Пропустити навігацію

Виконання Стратегії розвитку і зміцнення кадрового потенціалу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у 2016 – 2018 роках

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

    Р І Ш Е Н Н Я

 

28 листопада 2018 року                                       м.Чернівці                                   № 14-1

 

Виконання Стратегії розвитку і зміцнення

кадрового потенціалу Головного управління

Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

у 2016 – 2018 роках

 

 

            Заслухавши інформацію начальника управління персоналу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Кружкіної С., колегія відзначає, що в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області робота з персоналом була спрямована на виконання Стратегії розвитку і зміцнення кадрового потенціалу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у 2016 – 2018 роках ( далі – Стратегія).

      Одним з основних напрямків реалізації Стратегії є запровадження динамічних процесів перерозподілу й централізації функціональних процесів в органах Пенсійного фонду України. Так, в Головному управлінні починаючи з 2016 року тричі переглянуті нормативи чисельності персоналу шляхом проведення багатофакторного статистичного аналізу даних. За результатами в березні 2017 та в лютому 2018 проведена повна централізація функціональних процесів та кількість територіальних управлінь зменшилась з 13 до 1 (Головне управління). Водночас з метою підвищення ефективності роботи структурними підрозділами у 2016 – 2018 роках проводились моніторинги розподілу функцій між структурними підрозділами на предмет можливого їх дублювання.

 З метою оновлення та набуття умінь, знань, навичок і здатності виконувати завдання, необхідні для провадження професійної діяльності на державній службі, в Головному управлінні використовуються різні види та методи підвищення рівня професійної компетентності. Так, впродовж 2017 – 2018 років на базі Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців за професійними програмами пройшли навчання 40 ( або 8 %) державних службовців Головного управління. За цей період проведено 69 семінарів – навчань з працівниками Фонду області, з них  21 – на базі Головного управління та 45 – за допомогою засобів селекторного зв’язку. За звітний період за всіма видами навчань підвищили рівень професійної компетенції 98 % державних службовців.

З метою перевірки знань законодавства України фахівцями Головного управління з урахуванням компетенції й функціональних повноважень структурних підрозділів керівниками управлінь практикується проведення відповідних тестувань. Так, у 2017 році проведені тестування на перевірку професійних знань працівниками підрозділів з питань пенсійного забезпечення,

персоналу та внутрішнього аудиту та фінансового контролю, а у 2018 році тестування проведені в управліннях обслуговування громадян, інформаційних систем та електронних реєстрів, юридичному, внутрішнього аудиту та фінансового контролю та з працівниками загального відділу управління адміністративно-господарського забезпечення. Систематично здійснюються тестування на перевірку законодавства у сфері запобігання корупції. Такі тестування в 2017 році пройшли 88,3 % державних службовців, а в 2018 році увага приділялась перевірки знань працівників фронт – і бек – офісів.

В листопаді 2016 року керівниками структурних підрозділів разом з управлінням персоналу розроблені опорні конспекти лекцій на професійну тематику, які є основою при проведенні семінарів з працівниками Головного управління

В  2017 та у 2018 роках 39 державних службовців Фонду області прийняли участь у щорічному Всеукраїнському конкурсі “Кращий державний службовець” (далі – Конкурс). Фахівці Головного управління показали професійні та глибокі знання законодавства, продемонстрували уміння та навички в роботі, а також володіння сучасними комп’ютерними технологіями. За результатами І туру Конкурсу у 2018 році один державний службовець приймав участь у ІІ турі Конкурсу, який проводився на базі Всеукраїнського центру підвищення кваліфікації державних службовців в м. Києві.

Важливим напрямком в роботі з розвитку персоналу є професійна підтримка – наставництво новопризначених спеціалістів. Системна робота з наставництва запроваджена в Головному управлінні з 2016 року та спрямована на допомогу молодим спеціалістам з метою адаптації в трудовому колективі без професійних та особистих проблем. Так, впродовж 2017 – 2018 років розроблено та затверджено 36 індивідуальних планів наставництва новоприйнятих державних службовців.

З метою кар’єрного  зростання та просування по службі найбільш професійно кваліфікованих фахівців, враховуючи професійний потенціал персоналу  в грудні 2016 року в Головному управлінні був створений управлінський резерв. До управлінського резерву були зараховані 75 спеціалістів, з них 11% (8 осіб) впродовж 2017 року зайняли посади більш високої групи оплати праці.

Удосконалюючи систему контролю за виконанням покладених обов’язків на державних службовців Фонду області в березні 2017 року управлінням персоналу розроблено Методику перевірки рівня професійної компетентності та ефективності роботи працівників Головного управління. Таке оцінювання проведено в січні 2018 року. Ця Методика стала механізмом оцінювання до набрання чинності Типового порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2017 № 640. Дотримуючись статті 44 Закону України “Про державну службу”, з метою належного контролю за виконанням функціональних обов’язків державними службовцями Головного управління у грудні 2017 року розроблені та затверджені  на 431 державного службовця Головного управління завдання, ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності, які займають посади державної служби категорій «Б» та «В».

Відповідно до наказу Головного управління від 26.09.2018 № 235 оцінюванню підлягало 385 або 89 % державних службовців. За результатами службової діяльності працівників Головного управління оцінку «позитивна» отримали 374 або 97,1% державних службовців, оцінку «відмінна» – 8 або 2,1 % державних службовців.

На виконання пункту 5 розділу 4 Плану заходів щокварталу здійснюється моніторинг застосування дисциплінарних стягнень та аналіз обставин вчинення дисциплінарних проступків державними службовцями Головного управління з метою упередження аналогічних порушень в майбутньому. За результатами моніторингу слід зазначити, що кількість дисциплінарних проступків державних службовців Головного управління у 2018 році збільшилась по відношенню до 2017 року на 23 випадки або на 62%. Так, у 2017 році до 14 державних службовців було застосовано заходи дисциплінарного впливу, в тому числі: до  9 працівників застосовані догани, до 5 – зауваження. У 2018 році до 11 державних службовців застосовано догани, і до 26 – зауваження.

Серед напрямків роботи з персоналом, згідно затвердженого плану заходів з реалізації Стратегії,  є робота, пов’язана із психологічними дослідженнями в колективах, створення сприятливого організаційного та психологічного клімату, формування корпоративної культури у трудових колективах  та розв’язання конфліктних ситуацій. Впродовж 2017 – 2018 років акцент цієї роботи здійснювався на розвиток персоналу шляхом проведення тренінгів, психодіагностичних досліджень, анкетувань, консультацій та діагностики при прийомі на роботу.

Так, за звітний період проведено  68 тренінгів  за програмами підвищення рівня стресостійкості та рівня групової згуртованості, здійснено 52 психодіагностичних дослідження щодо стану морально-психологічного клімату та психологічної сумісності, проведено 85 індивідуальних психологічних консультацій.

В 2017 році була розроблена комплексна програма щодо розвитку особистісних навичок працівників, яка включає відповідні тренінгові заняття.  Програма спрямована на покращення адаптаційних та комунікативних можливостей працівників, які обумовлені наявністю інтелектуальних особливостей фахівця та його поведінки в складних емоційних ситуаціях. Результати свідчать, що програма сприяє зниженню рівня стресу, покращенню суб’єктивного самопочуття, розвиває навички щодо подолання стресових станів.

Важливим фактором стимулювання персоналу, підтримки людських відносин є моральне заохочення працівників Головного управління. З цього питання  працівниками управління персоналу проводиться системна робота щодо заохочення кращих фахівців Фонду області за бездоганну та ефективну професійну діяльність.  Впродовж 2017 – 2018 років Державними, урядовими та відомчими нагородами відзначено 17 працівників Фонду області,   Почесними грамотами Головного управління та обкому профспілок – 35 фахівців. Крім того, 9 працівників були відзначені Почесними Грамотами обласної державної адміністрації та обласної ради.

З метою подальшого забезпечення розвитку і зміцнення кадрового потенціалу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, неухильного дотримання законодавства щодо проходження державної

служби, колегія при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

          ВИРІШИЛА:

  1. Роботу управління персоналу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області визнати такою, що спрямована на реалізацію державної політики в сфері державної служби та з питань розвитку та зміцнення кадрового потенціалу в Головному управлінні.
  2. Начальнику управління персоналу Головного управління Кружкіній С.:

2.1  Продовжувати роботу щодо розвитку і зміцнення кадрового потенціалу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та виконання вимог Закону України “Про державну службу”.

2.2 Забезпечити в 2019 році організацію навчання на базі Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців фахівців Головного управління з метою підвищення  кваліфікації за різними видами навчання.

2.3  З метою якісного використання кадрового потенціалу та просування по службі  до 27.12.2018 сформувати управлінський резерв в Головному управлінні на 2019 рік.

2.4 Розробити до 01.02.2019 дорожню карту щодо проведення з працівниками сервісних центрів Головного управління практичні заняття з питань застосування особливостей спілкування з людьми похилого віку та здійснити відповідне тестування.

2.5  Продовжити дослідження морально-психологічного клімату в трудових колективах Головного управління, які не підлягали відповідному дослідженню.

2.6  Провести комплексні заходи (діагностику, навчання, рекомендації тощо) з персоналом з питань застосування практичних навичок поведінки в конфліктних ситуаціях.

2.7  З метою вдосконалення системи добору кадрів, організувати роботу щодо зарахування для проходження практики випускників та студентів вищих навчальних закладів.

  1. Начальнику управління персоналу Кружкіній С., начальнику управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Поштар Т., провести до 01.04.2019 навчально-роз”яснювальну роботу з персоналом з метою упередження та недопущення дисциплінарних проступків.
  2. Керівникам структурних підрозділів Головного управління:

4.1 Провести до 01.03.2019 з працівниками підрозділів внутрішні навчання з питань застосування вимог атикорупційного законодавства.

4.2  Подати до 01.02.2019 до управління персоналу Головного управління пропозиції щодо проведення з працівниками підрозділів необхідних психологічних заходів з метою підтримки морально-психологічної культури в трудових колективах.

  1. Рекомендувати начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області контроль за виконанням рішення залишити за собою.

 

 

 

Голова колегії                                                                                                                                                                                                                 М. РОМАНІВ

Секретар колегії                                                                                                                                                                                                           О. ШЕСТАКОВ        

background Layer 1