Пропустити навігацію

Основні кроки для оформлення пенсії майбутнім пенсіонерам

Вихід на пенсію – дуже важливий крок в житті кожної людини, тому готуватися до цього слід заздалегідь.

До звернення в управління Пенсійного фонду України майбутній пенсіонер повинен зібрати основний пакет документів, який додається до заяви про призначення пенсії:

  • паспорт і довідку податко­вої адміністрації про при­своєння ідентифікаційного но­мера або копію сторінки пас­порта з позначкою про те, що особа має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера;
  • документи про стаж (тру­дову книжку, військовий кви­ток, диплом про навчання тощо);
  • довідку про заробітну плату особи за 60 місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 (на бажання особи або обов’язково, якщо страховий стаж після 01.07.2000 ста­новить менш як 60 місяців);
  • документи, які засвідчу­ють особливий статус особи (посвідчення ветерана війни, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, донора тощо).

Звернутися із заявою про призначення пенсії до управління Пенсійного фонду України можна не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку.

Особа, яка не працює, подає заяву про призначення пенсії особисто або через представника, який діє на під­ставі виданої йому довірено­сті, посвідченої нотаріально, безпосередньо в управлін­ня Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєст­рації).

Якщо майбутній пенсіонер працює, то заяву про призна­чення пенсії він подає в управ­ління Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, установи або організації через уповноважену посадову особу підприємства (далі — посадо­ва особа). Ця посадова особа не пізніше як за місяць до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово повідомляє його про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах.

Протягом 10 днів з дня одержання заяви про призна­чення пенсії посадова особа підприємства оформлює всі необхідні документи та надси­лає їх у відповідне управління або передає документи пра­цівникові для їх подання в управління за місцем прожи­вання (реєстрації), особисто або через представника, який діє на під­ставі виданої йому довірено­сті, посвідченої нотаріально.

Якщо підготовлено не всі не­обхідні для призначення пенсії документи, то в управління по­даються наявні документи, а документи, яких не вистачає, подаються додатково. В таких випадках відповідну допомогу в отриманні відсутніх документів працюючим особам надає посадова особа підприємства, а непрацюючим – спеціалісти управління.

Якщо документи буде подано протягом трьох місяців з дня повідомлення про необхідність подання до­даткових документів, то днем звернення щодо призначен­ня пенсії вважають день прий­няття заяви про призначення пенсії.

В разі необхідності спеціалісти управління здій­снюють відповідні перевірки наданих документів та підстави їх видачі, у тому числі і довідок про заробітну плату.

За наявності документів, не­обхідних для призначення пен­сії, управління не пізніше як за 10 днів їх розглядає й ухва­лює рішення щодо призна­чення (відмови в призначенні) пенсії.

Заяву про призначення пен­сії з усіма поданими докумен­тами та ухваленим рішенням зберігають в пенсійній справі пенсіонера.

Завчасне звернення в орга­ни Пенсійного фонду України з документами для призначення пенсії допоможе забезпечити її призначення та щонайскорішу виплату після досягнення пенсійного віку

c5cf324911483ffb68f0668461e12a5f S - Основні кроки для оформлення пенсії майбутнім пенсіонерам

background Layer 1