахунків пенсій в Кіцманському, Хотинському, Вижницькому та Кельменецькому районі та секторі з питань призначення та перерахунків пенсій в Путильському  районі управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. В результаті перевірки встановлено, що робота зазначених відділів відповідає нормам антикорупційного законодавства.

З метою мінімізації та усунення ризиків недодержання державними службовцями антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, у порядку, визначеному Національним агентством з питань запобігання корупції, здійснено перевірку фактів подання 684 декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: 547 щорічних електронних декларацій, 48 декларацій перед звільненням та 89 декларацій після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2017 році.

За результатами перевірки встановлено 15 випадків неподання електронних декларацій після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2017 році. Про зазначені факти повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції у встановленому законодавством порядку.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю, з метою запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства державними службовцями Головного управління, протягом 2018 року проведено 2 оперативні перевірки всіх районних відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян за принципом «таємних покупців».

Здійснювались як особисті візити «таємних покупців» до спеціалістів відділів (сервісних центрів) в районах так і дзвінки на телефонні гарячі лінії з метою отримання роз’яснень щодо пенсійного забезпечення,  в тому числі стосовно третіх осіб та перевірки дотримання наказів Головного управління. При розмові аналізувались етика спілкування, рівень знань законодавства, зрозумілість надання відповідей, оперативність обслуговування, забезпечення нерозголошення конфіденційної інформації, самостійне надання відповіді спеціалістом, ймовірність вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією та корупційних правопорушень. За результатами перевірки корупційний діянь не встановлено.

В місцях прийому громадян структурних підрозділів обслуговування громадян Головного управління розміщені антикорупційні скриньки, що забезпечують право громадян на інформування щодо можливих корупційних проявів посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. Крім того, на офіційному сайті Головного управління розміщена інформація про законодавство у сфері запобігання та протидії корупції та контактні номери телефонів, на які також можна повідомляти про неправомірні дії державних службовців Пенсійного фонду України.

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства, підвищення якості обслуговування громадян та посилення контролю за діяльністю спеціалістів Головного управління, службові приміщення, в яких безпосередньо здійснюється прийом громадян облаштовано системами відео спостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

В загальному, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями Головного управління.

 

 

Начальник  управління  внутрішнього аудиту

та фінансового контролю                                                                                         Т. ПОШТАР

background Layer 1