Пропустити навігацію

Наталія Рад про нові електронні сервіси Пенсійного фонду України на брифінгу Донецької ОДА

16 вересня 2020 року очільниця Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад проінформувала про стан пенсійного забезпечення в області та нові електронні сервіси Пенсійного фонду України на брифінгу Донецької обласної державної адміністрації.
Керівниця зазначила, що органі Пенсійного фонду України на Донеччині працюють у штатному режимі та відповідно до затверджених графіків в повному обсязі здійснюють пенсійні виплати.
Станом на 1 вересня 2020 року в області фактично отримують пенсію 819,0 тис. осіб, у тому числі – 276,7 тис. осіб з числа внутрішньо переміщених осіб.

Відео з брифінгу можна подивитись тут

Про перерахунок пенсій у зв’язку із зростанням соціальних стандартів з 1 вересня 2020 року
З 01.09.2020 проведено перерахунок пенсій у зв’язку із збільшенням мінімальної заробітної платні з 4 723 до 5 000 грн відповідно до Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”.
Збільшення мінімального розміру пенсії за віком отримали 65-річні непрацюючі громадяни, які мають страховий стаж 35 років – чоловіки та 30 років – жінки.
Таким чином, мінімальний розмір пенсії для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, зростає з 1889,20 грн (4723 грн х 40 %) до 2000 грн (5000 грн х 40 %).
Управліннями Пенсійного фонду України Донецької області перераховано пенсії 89,7 тис. пенсіонерів. Середній розмір підвищення склав 39,48 грн.

До уваги пенсіонерів!
Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюватиметься після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

Доплата до пенсії родинам військових загиблих в АТО
Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області забезпечено перерахунок пенсій призначених відповідно до норм Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»у вигляді державної адресної допомоги до пенсійної виплати, яку отримали члени 72 родин загиблих в АТО/ООС військовослужбовців. Середнє збільшення склало 206,66 грн.
Збільшення відбулося наступним чином:
• на одного отримувача пенсії адресна допомога до пенсійної виплати встановлена в сумі, що не вистачає до 7800 грн;
• на двох і більше членів сім’ї, адресна допомога до пенсійної виплати встановлена в сумі, що не вистачає до 6 100 грн на кожного члена родини.

Прийом громадян під час карантину
Управління Пенсійного фонду області на період карантину працюють з 10:00 до 19:00 години.
Прийом громадян з усіх питань здійснюється за умов дотримання карантинних норм відвідування громадських місць, а саме:
– наявності захисної маски у відвідувачів;
– очікування поза зоною приміщення з дотриманням принципів соціального дистанціювання 1,5 – 2 м.

Разом з цим, органи Фонду області надають всі послуги з пенсійного забезпечення без відвідування управління.

Отже з метою збереження здоров’я та забезпечення протидії поширенню коронавірусу ми пропонуємо мешканцям області скористатись можливістю вирішувати пенсійні питання в дистанційній формі за допомогою електронних сервісів Пенсійного фонду України.

Представляючи нові електронні сервіси Пенсійного фонду України Наталія Рад зазначила, що Вебпорталом електронних послуг скористалось вже 267,5 тис. громадян області.

Сервіс «Автоматичне призначення пенсії»
Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних. Тобто людина передає інформацію про себе онлайн, а не відвідує управління Фонду для оформлення пенсії.
Послуга надається за допомогою Вебпорталу, при наявності електронного цифрового підпису (ЕЦП).
Як це працює?
Користувачу, який не є пенсіонером, потрібно авторизуватися на порталі Фонду за допомогою ЕЦП. Після цього необхідно заповнити анкету. Додати скановані копії документів, що підтверджують трудову діяльність (трудову книжку, документи про навчання, військову службу тощо). Підписати заяву ЕЦП та надіслати її до органу Пенсійного фонду України.
Після опрацювання заяви користувач отримає повідомлення про автоматичне призначення пенсії, дату та розмір виплат (за допомогою SMS-повідомлення, засобами Вебпорталу та через мобільний додаток).
З початку роботи сервісу, на Донеччині отримано 1,7 тис. анкет-заяв на автоматичне призначення пенсії.

Сервіс «Пенсійний калькулятор»
Інструмент дозволяє будь-якому користувачу вебпорталу Пенсійного фонду України самостійно розрахувати розмір майбутньої пенсії. Послуга яскраво демонструє громадянам, що пенсійне забезпечення, насамперед, залежить від того, чи є вони застрахованими особами та чи сплачує роботодавець за них страхові внески.
Для того, щоб врахувати періоди трудової діяльності та інші періоди, які впливають на розмір пенсії, користувачі можуть додатково ввести дані в ручному режимі.
За результатами розрахунку надається сума розрахованої пенсії та формується протокол, який містить інформацію про складові розрахунку: помісячний розрахунок заробітної плати і страхового стажу, індивідуальні коефіцієнти тощо.

Мобільний застосунок «Пенсійний фонд»
Високоефективний інструмент комунікації з Пенсійним фондом України забезпечує доступ усіх працюючих (застрахованих осіб) до інформації, яка міститься в електронній обліковій картці соцстрахування, до заробітної плати та інформації щодо надбаного страхового стажу. Крім того, з мобільним додатком пенсіонери та застраховані особи легко отримують доступ до даних електронної пенсійної справи, до Електронного реєстру листків непрацездатності тощо.

Сервіс «Електронна трудова книжка»
«Електронна трудова” – зручний та доступний для кожної застрахованої особи сервіс, який дозволяє громадянам переглядати відомості про трудову діяльність.
Послуга дозволяє зберегти інформацію про трудову діяльність, а також про сплачені страхові внески. У разі втрати паперової трудової книжки не потрібно витрачати час на відновлення даних, адже вони будуть збережені в електронному форматі.

Станом на сьогодні фахівцями Пенсійного фонду області прийнято та опрацьовано 6,7 тис звернень від страхувальників та застрахованих осіб щодо оцифрування паперових трудових книжок.

IMG 20200916 151814 logo 940x538 - Наталія Рад про нові електронні сервіси Пенсійного фонду України на брифінгу Донецької ОДА

background Layer 1