Пропустити навігацію

Звіт про діяльність управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

29 грудня 2018 року                             м.Чернівці                                                 № 15-1

 

Звіт про діяльність управління внутрішнього аудиту

та фінансового контролю Головного управління Пенсійного фонду

України в Чернівецькій області

Заслухавши звіт начальника управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Поштар Т.М., колегія відмічає, що протягом 2018 року управлінням внутрішнього аудиту та фінансового контролю продовжувалась робота, направлена на удосконалення системи управління коштами, запобігання фактам їх незаконного, неефективного та нецільового використання, виникнення помилок та інших недоліків у діяльності структурних підрозділів Головного управління, вивчення причин, які їх спричинили, підвищення рівня внутрішнього контролю. Вживались заходи щодо запобігання корупції і контролю за їх реалізацією.

Відділами фінансового аудиту та контролю операційних процесів постійно удосконалювались форми і методи  досліджень. При виборі теми дослідження враховувались ризики в діяльності суб’єктів аудиту.

Виконано Зведений план проведення внутрішніх аудитів Пенсійним фондом України на 2018 рік. Так, проведено 5 аудитів відповідності щодо стану роботи щодо дотримання законодавчих і нормативно-правових актів з питань призначення/перерахунку і виплати пенсій, 1 аудит відповідності щодо дотримання порядку використання даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, аудит ефективності щодо якості обслуговування жителів м.Чернівці та аудит ефективності щодо оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень.

Крім цього, здійснено 20 інших контрольних заходів на різну тематику.

За результатами проведених аудитів та інших контрольних заходів виявлено 151 нефінансове порушення  та 38 фінансових порушень на загальну суму 46,2 тис.грн. В минулому році сума виявлених порушень складала 61,1 тис. грн., з яких 28,1 тис. грн. (або 45,9%) було виявлено за результатами аудиту відповідності щодо використання коштів на оплату праці. Всі суми відшкодовані та відкориговані в обліку, усунуто всі нефінансові порушення.

Матеріали 4 аудиторських досліджень розглянуто на засіданні колегії при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Проводився моніторинг впровадження аудиторських рекомендацій, контролювався стан відшкодування переплат фінансового характеру. Аналізувались інформації структурних підрозділів про стан виконання вимог рішень колегії та наказів  про результати аудиторських досліджень.

Забезпечувалась підтримка бази даних аудиту в актуальному стані.

Відповідно до вимог Стандартів внутрішнього аудиту в січні 2018 року кожним спеціалістом відділу фінансового аудиту та відділу контролю операційних процесів проведено самооцінку якості та ефективності виконання завдань, які покладались на відділи протягом 2017 року. Виходячи з матеріалів самооцінки, проаналізовано роботу кожного спеціаліста та надано принципову оцінку виконанню поставлених завдань.

За підсумками роботи в 2017 році та І півріччя 2018 року здійснено моніторинги діяльності управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю, проведено внутрішню оцінку якості аудиту, які надано на розгляд начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Узагальнювались результати щомісячного опитування пенсіонерів щодо якості обслуговування в органах Пенсійного фонду України та щодо якості надання послуг при виплаті та доставці пенсій. Відновлено здійснення щомісячного аналізу оцінки якості послуг у відділі обслуговування громадян м.Чернівці, наданої відвідувачами за допомогою пультів оцінки.

Щомісячно здійснювалась експертиза відповідей, наданих працівниками Головного управління на письмові звернення  заявників та на звернення до Державної установи «Урядовий контактний центр».

Управлінням регулярно розроблялись заходи щодо упередження недоліків і порушень, які були виявлені Пенсійним фондом України під час аудиторських досліджень в інших областях, аналізувався та узагальнювався  стан їх виконання. Протягом 11 місяців 2018 року розроблено заходи на упередження недоліків по 6 областях, узагальнено виконання 6 розроблених заходів.

Відділом контрольно-перевірочної роботи протягом січня-листопада 2018 року проведено 3816 контрольних заходів, за наслідками яких виявлено 2336 порушень на суму 53,6 тис.грн., які сплачені в повному обсязі. Упереджено 114 переплат пенсій на суму 71,28 тис.грн. та 108 випадків недоплати пенсій на суму 67,53 тис. грн.

Загальна кількість перевірок  в цьому році збільшилась в 1,1 разів (на 314) за рахунок збільшення перевірок з питань достовірного відображення даних про застраховану особу у Державному реєстрі загальнообов’язкового соціального страхування. Питома вага виявлених в ході перевірок порушень зросла з 48,4% в січні-листопаді  2017 року до 61,2% в цьому році.

Забезпечено своєчасне подання до Пенсійного фонду України встановленої щоквартальної та щомісячної звітності.

Реалізовувались заходи щодо запобігання та виявлення корупційних ризиків, здійснювався моніторинг стану цієї роботи та контроль за дотриманням антикорупційних вимог.

Проведено перевірку рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління та близьких осіб державних службовців щодо повноти та своєчасності життя заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. За результатами перевірки в І півріччі 2018 року виявлено 22 випадки порушень антикорупційного законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів. За наслідками  повторної перевірки у ІІ півріччі 2018 року порушень не встановлено.

Здійснювались оперативні перевірки за принципом «таємного покупця», якими охоплено всі відділи обслуговування громадян (сервісні центри) управління застосування пенсійного законодавства Головного управління.

Проведено 6 перевірок стану роботи з дотримання антикорупційного законодавства в структурних підрозділах Головного управління.

Щоквартально проводилась перевірка всіх державних службовців Головного управління за допомогою програмного забезпечення ВЕБ-СОК на предмет дотримання норм статті 25 Закону «Про запобігання корупції» щодо обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. В результаті проведених перевірок у І, ІІ та ІІІ кварталах поточного року порушень не виявлено.

Впродовж 11 місяців цього року працівникам Головного управління надавалась допомога у заповненні електронних декларацій, проводилась роз’яснювальна робота щодо основних вимог фінансового контролю, визначених Законом України «Про запобігання корупції». У порядку, визначеному Національним агентством з питань запобігання корупції, здійснено перевірку стану подання 547 щорічних електронних декларацій,  47  декларацій перед звільненням та 89 декларацій після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2017 році. За результатами перевірки встановлено 15 фактів неподання електронних декларацій після звільнення, про що у встановленому законодавством порядку повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції.

Протягом звітного періоду проведено 134 лекції, заняття, семінари, тематичні наради, індивідуальні роз’яснення з питань дотримання антикорупційного законодавства.

З метою запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства  сектором з питань запобігання та виявлення корупції управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю в 2018 році розроблено  Пам’ятки щодо шляхів врегулювання конфлікту інтересів, відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, додаткових заходів здійснення фінансового контролю та щодо актуальних питань заповнення електронних декларацій.

Проведено 5 тестувань державних службовців Головного управління для визначення рівня знань антикорупційного законодавства.

Забезпечено оперативне виконання доручень керівництва Головного управління по всім напрямкам роботи управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю.

Враховуючи різноплановість питань, які необхідно досліджувати, та незначний стаж роботи окремих працівників підрозділу, особлива увага приділялась фаховій підготовці співробітників. Практикувалось здійснення наставництва. Щотижнево проводились наради та навчання з працівниками управління. Працівники управління постійно працювали над підвищенням професійного рівня шляхом самоосвіти.

Наразі набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1062, відповідно до якої внесено зміни до постанови  Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 №1001 «Деякі питання здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту». Внесені постановою зміни потребують відповідних змін в організаційно-розпорядчих документах, як підрозділу внутрішнього аудиту та фінансового контролю, так і  всіх підрозділів Головного управління в частині здійснення внутрішнього контролю.

Враховуючи викладене вище колегія

ВИРІШИЛА:

  1. Роботу управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області визнати такою, що відповідає Стандартам внутрішнього аудиту, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 04.10.2011 № 1247 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.10.2011 № 1219/19957 (зі змінами) та вимогам державної політики у сфері пенсійного забезпечення.
  2. Врахувати, що на виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2018 рік наказом Головного управління від 07.08.2018 №199 затверджено План заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на 2018 рік.
  3. Начальнику управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Поштар Т.М.:

3.1. Продовжити роботу щодо забезпечення дієвості внутрішнього фінансового контролю, удосконалення форм і методів  досліджень, постійно підвищувати рівень проведення аудиторських досліджень. Спрямувати роботу внутрішнього аудиту на проведення аудитів операційних процесів.

3.2. При проведенні заходів внутрішнього контролю та здійсненні внутрішнього аудиту керуватись «Основними засадами здійснення внутрішнього контролю розпорядниками коштів», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1062 та «Порядком здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 №1001 зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1062.

3.3. До 01.02.2019 надати пропозиції щодо внесення відповідних змін до Регламенту Головного управління та до Положення про управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю. Оновити посадові інструкції працівників управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю.

3.4. До 20.01.2019 підготувати та подати керівництву Головного управління на розгляд звіт про результати діяльності управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю  та про виконання Програми забезпечення та підвищення якості внутрішнього аудиту за 2018 рік.

3.5. До 01.02.2019 розробити та затвердити у керівництва Головного управління Програму забезпечення та підвищення якості внутрішнього аудиту на 2019 рік.

3.6. До 15.02.2019 забезпечити проведення спеціалістами відділу фінансового аудиту та відділу контролю операційних процесів управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю самооцінки якості та ефективності виконання ними в 2018 році поставлених завдань.

3.7. Спрямувати роботу відділу контрольно-перевірочної роботи управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю на підвищення рівня проведення перевірок за всіма напрямами та їх ефективності. Забезпечити якість та своєчасність реалізації матеріалів перевірок.

3.8. Постійно підвищувати кваліфікаційний рівень спеціалістів управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю шляхом проведення навчань, семінарів, в т.ч.  в режимі аудіо-конференції.

  1. Керівникам структурних підрозділів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області:
  2. 1. Забезпечити вивчення постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1062 та до 01.02.2019 внести пропозиції щодо проведення змін до Регламенту Головного управління, Положення про структурний підрозділ та до  посадових інструкцій працівників.

4.2. До 01.02.2019 здійснити визначення та оцінку ризиків, які мають вплив на результати діяльності, визначити способи реагування на визначені ризики та подати управлінню внутрішнього аудиту та фінансового контролю Головного управління пропозиції щодо заходів контролю для мінімізації впливу відповідних ризиків.

4.3. Продовжити співпрацю з управлінням внутрішнього аудиту та фінансового контролю в частині оперативного надання необхідних матеріалів для проведення аудиторських досліджень та інших контрольних заходів.

4.4. Продовжити роботу щодо виконання Плану антикорупційних заходів.

  1. Рекомендувати начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області контроль за виконанням рішення залишити за собою.

Голова колегії                                                                                                                                                                                                           М. РОМАНІВ

Секретар                                                                                                                                                                                                                   О. ШЕСТАКОВ

background Layer 1