Пропустити навігацію

Про перерахунок пенсії з 01.03.2019

  У відповідності до ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» проведено масовий  перерахунок відповідно до показників інфляції і зростання зарплат в країні, тобто осучаснення пенсій.

Формула для здійснення означеного перерахунку залишається незмінною. Це формула для розрахунку і новопризначених пенсій. Вона, зокрема також застосовувалась для осучаснення пенсій в жовтні 2017.

Формула містить показники пенсіонера про стаж (роки сплати соціальних внесків), розмір заробітної плати, яку він отримував і рівень середньої зарплати по країні – спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат. І саме цей показник зараз збільшено (осучаснено) та впливає на розмір пенсії.

При проведенні перерахунку з березня 2019 року показник середньої заробітної плати в Україні, що використовується для обчислення пенсії  збільшився з 3764,40 грн. до 4404,35грн. або на  17 відсотків.

Для пенсій, призначених відповідно до ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у розмірі відшкодування фактичних збитків показник середньої заробітної плати для обчислення пенсії також збільшується на 17 відсотків та складає 1086 грн. 71 коп. (попередній показник заробітної плати 928 грн.81 коп.)

Перерахунок пенсії поширюється на пенсійні справи, призначені за зверненнями, що отримані від громадян до 31.12.2018 року.

Перерахунок пенсії проведено за матеріалами пенсійних справ автоматично. Перерахунок не потребував особистих звернень пенсіонерів до територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Окрім цього вперше з березня 2019 року встановлюється додаткова доплата до пенсії у вигляді одноразової доплати особам, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір якої станом на 1 березня 2019 року не перевищує 1669 грн. 20 коп. (з урахуванням надбавок, підвищень та доплат крім пенсій за «за особливі заслуги перед Україною») та мають необхідний для призначення пенсії нормативний страховий стаж . Розмір доплати складає 2410 грн.17 коп. Виплата одноразової доплати буде здійснена рівними частинами: у березні 2019 – 1205 грн.09 коп. та в квітні – 1205 грн.08 коп.

У випадку, якщо розмір доплати до пенсії після проведеного перерахунку з 01.03.2019 складе від 1 коп. до 100 грн. встановлюється щомісячна доплата 100 грн. Означена доплата не враховується при встановленні одноразової доплати.

В разі, якщо розмір пенсії, визначеної за умовами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» по пенсіях, призначених за «спеціальними» законами, буде вищий ніж пенсіонер отримував до перерахунку, то відбувається переведення означеної категорії пенсіонерів на отримання більшого розміру пенсійної виплати.

background Layer 1