Пропустити навігацію

Актуальні питання пенсійного забезпечення громадян Донецької області розглянула під час брифінгу керівник обласної пенсійної структури

Сьогодні 14.08.2018 на базі медіацентру РТРК «Регіон-Донбас» відбувся брифінг начальника головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталії Рад щодо актуальних питань пенсійного забезпечення громадян Донецької області.

 

Як повідомила Наталія Рад: «Станом на 01.08.2018 в управліннях Пенсійного фонду України в Донецькій області перебуває на обліку 506,9 тис. пенсіонерів – внутрішньо переміщених осіб, що становить 44,7 % загальної чисельності пенсіонерів, які перебувають на обліку в області. Фактично отримують пенсію 210,9 тис. осіб з числа внутрішньо переміщених осіб. Всього за період з липня 2014 року по серпень 2018 року до органів Фонду області надійшло 739 тис. заяв щодо поновлення виплати пенсій. Середній розмір пенсійної виплати в Донецькій області станом на 01.08.2018 складає 3381,80 грн., при цьому внутрішньо переміщених осіб – 4036,20 грн. Потреба на виплату пенсій та грошової допомоги в серпні поточного року становить 3805,7 млн.грн. Виплата пенсій здійснюється підприємствами поштового зв’язку та установами банків відповідно до затверджених графіків виплати в термін до 25 числа»

 

«Основним джерелом власних коштів бюджету Пенсійного фонду України понад 90 % є єдиний соціальний внесок, адміністрування якого здійснюється Державною фіскальною службою. Загальний обсяг заборгованості платників по не сплачених до бюджету Фонду зобов’язаннях з початку року зріс на 449,2 млн. грн. та склав включаючи єдиний соціальний внесок – 3,9 млрд. грн., що перевищує місячну потребу на виплату пенсій. На виплату дострокових пільгових пенсій управліннями Фонду області в поточному році на компенсаційній основі спрямовано 813,7 млн.грн. власних доходів, з яких до бюджету Фонду повернуто тільки 372,1 млн.грн. Всі несплачені підприємствами суми за рішенням суду стягуються через органи виконавчої служби» – зауважила Наталія Сергіївна.

 

Не залишилось поза увагою й питання виплати пенсій з використанням платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням. «Щоб отримати електронне пенсійне посвідчення, потрібно звернутися у будь-яке відділення Пенсійного фонду і написати заяву. Такою карткою можна розраховуватися в магазинах, інших установах, зараховувати на неї гроші. Тобто користуватися як звичайною банківською картою. В області вже видано 127  тис. таких карток пенсіонерам з числа внутрішньо переміщених осіб та на стадії виготовлення знаходиться 13 тис. Найближчим часом почнеться їх оформлення для інших категорій пенсіонерів» – розповіла Наталія Сергіївна.

 

Керівник обласної пенсійної структури також звернула увагу на нові функціональні можливості веб-порталу Пенсійного фонду України, яким значно розширено дистанційний доступ громадян до послуг, що надаються Фондом. Нещодавно для того, щоб отримати довідку про розмір пенсії пенсіонерам потрібно було особисто звертатися до пенсійної служби. Сьогодні це зробити набагато зручніше, оскільки запроваджено сервіс із надання електронних документів, з підтвердженням QR-кодом через веб-портал електронних послуг Пенсійного Фонду України. Так, користувачі веб-порталу можуть отримати «онлайн-довідки» з мінімальними затратами часу, не відвідуючи орган Фонду. Сервіс надається для осіб, які зареєстровані на веб-порталі Фонду та ідентифіковані за допомогою електронного цифрового підпису. В такий спосіб можна отримати наступні електронні документи з QR-кодом:

– довідки про розмір пенсії, необхідні для призначення субсидій, в банківських установах, органах фіскальної або виконавчої служби, в інших установах за місцем вимоги;

– індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-5 з інформацією про страховий стаж, заробітну плату та сплату страхових внесків страхувальниками;

– витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, в якому містяться дані про статус застрахованої особи/отримувача страхової виплати; дані про набутий страховий стаж; відомості щодо нарахованої заробітної плати, яка враховується для розрахунку страхових виплат та страхового стажу; інформація про особливі умови праці, про суми добровільних внесків; дані пенсійної справи; відомості про інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Слід зазначити, що отриманий особою електронний документ з QR-кодом згідно з чинним законодавством є аналогом паперового документу, підписаного відповідальною особою в органі Фонду.

 

На всі питання журналістів керівником Фонду області надано ґрунтовні відповіді.

background Layer 1