Пропустити навігацію

Рішення колегії головного управління від 03.05.2019 №3-4 “Про стан взаємодії з виконавчою службою у виконанні покладених завдань”

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

 

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

   03.05.2019                                                                    м. Слов’янськ                                                                                  № 3-4

 

 

Про стан взаємодії з виконавчою службою у виконанні покладених завдань

Заслухавши доповідь заступника начальника головного управління ПОЛЕСОВА Сергія Сергійовича щодо стану взаємодії з органами виконавчої служби у виконанні покладених завдань колегія відмічає, що впродовж І кварталу 2019 року органами Фонду області забезпечено реалізацію прав сторони виконавчого провадження в процесі примусового стягнення заборгованості. 

 

Заборгованість по платежах, які адмініструють органи Пенсійного фонду, збільшилась з початку року на 148,4 млн.грн. або на 4,4 % та складає 3 341,1 млн.грн., з яких 81,5% припадає на економічно-активних платників.

 

В загальній сумі заборгованості економічно-активних боржників 446,5 млн.грн. рахується за підприємствами які не входять до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Приріст з початку року складає 38,1 млн.грн. або 9,3 %. Найбільший приріст припустили Торецьке, Добропільське та Костянтинівсько-Дружківське об’єднані управління. Зменшення суми заборгованості означеної категорії боржників забезпечено лише в Селидовському об’єднаному  управлінні.

 

Всі несплачені страхувальниками суми зобов’язань стовідсотково охоплені заходами стягнення, в тому числі заборгованість в сумі 2 039,5 млн. грн. знаходиться на примусовому виконанні в органах ДВС; 648,8 млн. грн. – охоплено позовною роботою; 283,6 млн. грн. – заборгованість підприємств на різних стадіях банкрутства; 19,5 млн. грн. – заявлено до ліквідаційної комісії; 343,5 млн. грн. – поточна заборгованість  (матеріали готуються до суду).

 

До органів суду з початку 2019 року подано 217 позовів про стягнення коштів на загальну суму 230,3 млн. грн. Станом на 01.04.2019 на примусовому стягненні в органах Державної виконавчої служби перебуває заборгованість в загальній сумі 2 039,5 млн.грн.

 

З метою максимального стягнення заборгованості органами Фонду області  як стороною виконавчого провадження здійснено 524 ознайомлення з матеріалами виконавчих проваджень, за якими органи Фонду області є стягувачами; ініційовано 1108 дій державного виконавця в межах виконавчого провадження, зокрема 192 запити щодо виявлення розрахункових рахунків, 78 клопотань щодо накладання арешту на розрахункові рахунки, 423 запити щодо виявлення рухомого та нерухомого майна боржника, 147 клопотань щодо накладання арешту на виявлене рухоме та нерухоме майно боржника, 154 клопотання щодо обмеження керівника юридичної особи – боржника у праві виїзду за межі України, 111 клопотань щодо виклику фізичних осіб або посадових осіб юридичних осіб – боржників з приводу виконавчих документів та ін.

 

Водночас, об’єднаними управліннями Костянтинівсько – Дружківським, Маріупольським, Добропільським, Словянським та управлінням в м.Краматорську послаблено контроль за використанням прав як сторони виконавчого провадження по означеній категорії боржників, оскільки з початку року не ініційовано жодних дій державного виконавця в межах виконавчого провадження. Не забезпечено проведення щоквартального ознайомлення зі станом виконавчих проваджень, у яких органи Фонду області є стягувачами, Слов’янським, Бахмутсько -Лиманським, Ясинуватським об’єднаними управліннями та управлінням в м.Краматорську.

 

Результатом проведеної позовної роботи є надходження на рахунки територіальних управлінь 7,9 млн.грн. Найкращі показники по стягненню заборгованості забезпечили Покровське (надходження з рахунків ДВС склали 5,6 млн.грн.), Великоновосілківське (0,8 млн.грн.) та Селидовське (0,6 млн. грн.) об’єднані управління.

 

Значно збільшилась кількість відкритих виконавчих проваджень де органи Фонду області є боржником, так, станом на 01.04.2019 нараховується майже 2 тис. проваджень. Несвоєчасне виконання судового рішення є підставою для нарахування органами Державної виконавчої служби виконавчого збору, а також штрафів за несвоєчасне невиконання рішень суду в порядку передбаченому ст.27 Закону України про «Про виконавче провадження».

 

За І квартал 2019 року державними виконавцями в порядку ст.89 Закону України «Про виконавче провадження» за невиконання без поважних причин  судових рішень було винесено 52 постанови про накладення штрафу на територіальні управління Фонду області на суму 372,3 тис. грн., з них оскаржено 50 постанов на суму 351,9 тис. грн.

 

В результаті оскарження органами Фонду області означених постанов скасовано штрафів на суму 10,2 тис. грн., інші справи перебувають на розгляді в суді. Винесено постанов про стягнення виконавчого збору на суму більш ніж 1667,8 тис. грн., що у 5 разів більше, ніж за аналогічний період 2018 року.          Наведене свідчить про необхідність посилення контролю за цією ділянкою роботи.

 

З метою реалізації прав боржника управліннями Фонду області направлено клопотання  про  закриття   виконавчих   проваджень,  у  зв’язку  з   виконання судових рішень до відкриття виконавчого провадження (у добровільному порядку). 

 

На упередження відкриття нових виконавчих проваджень та з метою організації спільної роботи з органами державної виконавчої служби  в органах Фонду області запроваджено направлення реєстрів виконаних у добровільному порядку судових рішень.

 

Враховуючи вищевикладене, колегія головного управління

 

         ВИРІШИЛА:

 

  1. Інформацію заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області ПОЛЕСОВА Сергія Сергійовича про стан взаємодії з виконавчою службою у виконанні покладених завдань, взяти до відома.

 

  1. Начальникам підвідомчих управлінь Пенсійного фонду області:

2.1. В рамках перегляду дієвості заходів примусового стягнення заборгованості за підсумками І півріччя 2019 року забезпечити:

2.1.1. Погашення заборгованості перед бюджетом Фонду області в сумі до 1,0 тис.грн.

2.1.2. Складання інформаційних довідок на підставі проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності кожного боржника з сумою боргу перед бюджетом Фонду області понад 1,0 тис.грн.

2.1.3. Заслуховування всіх економічно-активних боржників на місцевих комісіях з питань погашення заборгованості.

2.1.4. Зменшення заборгованості по обов’язкових платежах до бюджету Фонду області економічно-активних платників, які не належать до сфер управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

2.1.5. Звітування головному управлінню про виконання п.п. 2.1.1 – 2.1.4 наказу в термін до 10.07.2019.

2.2. Щомісячно до 10 числа місяця, наступного за звітним:

2.2.1. Надавати головному управлінню пропозиції щодо боржників, яких доцільно заслухати на обласній Тимчасовій комісії з питань погашення заборгованості.

2.2.2. Повідомляти головне управління про наявні факти бездіяльності державних виконавців, виявлені за результатами здійснених ознайомлень з виконавчими провадженнями, за якими органи Фонду області є стягувачами, шляхом надсилання проектів скарг на попереднє узгодження.

2.3. В термін до 01.06.2019 забезпечити проведення інвентаризації виконавчих документів, де стороною (боржником) є органи Пенсійного фонду області, скласти реєстр та визначити осіб відповідальних за утримання його в актуальному стані.

2.4.  Забезпечити контроль за направленням до органів державної виконавчої служби відповідних клопотань, доказів виконання судових рішень. В термін до 01.07.2019 отримати постанови про закриття виконавчих проваджень згідно вимог ч.2 ст.39 Закону України «Про виконавче провадження».

  1. Начальнику юридичного управління КАЛІНІЧЕНКО Ользі Сергіївні та начальнику відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління ФІЛІНСЬКОМУ Олегу Дмитровичу забезпечити консультативно-методологічний супровід підвідомчих управлінь Пенсійного фонду області та контроль за реалізацією заходів стягнення заборгованості з платників області.

 

За голову колегії                                                                                                                                    Т. БАРАНОВА

 

Секретар колегії                                                                                                                                       О. ДРЮПІНА

background Layer 1