Пропустити навігацію

Запитували? Відповідаємо! Головне за місяць

Пропонуємо вашій увазі актуальні запитання, що надійшли до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області в грудні, і відповіді спеціалістів на них. 

 

Я працюю офіційно, наступного року виходжу на пенсію за віком. Чи збільшать добровільно сплачені внески розмір моєї майбутньої пенсії?

Так, завдяки добровільним внескам можна підвищити розмір майбутньої пенсії. 

Розмір пенсії напряму залежить від тривалості набутого людиною страхового стажу та величини її заробітної плати, яку вона офіційно отримувала протягом своєї трудової діяльності.

Спрощений механізм добровільної участі громадян у системі пенсійного страхування дозволяє впливати на розмір пенсії, яка буде призначена людині після досягнення пенсійного віку, оскільки добровільно сплачені внески – це набутий страховий стаж та збільшена заробітна плата для майбутньої пенсії.

 

Мій батько є власником земельного паю. Чи призначать житлову субсидію домогосподарству за такої умови?

Так, але за певних умов.

Наявність земельного паю не впливає на право призначення житлової субсидії. Якщо земельний пай не здається в оренду і не приносить дохід, сам факт його наявності не впливає на призначення домогосподарству житлової субсидії. 

При розрахунку субсидії враховується дохід, який приносить домогосподарству земельний пай (за той період, коли його отримано).

 

Чи зараховується до страхового стажу період догляду за особою з інвалідністю І групи — потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві?

Так, зараховується.

Відповідно до Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» період догляду за особою з інвалідністю І групи (незалежно від причини інвалідності) зараховується до страхового стажу, якщо людина, яка здійснювала догляд:

  • є працездатною (не досягла пенсійного віку та не є особою з інвалідністю);
  • не працювала в такий період;
  • отримувала в органах соціального захисту населення допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

Такий період враховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що формуються на підставі звітів органу соціального захисту населення.

 

Наша родина здійснила продаж будинку в Покровську та придбала житло в Чернігові. Чи призначать нам субсидію?

Так, але за певних умов.

Житлову субсидію можуть призначити за умови документального підтвердження, що нове житло було придбане протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), і це єдине житлове приміщення у власності особи. При цьому доходи від такого продажу не враховуються у сукупний дохід домогосподарства (п. 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848).

 

Я народила дитину в 1995 році, перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи зарахується мені ця відпустка до пільгового стажу?

Так,  якщо під час перебування у вказаній відпустці особа перебувала в трудових відносинах з підприємством на посаді, робота на якій зараховується до пільгового стажу.

Відповідно до п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних  записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, підтвердження набутого страхового стажу, що дає право на пільгове пенсійне забезпечення, здійснюється на підставі записів трудових книжок та уточнюючих довідок, виданих підприємствами, установами, організаціями або їх правонаступниками.

Період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу, визначає підприємство в уточнюючій довідці.

Статтею 181 Кодексу законів про працю України передбачено, що, зокрема, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Отже, час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку зараховується до пільгового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, у разі якщо під час перебування у вказаній відпустці особа перебувала в трудових відносинах з підприємством на посаді, робота на якій зараховується до пільгового стажу.

background Layer 1