Пропустити навігацію

Роз`яснюють фахівці головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області. Про порядок виплати допомоги на поховання померлого пенсіонера

1) В якому розмірі та кому виплачується допомога на поховання у разі смерті особи, яка перебувала на обліку в управліннях Пенсійного фонду України як одержувач пенсії ?

Статтею 53 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що у випадку смерті пенсіонера, особам, що здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Якщо померла особа одержувала пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», у випадку смерті пенсіонера, допомога на поховання виплачується в розмірі тримісячної пенсії, але не менш п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.
Допомога на поховання виплачується за разовим дорученням підприємствами поштового зв’язку. Разове доручення виписується на ім’я особи, яка здійснила поховання, і дійсне тільки до кінця того місяця, в якому воно було виписано.
2) Куди слід звертатись за одержанням допомоги на поховання померлого пенсіонера та які документи для цього слід надати ?
Допомога на поховання  виплачується управлінням Пенсійного фонду України, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер.

Для виплати допомоги на поховання разом із заявою особа, яка здійснила поховання, надає до управління  Пенсійного фонду України, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер:

1) оригінал та копію паспорта особи, яка здійснила поховання;
2) довідку про смерть пенсіонера або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

3) Який порядок виплати допомоги на поховання пенсіонера, місцем проживання якого на час смерті була тимчасово окупована територія або  район проведення антитерористичної операції ?
Якщо померлий пенсіонер на час смерті не перебував на обліку в управлінні Пенсійного фонду України на підконтрольній українській владі території, виплату допомоги на поховання померлого пенсіонера здійснює управління Пенсійного фонду України на території, контрольованій українською владою, до якого звернулись особи, які мають право на отримання цих виплат відповідно до законодавства.
Якщо, місцем постійного проживання (реєстрації) особи, яка здійснила поховання, є тимчасово неконтрольована українською владою територія, така особа разом з відповідною заявою та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть надає до територіального управління Пенсійного фонду України довідку про взяття її на облік як особи, що переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, яка видається органами соціального захисту населення в Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 №509.
4) Як одержати допомогу на поховання пенсіонера, який помер за межами території України?
Якщо пенсіонер помер за межами території України і реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, заявник надає до територіального управління Пенсійного фонду України свідоцтво про смерть або інший документ, які легалізовані відповідно до законодавства України.
Свідоцтво про смерть повинно бути перекладене українською мовою. Такий переклад засвідчується нотаріально.

972343b4952d1d3547391031bb810d9e S - Роз`яснюють фахівці головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області. Про порядок виплати допомоги на поховання померлого пенсіонера

background Layer 1