Пропустити навігацію

Про результати перевірок органами праці та соціального захисту населення області щодо додержання вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій у І півріччі 2018 року

КОЛЕГІЯ

ПРИ  НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

 

м. Чернівці

29 грудня 2018 року                                                                                         № 15-2

Про результати перевірок органами праці та соціального захисту населення області щодо додержання вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій у І півріччі 2018 року

 

 

 

Заслухавши доповідь начальника управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Кордубан Я.М. про результати перевірок органами праці та соціального захисту населення області щодо додержання вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій у І півріччі 2018 року, колегія  відмічає наступне.

Відповідно до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 10.01.2007 №4 «Про затвердження Порядку здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду України» органами праці та соціального захисту населення Чернівецької області проводяться перевірки матеріалів пенсійних справ, по яких Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області прийнято рішення про призначення (перерахунок) або відмову в призначенні (перерахунку) пенсій та відстрочку часу призначення пенсії.

В результаті здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій протягом І півріччя 2018 року органами праці та соціального захисту населення області перевірено матеріали 5458 пенсійних справ, що становить 60,3 % від загальної кількості призначених та перерахованих пенсій, в тому числі 2307 пенсійних справ нового призначення (67,6 % від призначених пенсій) та 3151 пенсійну справу, по яких проводились індивідуальні перерахунки пенсій (55,8 % від загальної кількості перерахованих пенсій).

Порушення чинного законодавства при призначенні пенсії було зафіксовано по 11 пенсійних справах, що становить 0,2% від загальної кількості перевірених пенсійних справ та 0,48% від перевірених справ нового призначення, що нижче середнього показника виявлених порушень по Україні.

Із 11 виявлених порушень встановлено 3 недоплати на суму 780,81 грн., що становить 0,13% перевірених пенсійних справ первинного призначення та 0,09% від загальної кількості призначених справ за відповідний період. Переплат пенсій в області по новопризначених справах не встановлено. По інших 8 зафіксованих органами праці та соціального захисту випадках допущені недоліки не вплинули на розмір пенсійних виплат.

При перевірці пенсійних справ щодо перерахунку пенсій, органами праці та соціального захисту населення в І півріччі поточного року виявлено 5 порушень, що становить 0,16% від перевірених перерахунків або 0,09% від загальної кількості перерахованих пенсійних справ за поданими заявами від пенсіонерів.

Із 5 виявлених порушень зафіксовано 2 недоплати на суму 918,79 грн., що становить 0,06% перевірених пенсійних справ перерахованих в індивідуальному порядку та 0,04% від загальної кількості здійснених перерахунків у відповідному періоді. Також виявлено 2 переплати на суму 2277,55 грн., що становить аналогічні відсоткові співвідношення як і у випадку недоплат пенсій. По 1 пенсійній справі  зафіксований органами праці та соціального захисту недолік не вплинув на розмір пенсійної виплати.

Всі порушення допущені працівниками відділу з питань призначення та перерахунків пенсій у м.Чернівцях. В більшості випадків порушення пов’язані з неправильним обчисленням страхового стажу, вибором оптимального заробітку для розрахунку пенсії. В окремих випадках недоліки були допущені внаслідок неякісної перевірки правильності оформлення документів про підтвердження стажу, в тому числі в результаті взяття до уваги для розрахунку стажу записів трудових книжок, внесених з порушенням інструкцій про порядок їх ведення.

Всі виявлені органами праці та соціального захисту населення  недоліки усунено, недоплачені суми пенсій виплачено, а переплати утримуються.

При підписанні актів перевірок, що складаються органами соціального захисту населення, управлінням застосування пенсійного законодавства перевіряється об’єктивність вказаних зауважень, при необхідності подаються обґрунтовані заперечення та проводяться ефективні діалоги з представниками контролюючого органу. Щоквартально проводиться аналіз порушень, виявлених органами праці та соціального захисту населення в ході здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій.

Для зменшення кількості допущених помилок при опрацюванні пенсійної документації, в управлінні здійснюється внутрішній контроль за додержанням норм законодавства при призначенні (перерахунках) пенсій. Більшість помилок, які допускаються спеціалістами, усуваються до перевірки пенсійних справ органами праці та соціального захисту населення.

Так, за 6 місяців поточного року відділом контролю за додержанням законодавства  управління застосування пенсійного законодавства перевірено 19664 пенсійні справи, повернено на доопрацювання 261 пенсійну справу, або 1,33 %. Середньообласний відсоток повернень відділом контролю зменшився на 0,12% в порівнянні до відповідного періоду 2017 року. Динаміка щодо зменшення відсотку повернення пенсійних справ на доопрацювання   в    порівнянні   з   аналогічним    періодом    минулого     року спостерігається у всіх відділах (секторах) з питань призначення та перерахунків пенсій, крім Путильського і Новодністровського секторів та Сторожинецького відділу.

Крім того, відділом методології та організації із застосування пенсійного законодавства управління застосування пенсійного законодавства протягом І півріччя 2018 року перевірено 384 пенсійних справ, які призначені на пільгових та спеціальних умовах, а також грошових допомог працівникам бюджетної сфери.

Відділом виконання міжнародних договорів управління застосування пенсійного законодавства здійснено перевірку 166 пенсійних справ, по яких є частина страхового стажу набутого не на території України.

Типові порушення, що допускаються при опрацюванні пенсійних справ, систематично обговорюються на нарадах в структурних підрозділах управління. З метою підвищення відповідальності спеціалістів за якість роботи, допущені помилки постійно враховуються при преміюванні працівників управління.

Крім того, в рамках внутрішнього контролю та з метою перевірки правильності призначення та виплати пенсій, відповідно до постанови правління Пенсійного фонду України від 03.09.2018 №19-1 “Про проведення інвентаризації пенсійних справ” та на виконання наказу Пенсійного фонду України від 12.10.2018 №169 “Про проведення інвентаризації пенсійних справ”,  Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області виданий наказ від 16.10.2018 № 255 “Про проведення інвентаризації пенсійних справ”, яким регламентується створення інвентаризаційних груп, чіткі графіки проведення інвентаризації в області. Наразі вже проінвентаризовано майже 20% від загальної кількості пенсійних справ.

В області на даний час проводяться підготовчі дії щодо оцифрування пенсійних справ, для створення в подальшому архіву електронних пенсійних справ.

Також, наразі в області організовано роботу щодо опрацювання списків документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, які за даними Державної міграційної служби визнані недійсними, викраденими або втраченими. Загалом в списках по Чернівецькій області значиться 1699 таких осіб.

За результатами перевірки матеріалів пенсійних справ визначено необхідність у запрошенні для уточнення паспортних даних 1644 пенсіонерів. З них у 1479 осіб в пенсійних справах наявні копії паспортів, записи про які надано для перевірки, у 165 справах – відсутні будь-які копії паспортів.

Враховуючи викладене вище та з метою покращення стану роботи щодо додержання вимог законодавства органами Пенсійного фонду України в Чернівецькій області під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій і вжиття заходів щодо усунення порушень та попередження їх виникнення, колегія при начальнику Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

ВИРІШИЛА:

  1. Доповідь начальника управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Кордубан Я.М. про результати перевірок органами праці та соціального захисту населення області щодо додержання вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій у І півріччі 2018 року взяти до відома.
  2. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Кордубан Я.М.:

2.1. Продовжити аналіз допущених порушень, виявлених при перевірці органами праці та соціального захисту населення щодо запобігання помилок.

2.2. Забезпечити контроль за додержанням норм пенсійного законодавства при опрацюванні пенсійної документації.

2.3. Продовжити проведення інвентаризації пенсійних справ відповідно до затвердженого графіку, для виявлення різного роду невідповідностей та забезпечення їх усунення.

  1. Начальнику управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Троцюк Л.Т. забезпечити контроль за додержанням норм пенсійного законодавства при прийнятті пенсійної документації.
  2. Начальнику управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Троцюк Л.Т. завершити звірку паспортних даних відповідно до списків документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, які за даними Державної міграційної служби визнані недійсними, викраденими або втраченими в терміни, передбачені листом Пенсійного фонду України №44137/02-02 від 27.12.2018.
  3. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Кордубан Я.М. за результатами звірки паспортних даних відповідно до списків документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, які за даними Державної міграційної служби визнані недійсними, викраденими або втраченими забезпечити приведення у відповідність матеріали пенсійних справ.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступників начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області    згідно з розподілом функціональних повноважень.

Голова колегії                                                                                                                                                                                                                    М. РОМАНІВ

Секретар колегії                                                                                                                                                                                                             О. ШЕСТАКОВ

background Layer 1