Пропустити навігацію

Наталія Рад про сервіс «Автоматичне призначення пенсії»

Наталія Рад начальник  Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області відповіла на запитання глядачів телеканалу ДонеччинаTV. В рамках передачі «Про важливе» Наталія Сергіївна розповіла про сучасний сервіс, який дозволяє кожній людині в зручний час, з особистого комп’ютера подати усі необхідні документи на призначення пенсії. 

Питання: Чим сервіс «Автоматичне призначення пенсії» вигідний громадянам ? Як він працює?

При досягненні пенсійного віку людині не потрібно додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду для подання паперової заяви з відповідними паперовими документами. В свою чергу для користувачів, які ще не є пенсіонерами, сервіс дозволяє завчасно завантажити усі документи для призначення пенсії. Звернення кожного заявника розглядається фахівцями територіального органу Пенсійного фонду на підставі документів направлених у електронному  вигляді.

 Скористатися сервісом і подати документи для призначення пенсії можна  після реєстрації на Вебпорталі Пенсійного фонду України через особистий кабінет користувача за допомогою кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП).

Питання: Які кроки потрібно зробити аби скористатись сервісом «Автоматичне призначення пенсії»?

По перше людині необхідно отримати кваліфікований електронний підпис.

Далі, користувач, який не є пенсіонером та вже авторизувався на Вебпорталі за допомогою КЕП:

  • заповнює анкету (заяву; загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення);
  • додає скановані копії документів (обов’язкові та ті, які вважає за необхідне надати) для підтвердження його права на певні доплати та пільги);
  • підписує анкету-заяву електронним підписом та надсилає до Фонду.

Підтвердженням того, що людина виявила бажання подати документи для призначення пенсії в автоматичному режимі є проставлення в Анкеті відповідної відмітки про надання згоди.

Скановані копії трудової книжки може подати як роботодавець, так і сам користувач.

Питання: Чому зараз до надання в Пенсійний фонд даних про трудові відносини долучились і роботодавці? Як це допоможе майбутнім пенсіонерам?

Починаючи з 1 липня поточного року  оцифровані електронні трудові книжки за наявності заповненої громадянином Анкети є підставою для автоматичного призначення пенсії. Саме документи про трудовий стаж (в т.ч. пільговий), а також ті документи які підтверджують особливий статус заявника (наприклад: ветерана війни, донора чи особи, що має особливі заслуги перед Україною) з урахуванням інформації про сплату внесків, яка зберігається в реєстрі застрахованих осіб за періоди роботи з липня 2000 року, визначають право на призначення того чи іншого виду пенсії з відповідними надбавками.

Чимало роботодавців, маючи на руках трудові книжки майбутніх пенсіонерів, володіючи відповідними комп’ютерними навичками та технікою, активно відгукнулися на заклик Пенсійного фонду та долучились до сканування трудових книжок. В тому числі завдяки їх співпраці органи Пенсійного фонду Донеччини вже оцифрували  9 тис. трудових книжок.

В свою чергу чимало майбутніх пенсіонерів самостійно скористались сервісом «Електронна трудова книжка». Серед 6,6 тис. заявників чимало молоді, яка таким чином зберігає важливі особисті дані на захищених серверах, але й багато тих, хто вже завтра отримає пенсію сучасним, дистанційним та автоматичним способом.

Питання: З якого року в системі фіксується стаж? Куди звертатись, якщо людина перед оформленням пенсії помітила, що стаж не зараховано? 

Для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб)  починаючи з липня 2000 року.

У разі відсутності даних у реєстрі застрахованих осіб щодо страхового стажу, необхідно звертатися до підприємства, організації, установи, на якій працювала особа, для перевірки сплати страхових внесків.

Питання: А як людина дізнається, що все заповнено вірно?

Система передбачає зворотній зв’язок за результатами опрацювання звернення. Відповідна інформація знаходиться у вкладці «Мої повідомлення».  щодо опрацювання звернення спеціалістами Фонду.

Документи, які надаються для призначення пенсії при опрацюванні звернення «Автопризначення пенсії» оцифровуються та атрибутуються спеціалістами Фонду.

На підставі сукупної інформації формується електронна пенсійна справа, в якій  можна переглянути наявний стаж, періоди та розміри заробітної плати, з якої обчислена пенсія та розмір пенсії.

За результатами опрацювання Анкети користувач отримує інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії за допомогою СМС повідомлення, засобом Вебпорталу та через мобільний додаток.

Звертаю увагу, що матеріали електронної пенсійної справи будуть доступні до перегляду з моменту призначення пенсії.

Питання: Чому важливо перед поданням анкети-заяви отримати кваліфікований електронний  підпис? Як це можна зробити?

Подання документів на автоматичне призначення пенсії без кваліфікованого електронного підпису неможливе.

Кваліфікований електронний підпис — це перше, що людині потрібно отримати на шляху до автоматичного призначення пенсії. Адже він є підтвердженням  особистості на онлайн-сервісах, а накладання КЕП завершує створення електронного документа, надаючи йому юридичної сили.

 Крім того, ЕЦП — важливий інструмент для активного використання інших онлайн-ресурсів вебпорталу Пенсійного фонду України:

  • отримання інформації про трудовий і страховий стаж, довідки про доходи пенсіонера, індивідуальні дані за формами ОК-5, ОК-7;
  • перегляд періодів і розмірів заробітної плати, із якої обчислено  пенсію;
  • подання заяви про призначення або перерахунок пенсії тощо;
  • замовлення електронного та паперового пенсійного посвідчення.

 Найбільш розповсюдженні   акредитовані центри сертифікації ключів (далі – Центри) :

  • Інформаційно-довідковий департамент ДПС;
  • Акціонерне товариство комерційний банк «ПРИВАТБАНК»;
  • Публічне акціонерне товариство «Державний Ощадний банк України»;
  • Публічне акціонерне товариство «УкрСиббанк».

Строк дії сертифікатів КЕП, не перевищує два роки. Після закінчення цього терміну, для накладення КЕП на документи, необхідно здійснити повторне отримання послуг.

Питання: Давайте повернемось до електронних сервісів Пенсійного фонду України. Які ще інструменти створено для зручності користувачів?

На Вебпорталі Пенсійного фонду України уже не один рік працює  сервіс «Пенсійний калькулятор».

Цей сервіс дозволяє кожній зацікавленій особі заповнити відому про свою  трудову діяльність інформацію. Якщо Ви активний користувач Вебпорталу,  у Вас є можливість подивитись та використати інформацію про сплату страхових внесків та заробітну плату, яку буде враховано при обчисленні пенсії.

Шляхом не складних операцій  Ви отримаєте відповідь на питання  щодо набуття права на пенсію.

Питання: Які ще сервіси стануть громадянам у нагоді?

Сервіс мобільний застосунок “Пенсійний фонд” дозволяє:

  • подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, в тому числі за принципом “одне відвідування”, що передбачає подання документів для призначення пенсії виключно в електронному вигляді зі зверненням до сервісного центру тільки за отриманням пенсійного посвідчення;
  • подати запит для внесення змін до пенсійної справи;
  • отримати та завантажити до мобільного пристрою електронні документи з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, які доступні в особистому кабінеті;
  • переглянути відомості з Реєстру застрахованих осіб (анкетні дані, надана роботодавцем (страхувальником) інформація про заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж) та з електронної пенсійної справи;
  • одержувати та переглядати повідомлення від Пенсійного фонду України, відстежувати стан опрацювання звернень до Пенсійного фонду України.

Мобільний застосунок “Пенсійний фонд” має зручну екранну форму для роботи з інформацією та зрозумілий у використанні функціонал.

Версії мобільного застосунку для пристроїв з операційними системами Android та IOS розміщені в Google Play та AppStore відповідно.

Довідково:

– з липня 2020 року – початку роботи сервісу «Автоматичне призначення пенсій» на Донеччині 1,7 тисяч мешканців скористались можливістю дистанційного подання анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії;

– станом на 11 листопада 2020 року фахівцями Пенсійного фонду області опрацьовано 9,1 тис. звернень від страхувальників та застрахованих осіб, які надали відскановані копії паперових трудових книжок;

– вже сьогодні користувачами вебпорталу Пенсійного фонду України є 274,3 тис. мешканців Донеччини  (у тому числі 10,7 тис. за 10 місяців 2020 року).

IMG 7455 940x627 - Наталія Рад про сервіс «Автоматичне призначення пенсії» IMG 7493 940x627 - Наталія Рад про сервіс «Автоматичне призначення пенсії»

background Layer 1