Пропустити навігацію

Про пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

В територіальних управліннях Пенсійного фонду України в Донецькій області на обліку перебувають 9,3 тис. осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед них – 3,9 тис. інвалідів внаслідок захворювання, пов`язаного з Чорнобильською катастрофою, та 0,6 тис. одержувачів пенсій у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи здійснюється відповідно до положень, встановлених  Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Відповідно до статті 54 цього Закону пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.
Умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.
Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 “Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Порядком визначено механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 цього Закону.
Питання якісного обслуговування зазначеної категорії пенсіонерів, соціального захисту їх пенсійних інтересів та забезпечення належного рівня соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які проживають на території області, підвищенню їх рівня життя залишається одним із пріоритетних у роботі Пенсійного фонду України.
Протягом поточного року були вжиті заходи по підвищенню рівня пенсійного забезпечення цієї категорій громадян. Так, з 01.09.2015 у зв`язку з внесенням змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та встановленням  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, в розмірі 1074 грн., було підвищено розмір мінімальної пенсії інвалідам внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, розмір щомісячної державної адресної допомоги інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та розмір підвищення, що встановлюється згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» одержувачам пенсій цієї категорії, які мають статус інваліда війни.

Розміри основних пенсійних виплат громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

71c43bc146275a525c7bdaf49e0cb02b S - Про пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

background Layer 1