Пропустити навігацію

Брифінг начальника Головного управління Пенсійного фонду України щодо умов призначення пенсії за віком від 21.12.2023

21 грудня 2023 року відбувся брифінг начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталії Рад на тему: «Умови призначення пенсії за віком».

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області продовжується фінансування пенсійних та страхових виплат, субсидій та пільг.

Виплати здійснюються в повному обсязі і своєчасно — відповідно до графіка виплат через установи уповноважених банків та відділень поштового звʼязку.

Загальна потреба на соціальні виплати в грудні, що адмініструються Головним управлінням, становить 5 201,1 млн грн (837,9 тис. одержувачів), у тому числі:

  • на пенсії — 4 778,2 млн грн (712,2 тис. одержувачів), середня виплата — 6 670,38 грн;
  • житлові субсидії і пільги — 153,6 млн грн (94,0 тис. одержувачів), середня виплата — 1 633,12 грн;
  • страхові виплати — 268,4 млн грн (30,8 тис. одержувачів), середня виплата — 7 695,27 грн.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області забезпечено прийом громадян з питань пенсійного забезпечення, субсидій, пільг, а також страхових виплат — на 18 площадках області.

Мешканцям області, які звернулися до Головного управління з початку року, надано 340,6 тис. послуг, зокрема 227,2 тис. послуг з пенсійного забезпечення, 101,8 тис. — з питань субсидій та пільг, 11,5 тис. — з питань соціального страхування.

Під час брифінгу Наталія Рад розповіла про загальні умови призначення пенсії за віком, способи подачі заяви та необхідних документів для призначення пенсії, зокрема через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, механізм обчислення розміру пенсійної виплати, у т. ч. за допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор», тощо.

Керівник Головного управління наголосила на підвищенні вимог до страхового стажу у 2024 році — для виходу на пенсію в 60 років необхідно мати не менше 31 року страхового стажу.

Окрему увагу було приділено питанню проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи до 24.02.2022 та отримують виплати через АТ «Ощадбанк».
Для отримання виплат у 2024 році особи з числа внутрішньо переміщених осіб мають пройти ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» або в органах Пенсійного фонду України.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 20 листопада 2023 року № 49-2 визначено Порядок встановлення територіальним органом Пенсійного фонду України особи одержувача пенсії, щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці, інших соціальних виплат шляхом відеоконференцзв’язку.

Відеоідентифікація здійснюється протягом 30 календарних днів, але не раніше 10 робочих днів з дати подання заяви і проводиться в узгоджені із заявником час та спосіб — через одну із програмних платформ: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom.

На всі запитання журналістів керівником Фонду області надано вичерпні відповіді, а також графічно-текстові матеріали та відеоматеріали для ознайомлення.

Запис брифінгу можна переглянути за посиланням.

Як здійснити розрахунок розміру пенсії за віком дізнавайтеся тут. 

background Layer 1