Пропустити навігацію

Легалізація заробітної плати і трудових відносин – соціальна захищеність кожного

Коли настає пенсійний вік і потрібно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на призначення.

 

Чому таке відбувається?

 

Що потрібно робити, щоб не потрапити у таку ситуацію?

 

Сьогодні це питання актуально як ніколи. Адже, якщо людина отримує велику зарплату, це ще не є гарантією високої пенсії: заробітки, з яких не були сплачені страхові внески, не беруться до уваги під час розрахунку пенсії. До того ж для багатьох наших громадян є нормою отримання зарплати в «конвертах». Такий нелегальний заробіток не хвилює пересічного громадянина на початку трудового шляху. Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальний розмір заробітної плати, але час вже втрачено.

 

От і виходить, що начебто працювали, а пенсія маленька.

 

Періоди трудової діяльності до 01 січня 2004 року зараховуються до стажу на підставі записів трудової книжки та додаткових документів. Увесь трудовий стаж, який був у людини до 2004 року, автоматично перетворився у страховий стаж. Фактично за цей період трудовий стаж перейменували у страховий. Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і роботи це в єдиний спосіб – сплачувати страхові внески.

 

Отже, якщо заробітна плата отримується в «конверті», не сплачуються страхові внески, то ні цей стаж, ні зарплата не будуть враховані для обчислення пенсії.

 

Кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати та  відрахування єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець,   щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірності даних та мати впевненість на  одержання справедливо заробленої пенсії.

 

Це можна зробити двома способами: особисто звернутись до управління Пенсійного фонду України та одержати інформацію щодо нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків та страхового стажу або не виходячи з дому скористатись електронним сервісом – веб-порталом Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua.

        

background Layer 1