Пропустити навігацію

Звіт по роботі із зверненнями громадян за І квартал 2019 року

Протягом 1 кварталу 2019 року до управлінь Пенсійного фонду України у Донецькій області області надійшло 15,7 тис. усних та письмових звернень громадян, що 62% більше порівняно з минулим роком (9,7 тис.), із них:

 

  • до головного управління – 7,1 тис. звернень (45,5% від загальної кількості звернень);
  • до підвідомчих управлінь – 8,6 тис. звернень (54,5% від загальної кількості звернень).

 

      До головного управління кількість звернень зросла на 91 % порівняно з аналогічним періодом минулого року з 3,7 тис. до 7,1 тис. у зв’язку із  зверненнями громадян стосовно незгоди з розміром призначених пенсій, щодо можливості підвищення пенсії,  щодо права на перерахунок пенсії з 01.01.2019 року згідно п. 2 ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі-Закон), з 01.03.2019 відповідно до частини другої статті 42 Закону шляхом збільшення показника заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій на 17% та пенсіонерів МВС щодо перерахунків розмірів пенсій згідно довідок про грошове забезпечення, виданих ліквідаційною комісією УМВС України у Донецькій області.

 

     За звітний період на особистий прийом до керівництва області звернулося 3,0 тис. осіб, що на 6,2 % більше в порівнянні з минулим роком (2,8 тис.), а на виїзних прийомах за місцем мешкання чи роботи громадян до керівництва Фонду звернулося 1,8 тис. громадянина, що на 0,9 % більше в порівнянні з минулим роком (1,7 тис.). Письмово звернулося 6,5 тис. осіб, що у півтора рази більше  ніж в минулому році (2,5 тис.).       

 

   У своїх зверненнях до органів Фонду області, в тому числі й на особистих прийомах, громадяни найчастіше порушували питання щодо отримання пенсій за фактичним місцем проживання – 4,5 тис. (28% від загальної кількості),  правильності призначення та перерахунку пенсій – 3,3 тис. звернень (21% загальної кількості звернень), можливості підвищення пенсій – 1,6 тис. (10%), роз’яснення норм діючого пенсійного законодавства – 0,9 тис. звернень (6%).

 

          Протягом звітного періоду керівниками управлінь Фонду Донецької області проведені виїзні прийоми на підприємства, в установи, організації та за місцем проживання громадян, на яких прийнято та надано роз’яснень з питань пенсійного забезпечення          0,3 тис. особам, що складає 2,0 % від загальної кількості звернень громадян.

          Фахівцями головного управління забезпечено оперативний розгляд  звернень, що надійшли з державної установи «Урядовий контактний центр» та вжиті заходи для вирішення порушених у них питань, задоволення законних прав та інтересів заявників. Протягом звітного року розглянуто 4,5 тис. таких звернень, що більше у 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2,5 тис.), всі з яких оперативно розглянуті, заявники отримали вичерпні письмові відповіді на поставлені питання.

     З метою надання можливості вирішувати питання пенсійного забезпечення, ознайомлення з матеріалами пенсійної справи або перегляду даних про страховий стаж страхувальникам та застрахованим особам в дистанційному форматі, використовується веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Станом на 01.04.2019 року 212,0 тис. юридичних та фізичних осіб вже є користувачами даного електронного ресурсу.

 

     Засобами електронного сервісу веб-порталу Пенсійного фонду України за 1 квартал 2019 року одержано та розглянуто  2,5 тис. звернень та запитів користувачів порталу з питань пенсійного забезпечення.

 

    Для скорочення часу обслуговування громадян в управліннях області проводиться прийом за попереднім записом через веб-портал Пенсійного фонду України. Означеним сервісом скористалося  5,4 тис. осіб.

 

    В усіх управліннях області для надання консультацій з питань пенсійного забезпечення діють телефони «Гарячих ліній» на які звернулося 14,8 тис. громадян (на 17 % більше у порівнянні з минулим періодом 12,6 тис.), що дозволило оперативно реагувати на проблемні питання громадян та їх вирішувати. 

background Layer 1