Пропустити навігацію

Про актуальні питання призначення пенсій військовослужбовців та роз’яснення до них

Питання: Отримую пенсію за вислугу років, призначену відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». З 2011 року працюю на посаді сільського голови, у зв’язку з чим з 1 квітня 2015 року, враховуючи особливий порядок виплати пенсій, пенсія мені не виплачується. Чи матиму я право на виплату пенсії в 2017 році?

Статтею 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» ( в редакції, чинній з 01.01.2017) визначено, що у період по 31 грудня 2017 року посадовим особам місцевого самоврядування (крім інвалідів I та II групи, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист») у період служби в органах місцевого самоврядування пенсії, призначені відповідно до законодавства України, розмір яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Отже, починаючи з 1 січня 2017 року Ви маєте право на виплату пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», у період роботи на посаді голови сільської ради у розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Для поновлення виплати пенсії Вам слід надати в орган Пенсійного фонду України документ, що підтверджує факт роботи (трудову книжку, витяг із наказу про зарахування на роботу, довідку тощо), і заяву про відновлення виплати пенсії.

Питання: У 2012 році мені було призначено пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». З січня 2014 року виплату було припинено у зв’язку з поновленням мене на військовій службі на підставі контракту, укладеного на п’ять років. Чи буде поновлено виплату мені пенсії в 2017 році?

З 7 січня 2017 року Законом України від 06.12.2016 № 1769-VII внесено зміни до статті 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», ( далі – Закон 2262), якими передбачено, що пенсіонерам із числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсії за Законом 2262, у разі прийняття їх на військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, до Збройних сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення виплата пенсій не припиняється.

Оскільки контракт про проходження військової служби було укладено Вами до настання особливого періоду, для поновлення виплати пенсії з урахуванням змін, внесених Законом від 06.12.2016 № 1769-VII, законних підстав немає.

Питання: Після звільнення з військової служби в березні 2014 року мені було призначено пенсію згідно з Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». 18 грудня 2016 року я уклав контракт на проходження військової служби на шість місяців. Чи виплачуватиметься мені пенсія в період проходження військової служби за контрактом?

Частиною третьою статті 2 Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі – Закон 2262) у редакції, чинній до 07.01.2017, було визначене право на отримання пенсії в період проходження служби пенсіонерами з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за Законом 2262, якщо їх було прийнято на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію до Збройних сил України, інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту.

Для продовження виплати пенсії особам, прийнятим на військову службу за контрактом, у контракті мала бути зазначена інформація щодо умов проходження військової служби, визначена в частині третій статті 2 Закону 2262.

У зв’язку зі змінами, внесеними до статті 2 Закону 2262, які набули чинності з 07.01.2017, для продовження виплати пенсії пенсіонерам, яким пенсії призначено за Законом 2262, вони мають надати в органи Пенсійного фонду України контракт на проходження військової служби, укладений під час дії особливого періоду.

Отже, для виплати Вам пенсії під час проходження військової служби за контрактом у період з 18.12.2016 по 06.01.2017 у контракті має бути зазначена інформація щодо умов проходження військової служби, визначена в частині третій статті 2 Закону 2262. Зважаючи на те, що контракт укладено під час дії особливого періоду, починаючи з 7 січня 2017 року, пенсію виплачуватимуть незалежно від наявності в контракті зазначеної вище інформації.

Питання: У 2014 році мені було призначено пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб,  звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». З березня 2015 року працював на посаді державного службовця в органах внутрішніх справ України, з 7 листопада 2015-го переведений на посаду держслужбовця в територіальному управлінні Національної поліції. Виплата пенсії з часу роботи в Національній поліції не проводиться. Чи маю я право на отримання пенсії в 2017 році?

Законом України від 06.12.2016 № 1774-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі – закон 1774) внесено зміни до статті 54 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо порядку виплати пенсії пенсіонерам, які працюють. Зокрема, визначено, що по 31 грудня 2017 року особам (крім інвалідів I та II групи, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист»), які обіймають посади державної служби, визначені Законом України від 10.12.2015 № 889-VII «Про державну службу», а також працюють на посадах та на умовах, передбачених законом України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії не виплачуються.

Пунктом 2 розділу 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 1774 передбачено, що обмеження щодо виплати пенсій, передбачені цим Законом, не застосовуються протягом особливого періоду до пенсій, призначених особам, які проходять військову службу або перебувають на посадах, зокрема, в Національній поліції України.

Отже, для подальшої виплати пенсії Вам необхідно надати в орган Пенсійного фонду України документ (трудову книжку, довідку, витяг із наказу), що підтверджує Вашу роботу в Національній поліції або її територіальному органі, та заяву про відновлення виплати пенсії. Виплату пенсії буде поновлено з 1 січня 2017 року.

Питання: З квітня 2014 року отримувала пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб,  звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Після призначення пенсії працевлаштувалася на посаду державного службовця до Державної пенітенціарної служби України, в зазначений період отримувала пенсію в повному обсязі. З листопада 2016 року виплату пенсії припинено з 19 вересня 2016 року. Прошу перевірити правомірність ухваленого органом Пенсійного фонду України рішення.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 № 911 (далі – Закон  911) та від 06.12.2016 № 1774 (далі – Закон 1774) встановлено особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам.

Обмеження щодо виплати пенсії, передбачені зазначеними законами, не застосовуються протягом особливого періоду до пенсій, призначених особам, які проходять військову службу або перебувають на посадах, зокрема, у Державній пенітенціарній службі України виплата пенсії проводилася в повному обсязі відповідно до норм чинного законодавства.

Зважаючи на те, що згідно з наказом Міністерства юстиції України від 21.09.2016 № 4553/к, Вас із 19.09.2016 переведено з Державної пенітенціарної служби України на посаду державної служби до Департаменту організаційного забезпечення діяльності служб Державної кримінально-виконавчої служби України, для продовження виплати Вам пенсії з зазначеної дати підстави відсутні.

3aae720d3cad66c3d1546bc259716129 S - Про актуальні питання призначення пенсій військовослужбовців та роз’яснення до них

background Layer 1