Пропустити навігацію

Пенсійне забезпечення багатодітних матерів

Жінки, що народили п’ятьох або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення ними 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Для призначення такого виду пенсії подаються документи, що засвідчують особу та підтверджують набутий нею страховий стаж, а також — про народження дітей та виховання їх до шестирічного віку (свідоцтво про народження та паспорта дитини). У разі смерті дитини після досягнення шестирічного віку подається також свідоцтво про смерть.

Варто зазначити, що до страхового стажу до 01.01.2004 враховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку, а починаючи з 01.01.2004 – періоди здійснення догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за умови отримання відповідної допомоги, передбаченої законодавством.

Заяву про призначення дострокової пенсії багатодітним матерям можна подати до органу Пенсійного фонду України в термін не раніше, ніж за один місяць до виповнення пенсійного віку (50-річчя для жінок) і бажано не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку. В разі своєчасного звернення пенсія призначатиметься з дня 50-річчя. У випадку звернення особи за призначенням пенсії в більш пізній строк пенсія призначатиметься з дня звернення.

Важливо!

Якщо особа, яка звертається за пенсією, не працює та має на своєму утриманні неповнолітніх дітей, то до пенсії встановлюється надбавка, передбачена постановою Кабінету Міністрів України «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян», у розмірі 150 гривень на кожну неповнолітню дитину. Умова для отримання надбавки — жоден з батьків не отримує пенсію або державну соціальну допомогу на дитину. Факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім’ї засвідчується, зокрема, довідкою житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації), в тому числі органів місцевого самоврядування, про спільне проживання з дітьми за однією адресою.

10 940x584 - Пенсійне забезпечення багатодітних матерів

background Layer 1