Пропустити навігацію

Рішення колегії Головного управління від 18.02.2020 № 1 “Про підсумки роботи у 2019 році щодо виконання бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України в Донецькій області та завдання на 2020 рік”

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

18.03.2020                           м. Слов’янськ                                        № 1

 

Про підсумки роботи у 2019 році щодо виконання бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України в Донецькій області та завдання на 2020 рік

 

Заслухавши доповідь начальника Головного управління РАД Наталії Сергіївни про підсумки роботи у 2019 році щодо виконання бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України в Донецькій області та завдання на 2020 рік колегія відмічає, що відповідно до основних пріоритетів діяльності у 2019 році забезпечено своєчасне здійснення пенсійних виплат, вдосконалення сервісів щодо обслуговування громадян, захист прав застрахованих осіб, всебічне інформування широкого кола громадян про свою роботу.

Загальна чисельність пенсіонерів в порівнянні з 2018 роком збільшилась на 24,3 тис. та становила 1261,0 тис. осіб, з яких 525,6 тис. є внутрішньо переміщеними особами. Кількість отримувачів пенсії зросла на 21,3 тис. і склала 826,3 тис., з урахуванням 274,5 тис. внутрішньо переміщених осіб.

За звітний період призначено 21,7 тис. нових пенсій, здійснено 37,0 тис. індивідуальних перерахунків.

Середній розмір пенсії збільшився на 569 грн. (16,6 %) і на 1 січня 2020 року становив 3987,0 грн.

Фактичне виконання видаткової частини бюджету становило 40 052,6 млн. грн. або 100,4 % до річного планового обсягу (39904,6 млн. грн.). Видатки на виплату пенсій за рахунок власних коштів в порівнянні з минулим роком зросли на 4686,4 млн. грн.

З Державного бюджету України на фінансування пенсійних програм за звітний період надійшло 9938,1 млн. грн. або 100 % від планових обсягів надходжень.

Забезпеченість власними коштами загальної потреби на виплату пенсій в порівнянні з 2018 роком знизилась на 1,2 % та склала 20,7 %.

Здійснення виплати пенсій через установи уповноважених банків  дозволило скоротити витрати на їх доставку на 329,5 млн. грн., що на 19 % більше у порівнянні з минулим роком.

Фактичне виконання доходної частини бюджету по власних надходженнях забезпечено на рівні 8224,0 млн. грн. або 98,6 % від запланованих показників. В тому числі від надходження єдиного соціального внеску отримано 7424,4 млн. грн.

Проведення низки заходів щодо мобілізації надходжень до бюджету Фонду дозволило збільшити власні доходи в порівнянні з 2018 роком на 1,0 млрд. грн. або 14,4 %.

До загального фонду Державного бюджету з окремих видів господарських операцій надійшло 98,8 млн. грн. або 105,4 % від планових показників.

Проведення заходів з легалізації трудових відносин дозволило на 47,3 % скоротити кількість застрахованих осіб із заробітною платою меншою від встановленого законодавством мінімуму.

Взаємодія з контролюючими органами дозволила легалізувати заробітну плату по 28,0 тис. робочих місць, за рахунок чого додатково отримано 38,5 млн. грн. єдиного соціального внеску.

Позовною роботою охоплено 100 % заборгованості, що підлягла стягненню в судовому порядку. На рахунки територіальних управлінь надійшло 26,6 млн. грн.

В межах контролю діяльності підвідомчих управлінь проведено 3 аудиторських дослідження та 2 аудити ефективності. Виявлено порушень на загальну суму 749,2 тис. грн., з яких усунуто 97,3 %.  

Проведено 6,1 тис. перевірок з питань дотримання пенсійного законодавства. За результатами виявлених порушень застосовано фінансових та штрафних санкцій на загальну суму 43,0 тис. грн., 9 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, попереджено 355 порушень при призначенні/ перерахунках пенсій на суму 8,2 тис. грн.

Забезпечено поступове системне впровадження Єдиних Стандартів обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України Донецької області. У фронт-офісах 3 територіальних управлінь проведені капітальні ремонти кімнат прийому та приміщень очікування. Загалом по управліннях Фонду області оновлено техніку та меблі, зали оснащені відео-спостереженням та системою керування електронною чергою.

Впродовж року відкрито 4 агентських пункти, 2 з яких функціонують на лінії зіткнення.

Для користування електронними послугами вебпорталу Пенсійного фонду України забезпечено реєстрацію 262,5 тис. пенсіонерів та інших категорій громадян, в тому числі 63,4 тис. за 2019 рік.

Залучено до користування новою послугою Е-пенсія понад 500 громадян області.  

Створеними у жовтні підрозділами ретроконверсії переведено з паперового в електронний формат понад 30,0 тис. пенсійних справ.

Для оформлення платіжних карток, які одночасно є пенсійними посвідченнями прийнято 154 тис. заяв, виготовлено та видано 100,5 тис. електронних пенсійних посвідчень.

Відповідно до Стратегії розвитку комунікацій Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 2 лютого 2016 року № 1-2 в засобах масової інформації проведено 1,2 тис. виступів, проведено 3,5 тис. заходів з громадськістю, 373 прес-конференції, брифінги, засідання «круглого столу», 12,3 тис. новин опубліковано на веб-ресурсах.

В межах здійснення антикорупційних заходів перевірено своєчасність подання 2,1 тис. декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2018-2019 роки.

Укомплектованість кадрами зросла на 1,6 % та становить 87,7 %. Підвищили кваліфікацію 24,5 % державних службовців.  

Враховуючи вищевикладене, колегія Головного управління

 

ВИРІШИЛА:

  1. Інформацію начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області РАД Наталії Сергіївни про підсумки роботи у 2019 році щодо виконання бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України в Донецькій області та завдання на 2020 рік, взяти до відома.
  2. Роботу Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області визнати такою, що відповідає завданням органів Пенсійного фонду.
  3. Начальнику відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління ФІЛІНСЬКОМУ Олегу Дмитровичу, начальникам підвідомчих управлінь забезпечити:

3.1. Виконання планових завдань з надходження власних коштів до бюджету Пенсійного фонду України на 2020 рік, а також коштів від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

3.2. Взаємодію з органами Державної податкової служби Донецької області щодо погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

  1. Начальнику управління пенсійного забезпечення КІСЕЛЬКОВІЙ Олені Анатоліївні, начальникам підвідомчих управлінь:

4.1. Посилити особистий контроль за додержанням норм законодавства при призначенні (перерахунку) пенсій.

4.2. Підвищити контроль за дотриманням термінів призначення, перерахунку пенсій, взяттям на облік пенсійних справ та виплатою пенсій, в тому числі внутрішньо переміщеним особам.

4.3. Забезпечити обслуговування громадян виключно з дотриманням вимог «Стандартів обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України», у строки та в обсязі, що зазначені у «Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року».

  1. Начальнику юридичного управління КАЛІНІЧЕНКО Ользі Сергіївні, начальникам підвідомчих управлінь підвищити ефективність контролю за якістю та своєчасністю підготовки процесуальних документів та забезпечити представництво органів Фонду області в судах при розгляді позовних заяв щодо зобов’язань про призначення, перерахунок та виплату пенсій.
  2. Начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів ГОЛОВІНІЙ Наталії Вікторівні, начальникам підвідомчих управлінь:

6.1. Провести інвентаризацію заяв на виготовлення електронних пенсійних посвідчень, що знаходяться в статусі «Управління пенсійними документами». Звітувати до  управління інформаційних систем та електронних реєстрів до 01.03.2020.

6.2. Розробити план проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо впровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи –підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно в режимі «Електронна трудова книжка». Звітувати до  управління інформаційних систем та електронних реєстрів до 01.03.2020.

  1. Начальнику управління адміністративного забезпечення ГОРДОНУ Валерію Яковичу, начальникам підвідомчих управлінь забезпечити наявність необхідних правовстановлюючих документів на майно та/або довгострокове володіння (договір оренди) для впровадження Стандартів в термін до 1 квітня 2020 року.
  2. Начальникам підвідомчих управлінь:

8.1. У строк до 28.02.2020 розглянути на виробничих нарадах та технічних навчаннях порушення, недоліки і проблеми, виявлені внутрішнім аудитом впродовж 2019 року, та доведені наказами і оглядовими листами Головного управління.

8.2. З метою упередження та недопущення аналогічних порушень у подальшій роботі:

8.2.1. Провести самоперевірку з урахуванням виявлених під час проведених аудитів порушень, недоліків та проблем. У разі виявлення порушень проаналізувати причини їх виникнення та за результатами переглянути систему внутрішнього контролю з цих питань.

8.2.2. Переглянути систему управління ризиками в управліннях. Визначити ризики, що впливають на повне, своєчасне і якісне виконання покладених завдань з урахуванням виявлених внутрішнім аудитом продовж 2019 року порушень. Розробити дієві заходи щодо усунення або мінімізації впливу ризиків на повне, своєчасне і якісне виконання покладених завдань.

8.2.3. Про результати виконання п. 8 доповісти управлінню внутрішнього аудиту у строк до 28.03.2020.

 

 

Голова колегії                                                                                         Н. РАД

 

Секретар колегії                                                                       О. КОСОГОВА

background Layer 1