Пропустити навігацію

Рішення колегії головного управління від 03.05.2019 №3-2 “Стан дотримання вимог чинного законодавства в організації бюджетного процесу в управліннях Фонду області”

                                                                     

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

 

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

        03.05.2019                                                                м. Слов’янськ                                                                           № 3-2

 

 

Стан дотримання вимог чинного законодавства в організації бюджетного процесу в управліннях Фонду області

 

Заслухавши доповідь начальника фінансово – економічного управління ШЕВЧЕНКО Марини Володимирівни щодо стану дотримання вимог чинного законодавства в організації бюджетного процесу в управліннях Фонду області, колегія відмічає, що робота органів Пенсійного фонду України області протягом 3-х місяців 2019 року була спрямована на забезпечення своєчасного та в повному обсязі фінансування коштів на виплату пенсій та грошової допомоги у визначені законодавством терміни.

 

Фінансово-економічна діяльність управлінь здійснюється з дотриманням вимог законодавства щодо ефективного використання бюджетних коштів.

 

Управліннями організовано ведення якісного обліку коштів для фінансування пенсійних виплат та забезпечено їх цільове призначення у відповідності до бюджетного законодавства.

 

Протягом звітного періоду в області особлива увага приділялась контролю за обґрунтуванням потреби в коштах на виплату пенсій та її уточненням протягом виплатного місяця, проводився детальний аналіз по кожній складовій потреби.

 

Потреба на виплату пенсій (без врахуванням боргів по пенсіях внутрішньо переміщених осіб) протягом кварталу зросла на 512,7 млн. грн. (або 18 %) та склала у березні 3 372,5 млн. грн.

 

Щомісячно бухгалтерською службою перед початком формування заявки на фінансування пенсій проводився аналіз розрахунків, наданих відділом з виплати та призначення пенсій, у разі відсутності повноти проведеного аналізу, управліннями вносились необхідні корективи.

 

Суми поштових витрат на виплату пенсій та грошової допомоги через підприємства поштового зв’язку розраховувались управліннями на підставі фактично складеного середнього відсотку поштового збору. При формуванні загальної суми поштових витрат на звітний період було враховано кредиторську та дебіторську заборгованість на початок місяця.

 

Розрахунки з оплати наданих поштових послуг здійснювались  управліннями вчасно та в терміни відповідно до п.4.3. Договору «Про закупівлю послуги з виплати та доставки пенсій, допомоги на поховання, інших виплат за державні кошти».

 

Визначення необхідної суми коштів на виплату допомоги на поховання та недоотриманої пенсії здійснювались управліннями з урахуванням динаміки виплачених сум за декілька останніх років та сезонних коливань зазначених показників впродовж аналізуємих періодів.

 

Підвідомчими управліннями щоденно проводився аналіз щодо наявності пенсійних коштів в Центрах поштового зв’язку на виплату разових доручень та  у разі нестачі коштів, складались заявки на додаткове фінансування з поясненням причин та подальшим врахуванням змін при плануванні зазначеного показника на наступний виплатний період.

 

 У звітному періоді продовжується збільшення кількості звернень за виплатою наслідної маси. Так, в порівнянні з початком року кількість виплат недоотриманої пенсії по спадщині збільшилась на 168 виплат та склала у березні 697 виплат. Середній розмір наслідної маси на кінець звітного періоду становив 57,5 тис. грн. Протягом кварталу найбільша кількість зазначених виплат проведена Бахмутсько-Лиманським управлінням (772 виплати на загальну суму 41,4 млн. грн.).

 

Протягом І кварталу 2019 року головним управлінням за умови своєчасного перерозподілу між управліннями області невикористаних впродовж виплатного періоду коштів було здійснено фінансування додаткових заявок управлінь на виплату разових доручень на  загальну суму 2,3 млн. грн. (Костянтинівсько-Дружківське (на 1164,0 тис.грн.), Селидовське (на 463,0 тис.грн.), Слов’янське (на 432,0 тис.грн.), Великоновосілківське (на 327,0 тис.грн.), Краматорське (на 249,0 тис.грн.), Торецьке (на 219,0 тис.грн.)).

 

Протягом січня – березня 2019 року в результаті щоденного поточного контролю з боку управлінь за фінансуванням пенсійних виплат мінімізовані залишки пенсійних коштів на рахунках Центрів поштового зв’язку, які не перевищують 0,1% від загальної потреби в коштах на кінець виплатного періоду.

 

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р (із змінами) (далі – Розпорядження № 1085) по всіх 84-х населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення проводится щоденний оперативний контроль за фінансуванням пенсійних виплат.

 

Потреба на виплату пенсій 66,8 тис. особам, які проживають на лінії зіткнення, складає 325,3 млн.грн.

 

 З метою виявлення ризиків та оперативного регулювання процесу фінансування пенсійних виплат у разі ускладнення військової ситуації, управліннями складались графіки виплати пенсій за способами виплати окремо по всіх населених пунктах, зазначених у Додатку 2 до Розпорядження № 1085.

 

За період дії розпорядження фінансування пенсій проводилось своєчасно та в повному обсязі на підставі щоденних підтверджень управлінь сумісно з органами місцевої влади щодо статусу території за ознакою підконтрольності (непідконтрольності) населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення.

 

Враховуючи вищевикладене, колегія головного управління

 

 

ВИРІШИЛА:

  1. Інформацію начальника фінансово – економічного управління ШЕВЧЕНКО Марини Володимирівни щодо стану дотримання вимог чинного законодавства в організації бюджетного процесу в управліннях Фонду області взяти до відома.
  2. Начальнику фінансово – економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області ШЕВЧЕНКО Марині Володимирівні та начальникам територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області:
    • Забезпечити контроль за достовірністю формування складових потреби на пенсійні виплати з урахуванням звітних даних за попередні виплатні періоди.
    • Забезпечити контроль за недопущенням безпідставних залишків пенсійних коштів на поточних рахунках органів Пенсійного фонду області та на рахунках Центрів поштового зв’язку.
  1. Начальникам територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області:

3.1. При призначенні (перерахунках) пенсій рекомендувати пенсіонерам обирати банківську установу з переліку уповноважених для виплати пенсій банків.

 

Голова колегії                                                                                                                Т. БАРАНОВА

 

Секретар колегії                                                                                                          О. ДРЮПІНА                                                       

background Layer 1