Пропустити навігацію

Нововведення в порядку примусового стягнення боргу

5 жовтня 2016 року набрав чинності Закон України “Про виконавче провадження” № 1404-VIII від 02 червня 2016 року (далі – Закон № 1404). У цілому, внесені зміни мають підвищити ефективність примусового виконання судових рішень та рішень інших органів.

Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень рішень інших органів — це сукупність дій органів і посадових осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені законодавством України, а також рішеннями, що підлягають примусовому виконанню.

Одним із нововведень Закону № 1404 є створення Єдиного реєстру боржників, за допомогою якого будь-хто з учасників виконавчого провадження зможе в режимі реального часу здійснювати контроль щодо невиконаних майнових зобов’язань боржників, що в свою чергу дозволить запобігти відчуженню боржниками майна.

Крім того, скорішому розшуку державним виконавцем джерел коштів боржника повинно сприяти нововведення до Закону № 1404 щодо обов’язку боржника подавати протягом п’яти робочих днів декларацію про свої доходи та майно, зокрема про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах, про майно, що перебуває в заставі (іпотеці) або в інших осіб, чи про кошти та майно, належні йому від інших осіб.

Закон № 1404 скасовує загальний строк здійснення виконавчих дій по виконанню рішення майнового (6 місяців) та немайнового (2 місяці) характеру та встановлює строки майже на кожну дію державного виконавця. Завдяки даному нововведенню буде забезпечено чіткий алгоритм дій останнього, що дозволить запобігти несвоєчасному виконанню державним виконавцем своїх обов’язків. Крім того, за порушення строків державні виконавці несуть відповідальність, передбачену законом.

Отже звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації, про що виконавець має винести постанову.

Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

Арешт поширюється також на кошти на рахунках, відкритих після винесення постанови про накладення арешту. Це дозволить попередити та запобігти бажанню боржника уникнути своїх зобов’язань обманним шляхом. Крім того відкриття інших рахунків для здійснення поточної діяльності з метою ухилення від виконання рішення суду підпадає під кримінальну відповідальність за статтею 382 Кримінального кодексу України, передбачену за невиконання судового рішення.

Звертаємо увагу на те, що законом посилено відповідальність боржника також і у виконавчому провадженні.

Згідно статті 188-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення невиконання законних вимог державного виконавця, приватного виконавця щодо усунення порушень законодавства про виконавче провадження, несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із заробітної плати та інших доходів боржника, неподання або подання недостовірних відомостей про доходи і майновий стан боржника, ненадання на вимогу державного виконавця, приватного виконавця декларації про доходи та майно, що подається відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», чи зазначення у такій декларації неправдивих відомостей або неповідомлення про зміну відомостей, які зазначаються у декларації, неповідомлення боржником про зміну місця проживання чи місцезнаходження або місця роботи (отримання доходів), а також неявка без поважних причин за викликом державного виконавця, приватного виконавця – тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також статтею 75 Закону №1404 передбачено, що у разі невиконання без поважних причин у встановлений виконавцем строк рішення, що зобов’язує боржника виконати певні дії, та рішення про поновлення на роботі виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника — фізичну особу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на боржника — юридичну особу — 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та встановлює новий строк виконання.

У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин виконавець у тому самому порядку накладає на нього штраф у подвійному розмірі та звертається до органів досудового розслідування з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення.

21c2bb200311df32de2c750b3d42dc4d S - Нововведення в порядку примусового стягнення боргу

background Layer 1