Пропустити навігацію

Про перерахунок пенсії з 01 березня та виплату монетизованих субсидій поінформувала керівник Пенсійної служби Наталія Рад

Сьогодні 13 березня 2019 року на базі медіацентру РТРК «Регіон-Донбас» відбувся брифінг начальника головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталії Рад на тему: «Виплата субсидій, перерахунок та виплата пенсій».

 

За словами Наталії Рад монетизовані субсидії, призначені органами соціального захисту населення, разом з виплатою пенсії почали виплачуватись пенсіонерам управліннями Пенсійного фонду області з 4 березня поточного року у звичний для отримувачів спосіб. Пенсіонерам-субсидіантам, які отримують пенсію через банки, кошти почали перераховуватись прямо на їх пенсійні рахунки в банківських установах, де вони обслуговуються згідно договору. Пенсіонерам, які отримують пенсійні виплати через підприємства поштового зв’язку АТ «Укрпошта» означені кошти почали виплачуватись готівкою через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку. Тобто кожен пенсіонер – одержувач субсидії отримає гроші у встановлену за графіком виплати пенсії дату впродовж виплатного періоду. Було підкреслено, що для отримання пенсіонерами монетізованих субсидій надавати будь-які документи або звертатись до управлінь Фонду особисто не було потрібно.

 

«В області проведено також масовий перерахунок пенсій відповідно до показників інфляції і зростання зарплат в країні, тобто осучаснення пенсій». Формула для здійснення означеного перерахунку залишилась незмінною. Формула містить показники пенсіонера про стаж (роки сплати соціальних внесків), розмір заробітної плати, яку він отримував і рівень середньої зарплати по країні – спеціальний показник для розрахунку пенсійних виплат. І саме цей показник зараз збільшено (осучаснено) та впливає на розмір пенсії» – розповіла керівник Фонду.

 

Було підкреслено, що при проведенні перерахунку пенсії з березня 2019 року показник середньої заробітної плати в Україні, який використовується для обчислення пенсії збільшився з 3764,40 грн. до 4404,35 грн. або на 17 відсотків.

 

За результатами перерахунку 701,0 тис. пенсіонерів області відчують підвищення пенсії. Середній розмір підвищення складає 678,50 грн. Діапазон підвищень розшарований: від 1 грн. до 100 грн. пенсія підвищилась у 100,2 тис. пенсіонерів. Понад 1,0 тис. грн. відбулось підвищення пенсії у 211,6 тис. пенсіонерів.

 

Окрім питань виплати монетизованих субсидій та перерахунку пенсій Наталія Рад поінформувала про стан наповнюваності бюджету Фонду області і на чинники, що впливають на платежі. Зокрема, було відмічено, що  близько 9,0 тис. працюючих (застрахованих осіб) отримують заробітну плату меншу за мінімально встановлений законодавством рівень; 28,0 тис. застрахованих осіб працюють не повний робочий день, близько 9,0 тис. осіб виконують роботу за договорами цивільно-правового характеру, понад 20 тис. фізичних осіб-підприємців мають заборгованість з єдиного соціального внеску. Все означене впливає на надходження коштів до бюджету Фонду області, а також розмір пенсійної виплати працюючих громадян в подальшому.

 

На всі питання журналістів керівником Фонду області надано ґрунтовні відповіді.

background Layer 1