Пропустити навігацію

Відповіді на актуальні запитання в ході брифінгу начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

29 листопада 2023 року, під час брифінгу, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад надала відповіді на запитання журналістів:

Чи можна перевірити за допомогою вебпорталу призначену субсидію, її розмір?

Так, можна.

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України надано можливість перевірки інформації за призначеними субсидіями та пільгами.
Отримувачі житлових субсидій та пільг в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ в розділах «Моя субсидія» та «Мої пільги» можуть перевірити:
— місяць та рік останнього нарахування;
— нараховану суму;
— рішення щодо призначення субсидії/пільги.

Через місяць моїй мамі виповниться 60 років. Як нам перевірити, чи вистачає їй стажу для виходу на пенсію?

Право на пенсію за віком в 2023 році мають особи, яким виповнилося 60 років і які набули не менше 30 років страхового стажу, в 2024 році — не менше 31 року страхового стажу.

Якщо трудова книжка вашої мами оцифрована, то повний страховий стаж можна переглянути в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України у лівому боковому меню у пункті «Електронна трудова книжка» за допомогою вкладки «Відцифрована ЕТК». Якщо ні — то це перше, що ми рекомендуємо вам зробити.
Можете також скористатися сервісом «Пенсійний калькулятор» та здійснити прогнозний розрахунок стажу та пенсії.
Крім цього можете звернутися особисто з документами до будь-якого сервісного центру на території України незалежно від місця реєстрації чи проживання.

В минулому місяці я перебувала на лікарняному. Коли запитала в роботодавця щодо виплати лікарняних, він повідомив мені, що надіслав електронну заяву-розрахунок до Пенсійного фонду України, але її було відхилено. Як так сталося і що тепер робити?

Дійсно, таке може трапитися. Електронну заяву-розрахунок може бути відхилено, якщо в ній наявні помилки.

Найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках за паперовими лікарняними стосуються даних, що вводяться відповідальними особами вручну: це стосується як реквізитів самого листка непрацездатності, так й інформації про застраховану особу. При цьому, для документального підтвердження, скановані копії паперових листків непрацездатності прикріплюються до електронної заяви-розрахунку.
В заявах-розрахунках зі статусом «не прийнято» причина відхилення відображається у вигляді коментаря (в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua ).
В даному випадку необхідно перевірити коментар та виправити наявні помилки.
Тож на майбутнє для своєчасного отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності потрібно уважно перевіряти всі реквізити та реєстраційні дані.

Після отримання файлу-запиту, надавач має його опрацювати та підтвердити надання послуг особі, вказати тариф та наявну суму заборгованості за послугою.
Відповідно до законодавства, житлова субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати комунальної послуги, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень).
Тож, у відповіді має зазначатись заборгованість, прострочена понад три місяці.

Я бухгалтер підприємства. Для підрахунку страхового стажу працівника необхідно сформувати Довідку ОК-7. В кабінеті роботодавця довідка не формується, пише, що нема такого працівника. В чому може бути проблема?

Надання страхувальнику інформації з реєстру застрахованих осіб передбачає особисте звернення повноваженої особи страхувальника до Пенсійного фонду.

Водночас, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України працює «Кабінет роботодавця», у якому для працедавця надано можливість отримання довідок (ОК-7, Додаток 9 «Довідка про трудовий та страховий стаж»).
Довідка за формою ОК-7 формується виключно за період перебування застрахованої особи у трудових відносинах із конкретним страхувальником. Важливим є те, що при формуванні довідки необхідно обов’язково вказувати повністю прізвище, ім’я та по батькові, а також перевірте правильність заповнення всіх реквізитів. Відхилення скоріше за все могло бути через цю причину.

У порядку інформаційного обміну ми отримуємо запити по отримувачах субсидій та пільг про централізоване теплопостачання, в якому необхідно зазначати суму боргу. Надайте відповідь, яку саме заборгованість вказувати: поточну або станом на перше число місяця? – запитує надавач житлово-комунальної послуги.

Мені на телефон прийшло повідомлення від Пенсійного фонду України про надання згоди на передачу моїх персональних даних для отримання підтримки на оплату твердого палива надавачам допомоги. У який термін я повинен надати згоду і яким чином?

Одержувачі житлових субсидій і пільг в опалювальному сезоні 2023-2024 років отримають додаткову підтримку на придбання твердого пічного побутового палива. Це експериментальний проєкт щодо надання додаткової підтримки населенню на придбання твердого пічного побутового палива за рахунок міжнародних партнерів.

Установлено, що протягом строку дії експериментального проекту для надання пільг та житлових субсидій будуть діяти збільшені мінімальні норми забезпечення населення дровами та вугіллям для опалення.

Розмір додаткової підтримки на придбання твердого пічного побутового палива буде розраховано індивідуально для кожного домогосподарства.
Для встановлення доплати одержувачі пільг та житлових субсидій отримають від Пенсійного фонду України смс-повідомлення про необхідність надати від свого імені та членів домогосподарства згоду на збір, передачу та обробку персональних даних.
Визначено три способи надання згоди на передачу та обробку персональних даних партнерам для отримання додаткової підтримки на придбання твердого пічного побутового палива в опалювальному сезоні 2023 –2024 років:
— шляхом надання відповіді на отримане смс-повідомлення («так»/«ні»);
— через особистий кабінет субсидіанта/пільговика на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України;
— шляхом подання заяви (довільної форми) до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України.
Зверніть увагу! Згода має буде надана до 1 грудня 2023 року.
Додаткова підтримка одержувачам пільг та житлових субсидій на придбання твердого пічного побутового палива може бути здійснена не більше одного разу протягом строку дії експериментального проекту.

Запис брифінгу можна переглянути за посиланням.

background Layer 1