Пропустити навігацію

Про запровадження пенсійної реформи

За останні декілька днів до управлінь Пенсійного фону України в Донецькій області звернулась велика кількість пенсіонерів, стурбованих питанням очікуваного перерахунку пенсій з 1 жовтня.

2a7c5a55d24475c5674a6cabf9d5e3d4 S - Про запровадження пенсійної реформиВсім відомо, що 21 жовтня Верховна Рада повинна була прийняти Закон про пенсійну реформу, який передбачає підвищення пенсій для більшості пенсіонерів вже з 1 жовтня. Депутати перенесли розгляд цього питання на 3 жовтня. Чи встигнуть органи Пенсійного фонду перерахувати пенсії, і чи отримають пенсіонери таке підвищення уже у жовтні?

Органами Пенсійного фонду була проведена кропітка підготовча робота, для здійснення перерахунку саме з 1 жовтня. Опрацьовувалось програмне забезпечення, проводились попередні перевірки пенсійних справ.

Звичайний процес щомісячного нарахування пенсій займає в середньому 4-5 днів, а процес нарахування пенсійних виплат, що передбачає перегляд кожної пенсійної справи та відповідний перерахунок розміру пенсії – 10-12. Враховуючи, що виплатний період починається з кожного четвертого числа місяця, за який нараховано пенсію, за умови прийняття Закону 21 вересня, органи Пенсійного фонду встигли б зробити перерахунок пенсій з 1 жовтня в звичайні терміни до завершення виплатного періоду жовтня, а саме до 25 числа. А за обставин, які склалися, процес перерахунку може затягнутись до кінця жовтня.

Тобто у разі, якщо Закон буде прийнято 3 жовтня, пенсіонери можуть і не отримати цього місяця пенсії у нових розмірах? Чи все ж таки органи Пенсійного фонду проведуть такий перерахунок?

Так! Перерахунок пенсій обов’язково відбудеться в жовтні, оскільки урядом поставлено перед Пенсійним фондом чітку задачу, у разі прийняття Закону 3 жовтня, провести осучаснення пенсій саме у цьому місяці. Органи Пенсійного фонду розуміють що, здійснення масових перерахунків, не просте завдання. Але йдеться про збільшення пенсій для більшості пенсіонерів, тому органи Пенсійного фонду не мають права на зволікання і в котрий раз мобілізують свою роботу і зусилля.

Проте якщо вирішення питання, тобто прийняття законопроекту, затягнеться у часі, навіть за величезного бажання і докладання надлюдських зусиль, спеціалістами Пенсійного фонду не можливо буде провести перерахунки пенсій у жовтні.

Слід відзначити найголовніше, що органам Пенсійного фонду потрібна остаточна версія закону. Адже будь-яка зміна законопроекту впливає на методику перерахунку. Органи Пенсійного фонду не мають права робити приблизні перерахунки. Це не просто цифри, а різні нюанси, як кому зараховувати стаж, заробіток тощо. Перерахунок – це складний процес, це не просто взяти і збільшити пенсію на певний процент. Це зміни у складових, від яких залежить розмір пенсії. А головне, це люди, які очікують справедливого підвищення. Тому, кожна літера закону, кожна кома може вартувати пенсіонеру певну суму гривень.

background Layer 1