Пропустити навігацію

Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованими

beregomet 08.11.2018 300x225 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованими

 

У 2018 році буковинські пенсійники провели масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Головне управління Пенсійного фонду України приділяє велику увагу питанню інформування громадськості, стараючись якомога оперативніше доводити до відома краян новини законодавства у сфері пенсійного забезпечення, повідомлення про стан наповнення бюджету Пенсійного фонду в області, фінансування пенсійних виплат, значення легальної зайнятості для  майбутнього пенсійного забезпечення тощо.

Пенсійники краю застосовують широкий спектр форматів спілкування з громадськістю. Інформування провадиться через виступи представників Фонду в радіо- та телеефірах, розміщення актуальних повідомлень в друкованих ЗМІ,  зустрічі з трудовими колективами, роз’яснення в режимі «гарячих» телефонних ліній, виїзні прийоми за місцем проживання громадян чи тимчасового перебування на стаціонарному лікуванні, консультації в режимі відеозв’язку, з використанням веб-сайту Головного управління та в багатьох інших форматах. Зокрема, trotsyuk vystup 300x225 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованимивпродовж 2018 року фахівці пенсійної служби краю провели більше двох тисяч зустрічей з мешканцями області за місцем їхнього проживання та здійснення трудової діяльності, такими заходами охоплено понад два десятки тисяч осіб. Організували близько трьох сотень засідань круглого столу з представниками органів влади і соціальними партнерами, в ході яких вирішували питання ефективної взаємодії щодо роз’яснювальної роботи серед населення та вжиття ефективних заходів з наповнення бюджету Фонду.

Найпоширенішим засобом комунікації залишаються друковані видання. Упродовж 2018 року в обласних та районних газетах розміщено близько тисячі матеріалів з висвітлення актуальних питань пенсійного забезпечення. Понад дві тисячі виступів фахівці управління здійснили в радіо- і телевізійних ефірах.

Щоденно на телеканалах «Буковина» та «Чернівці», в ефірі популярних радіостанцій, на автовокзалах та «Вуличним радіо» озвучуються експрес-повідомлення з питань пенсійного законодавства, легалізації заробітної плати і зайнятості населення в форматі соціальної реклами.

З метою оперативного інформування краян впродовж 2018 року фахівці Головного управління провели близько двох сотень зустрічей з представниками ЗМІ у форматі брифінгів, прес-конференцій та інтерв’ю, під час яких надали журналістам для оприлюднення детальні роз’яснення питань пенсійного забезпечення.

Novosel bezrob 300x169 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованимиАктуальною інформацією про запровадження законодавчих змін і діяльність Пенсійного фонду в області щоденно оперативно наповнюється сайт Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, повідомлення про здобутки буковинських пенсійників розміщуються  на Веб-порталі Пенсійного фонду України, поповнюється свіжою інформацією сторінка в соціальній мережі Facebook  та на відео-сервісі Youtube.

Однією з найважливіших тем, на якій пенсійники зосереджують увагу громадськості, є легалізація зайнятості. На зустрічах з трудовими колективами й представниками малого і середнього бізнесу фахівці Фонду ретельно роз’яснюють необхідність дотримання вимог трудового законодавства задля забезпечення соціального захисту найманих працівників та гідних пенсійних перспектив.

Проводяться численні зустрічі з мешканцями області, які мають намір працевлаштуватися й перебувають на обліку в центрах зайнятості. Упродовж 2018 року проведено майже дві з половиною сотні зустрічей з тимчасово безробітними, яким надані роз’яснення важливості легального працевлаштування.

Виявляючи особливу увагу до потреб людей похилого віку та осіб з обмеженими20181107 114333 300x169 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованими фізичними можливостями, пенсійна служба докладає максимум зусиль до створення якомога комфортніших умов для надання інформації представникам цих категорій населення. Для того, щоб допомогти їм розібратися у тих чи інших складнощах, пов’язаних з питаннями пенсійного забезпечення, надати необхідні роз’яснення і консультації,  у 2018 році представники Фонду здійснили близько трьохсот виїзних прийомів до мешканців населених пунктів краю, майже сім сотень буковинців відвідали за місцем проживання.

Для забезпечення максимальної зручності послуг з пенсійного забезпечення та їх наближення до людей традиційною та широко застосовуваною формою надання консультацій літнім мешканцям краю став відеозв’язок, за допомогою якого фахівці Фонду оперативно надають роз’яснення novod skajp 1 300x247 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованимимешканцям найвіддаленіших населених пунктів області. Людям це зручно, адже завдяки відсутності потреби діставатися сервісного центру вони заощаджують сили і час.

Доброю традицією спілкування з людьми похилого віку та надання їм консультацій стали «дзвінки турботи» та «візити турботи». В 2018 році роз’яснення питань пенсійного забезпечення в такий спосіб надано близько тисячі літніх мешканців області. Стільки ж виїздів за місцем проживання здійснено до осіб з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів по зору та осіб, яким виповнилося 80 і більше років. Проведено майже півтисячі  зустрічей з представниками ветеранських та інших громадських організацій, надано близько тисячі консультацій в приміщеннях громадських організацій.

Фахівці пенсійної служби консультують громадян у спеціально обладнаних віддалених консультаційних пунктах у приміщеннях громадських та ветеранських організацій, Чернівецького обласного об’єднання «Чорнобильці Буковини», Чернівецькому обласному госпіталі для інвалідів війни. Задля оперативного інформування людей з вадами зору налагоджено співпрацю з Чернівецьким kitsman pryjom grom shypyntsi 2 294x300 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованимиучбово-виробничим об’єднанням УТОС, по корпоративному радіо якого  звучать актуальні повідомлення з питань пенсійного забезпечення, у приміщенні Чернівецької обласної організації УТОГ для людей з вадами слуху роз’яснення надаються  із залученням фахівців, що володіють мовою жестів. Функціонують віддалені робочі місця працівників Фонду в  23 територіальних громадах області, причому послуги пенсійної служби надаються в усіх сільських ОТГ,  окрім кількох, що були створені наприкінці грудня. Триває робота з охоплення мережею віддалених робочих місць фахівців Пенсійного фонду усіх населених пунктів краю.

   Ідучи у ногу з часом, пенсійна служба постійно працює над впровадженням інформаційних послуг електронного формату, які б відповідали викликам часу. Сьогодні створені можливості для отримання громадянами широкого спектру інформації та вирішення багатьох питань пенсійного забезпечення у режимі онлайн. Зареєструвавшись на Веб-порталі Пенсійного фонду,  користувачі отримують доступ до персональної інформації з державного реєстру застрахованих осіб, можуть переглядати дані щодо нарахованої заробітної плати, суми сплачених внесків, зарахованого страхового стажу, записуватися на прийом до фахівців Фонду, отримувати потрібні довідки та інші документи,  однаково правомірні з виданими безпосередньо в органах Фонду завдяки підтвердженню QR-кодом, та багато іншого. Веб-портал є багатим джерелом корисної інформації з пенсійного забезпечення, і число його користувачів постійно зростає, адже люди пересвідчуються, що   це доступно, оперативно, зручно. Завдяки послузі СМС-інформування застраховані особи  отримують оперативні дані щодо суми сплачених внесків, зарахування страхового стажу, а пенсіонери – про здійснені нарахування і перерахунки пенсій.

Щоб донести до громадян краю інформацію щодо можливостей та переваг електронних послуг Пенсійного фонду, у людних місцях розміщено рекламні банери, мешканцям області роздаються інформаційні буклети, в торгових центрах, на віддалених робочих місцях працівників Фонду в області, в музеї Головного управління транслюються інструкційні відеролики щодо можливостей, які надають сучасні послуги електронного формату, та порядку їх налаштування.

DSC02427 300x225 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованимиВелика увага приділяється роботі з учнівсько-студентською молоддю. Впродовж 2018 року представники Фонду провели півтори сотні зустрічей з представниками юного покоління, якому належить будувати майбутнє держави. Пенсійники докладно роз’яснили молодим людям важливість чесних, легальних трудових відносин і прозорої оплати праці для отримання соціального захисту під час трудової діяльності та гідного пенсійного забезпечення в майбутньому, про яке необхідно дбати заздалегідь. З метою вивчення думки студентів щодо легалізації праці представники Фонду ініціювали проведення студентських дебатів, на яких майбутні молоді фахівці висловлюють аргументи «за» чи «проти» офіційного працевлаштування. Такі заходи засвідчують усвідомлення ними переваг легальних трудових відносин, що є запорукою стабільного фінансового забезпечення як під час трудової діяльності, так і після виходу на заслужений відпочинок. Молоді люди розуміють, що тільки офіційно працевлаштований спеціаліст може бути спокійним за своє майбутнє.

Для привернення уваги широких кіл громадськості до негативних наслідків нелегальної зайнятості фахівці Головного управління також організували проведення у мережі Facebook естафети-челлендж «Я – за легалізацію праці!», участь у якій взяли сотні користувачів соціальних мереж.

Серед учнів буковинських шкіл проведено конкурси малюнків на тему легалізації  зайнятості. Школярі охоче відгукнулись на пропозицію і зобразили бачення трудових відносин заснованими на принципах ділової порядності, чесності, відповідальності. Своїми творчими роботами учні засвідчили розуміння того, що легальна робота і справедлива оплата праці – запорука соціальної захищеності й гідних пенсійних перспектив. З ентузіазмом сприйняли молоді люди пропозицію щодо надання людям похилого віку допомоги в оволодінні комп’ютерними технологіями для активного використання електронних послуг Пенсійного фонду. В рамках проекту «Тижні добрих справ – наша турбота про літніх людей» школярі та студенти, котрим Інтернет-технології близькі з дитинства, залюбки навчають навичкам їх використання своїх дідусів і бабусь, сусідів і знайомих людей старшого віку.

Завдяки потужній інформаційно-роз’яснювальній кампанії 2018 року досягнуто 1545128772040 300x225 - Пенсійна служба дбає про те, щоб буковинці були добре поінформованимирозуміння мешканцями краю засад пенсійного забезпечення і трудового законодавства, усвідомлення ними  залежності рівня матеріального забезпечення від належного оформлення трудових відносин. Свідченням цього є активна участь буковинців у вуличних акціях на підтримку легалізації зайнятості та оплати праці. До ініційованих пенсійниками флешмобів, яких упродовж 2018 року в різних населених пунктах області проведено близько сотні,  долучили тисячі краян. Користуючись можливостями електронних послуг Веб-порталу, понад тридцять дві тисячі буковинців сьогодні контролюють ситуацію щодо дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства з оплати праці, в тому числі сплати страхових внесків, що є обов’язковою умовою зарахування страхового стажу, необхідного для реалізації права на пенсійне забезпечення. В результаті проведеної роз’яснювальної роботи у 2018 році в області легалізовано працю близько 16 тисяч працівників  та фізичних осіб-підприємців, що дозволило залучити 13,1 млн. грн. єдиного внеску, в тому числі 11,3 мільйона – до бюджету Пенсійного фонду. На 7,5 тисячі осіб порівняно з початком року зросла чисельність застрахованих осіб, середній заробіток працівників став більшим на 20,6%. Завдяки усвідомленню фізичними особами-підприємцями відповідальності перед найманими працівниками та державою надходження до бюджету Фонду від цієї категорії зросли на 55,9% або на 112 млн. грн.

background Layer 1