Пропустити навігацію

До уваги бухгалтерів – правильно формуємо місячну звітність

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області з метою достовірності відображення персональних даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру, ведення та формування якого покладено на органи Пенсійного фонду України, звертаємо увагу платників єдиного внеску на особливості заповнення деяких реквізитів додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок).

Відповідно до Порядку таблиця 6 додатку 4 призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці, що подається до органів Державної фіскальної служби як місячна звітність разом з іншими таблицями.

Аналіз звітності страхувальників свідчить про неправильне заповнення реквізиту 24 «Ознака неповного робочого часу (1 – так, 0 — ні)», що призводить до помилкового відображення даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру, які використовуються під час проведення контрольних заходів уповноваженими органами.

Слід пам’ятати, що відповідно до Порядку ознака «неповний робочий час» проставляється в таблиці 6 додатку 4 у разі, якщо особа працює:

  • неповний робочий день (тобто зменшення тривалості щоденної роботи на зумовлену кількість годин);
  • неповний робочий тиждень, при якому зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів на тиждень;
  • поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня (наприклад, тривалість робочого дня 5 годин при 4 робочих днях на тиждень).

Цю ознаку необхідно також проставляти, якщо працівник працює на неповну ставку (0,25-0,75).

Крім цього при формуванні щомісячної звітності обов’язково заповнюється графа 22 «Ознака наявності трудової книжки (1 – так, 0 – ні)» в таблиці 6 додатку 4. Якщо наймана особа протягом звітного періоду працювала у роботодавця по трудовому договору за основним місцем роботи, то в графі 22 зазначається 1 («так»), а у випадку праці за сумісництвом – 0 («ні»).

            Важливо також мати на увазі, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця, у якому були здійснені такі донарахування (п. 9 розділу IV Порядку).

         Підчас заповнення Звіту необхідно бути дуже уважними при внесенні даних щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків (або серії та номеру паспорта – для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта) та прізвища, ім’я, по батькові застрахованих осіб відповідно до україномовної сторінки паспорта застрахованої особи. Для застрахованих осіб із числа іноземців – відповідно до засвідченого у встановленому законодавством України порядку перекладу українською мовою паспортного документа, адже ці реквізити є найважливішими критеріями при формуванні відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового Державного соціального страхування для призначення / перерахунку пенсії, інших видів соціальних виплат та допомоги.

 

background Layer 1