Пропустити навігацію

Відповіді на актуальні запитання в ході брифінгу начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

21 грудня 2023 року під час брифінгу начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад надала відповіді на запитання журналістів:

 

Моїй мамі у січні виповнюється 60 років, на той час вона матиме 30 років 9 місяців стажу. Зараз вона не працює. Чи обов’язково їй для призначення пенсії чекати досягнення 63-річного віку? Або це можна зробити раніше?

Так, можна, але за певних умов.

Вік виходу на пенсію за віком — в 60, або 63, або 65 років — в Україні визначає тривалість набутого особою страхового стажу. У 2024 році право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років виникає за наявності в людини 31 року страхового стажу. Якщо ж у 60-річному віці необхідного страхового стажу не набуто, то право на пенсію виникне при досягненні більш пізнього віку.

Проте за наведених обставин вийти на пенсію можна і до досягнення 63-річного віку за умов:

якщо ваша мама буде офіційно працевлаштована та набуде 3 місяці страхового стажу;

якщо на ім’я вашої мами укласти договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та сплачувати протягом трьох місяців добровільні внески у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

З 01 січня 2024 року мінімальна заробітна плата складатиме 7100 грн, отже мінімальний страховий внесок складатиме 7100 х 22% = 1562 грн.

Після набуття 31 року страхового стажу ваша мама може звернутись за призначенням пенсії.

 

Чи можна відмовитися від призначення пенсії за віком в 60 років та призначити її пізніше? Як це вплине на розмір пенсії?

Реалізувати своє право на призначення пенсії за віком — особиста справа кожного. Рішення людина має ухвалити самостійно, враховуючи своє бажання та обставини.

Законодавство про пенсійне забезпечення містить норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію. Тим, хто набув право на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

При призначенні пенсії з відстрочкою основний розмір пенсії збільшується:

на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;

на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Тобто, якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менший, ніж 60 місяців, то за кожен рік такого відтермінування вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12), за два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24) тощо. А от відстрочка на шість років (це – 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Для збільшення враховуються лише повні місяці роботи: підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

 

Моя мама працює в Польщі. Має статус тимчасового захисту. Чи буде польський стаж роботи враховано при призначенні пенсії за віком в Україні?

Відповідно до Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012 стаж, набутий на території Польщі, враховується до страхового стажу для визначення права на отримання пенсії в Україні.

Тобто, якщо людина має страховий стаж в Україні та працювала в Польщі, то для визначення права на призначення пенсії такі стажі підсумовуються.

Наприклад, якщо людина 25 років працювала в Україні і 6 років – у Польщі, вона має право на призначення пенсії за віком в Україні, оскільки у 2024 році для виходу на пенсію в 60 років їй необхідно мати не менше 31 року страхового стажу.

Водночас, згідно з положеннями Угоди, кожна з країн розраховує розмір пенсії, відповідно до норм свого національного законодавства, за стаж, набутий на її території.

 

Я доглядаю сестру моєї матері, яка є інвалідом 1 групи. Чи буде мені зараховано цей період до страхового стажу?

Так, але за певних умов.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, а також періодів догляду за дитиною з інвалідністю чи за тяжко хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність.

Період догляду зараховується до страхового стажу, якщо людина, яка здійснювала догляд:

є працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);

не працювала в такий період;

отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

 

Я пенсіонер і став на облік як внутрішньо переміщена особа в кінці 2020 року. Жодного разу не проходив ідентифікацію, але виплати отримую. Чи потрібно мені проходити її зараз?

Так, потрібно.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» передбачено періодично (кожні три або шість місяців) проходити фізичну ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» особам, які до 24.02.2022 набули статусу внутрішньо переміщеної особи.

У зв’язку з карантинними заходами (з 12.03.2020 до 01.07.2023) така ідентифікація не проводилась.

Отже, для продовження отримання виплат пенсіонер повинен пройти ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» або в органах Пенсійного фонду України.

 

Мій батько – пенсіонер, який знаходиться на тимчасово окупованій території. У який спосіб він може пройти ідентифікацію?

Ідентифікацію такі пенсіонери можуть пройти в кілька способів:

– через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»);

– за допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України — згідно з порядком, затвердженим постановою правління Фонду від 20.11.2023 № 49-2.

 

Через військові дії тимчасово перебуваю за кордоном. Наразі мені припинено виплату пенсії за віком. Що мені необхідно зробити для поновлення її виплати?

У разі припинення виплати пенсії, заявнику для поновлення виплати необхідно звернутися особисто до будь-якого сервісного центру Фонду на території України незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування для подачі заяви за формою згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 25.11.2005 №22-1  про поновлення виплати пенсії та необхідні документи:

паспорт;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер);

заява з реквізитами банку заявника, якщо він бажає отримувати пенсію через установу банку.

У випадку, коли особа тимчасово проживає за кордоном, до заяви  за формою згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 25.11.2005 №22-1 про призначення (поновлення) пенсії додають копії документів, в тому числі:

документ про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію місця тимчасового проживання / перебування за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально;

документ про посвідчення факту, що фізична особа є живою.

Весь пакет документів надсилається поштою до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України.

 

Запис брифінгу можна переглянути за посиланням.

 

background Layer 1