Пропустити навігацію

Запитували? Відповідаємо! Головне за місяць

Я пенсіонер, отримую пенсію за віком у розмірі 2093 грн. Коли мені буде проведено перерахунок пенсії у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян?

Перерахунок буде здійснено з 01 березня 2024 року.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 01.01.2024 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 2361,00 грн.

Відповідно до п. 8 Прикінцевих положень зазначеного Закону перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій, передбаченої частиною другою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Я власник приватного підприємства — роботодавець. Виникла наразі потреба перевірити обґрунтованість видачі працівнику листка непрацездатності. Чи можу я  звернутися до Пенсійного фонду України для проведення перевірки?

Так, можете.

У разі виникнення необхідності перевірки правомірності видачі чи продовження листка непрацездатності страхувальник може письмово звернутися до органів Пенсійного фонду України.

Відповідно до Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» проведення перевірок обґрунтованості видачі й продовження листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування, здійснюють особи, уповноважені на це правлінням Пенсійного фонду України. Результати проведення перевірок оформлюються та направляються страхувальнику офіційним листом.

Чи має право на пільги при сплаті за житлово-комунальні послуги родина, у якій проживає прийомна дитина?

Так, має право.

Сім’я, у якій проживають прийомні діти, має право на пільги в розмірі 50 % знижки:

  • на оплату житла в межах норм, передбачених законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (у т. ч. на прийомну дитину), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • накористування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та на вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб (у межах норм та соціальних нормативів, визначених Кабінетом Міністрів України);
  • на вартість палива (у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення).

Якщо середньомісячний дохід на одну особу в родині перевищує 3760 грн, родина може звернутися за отриманням житлової субсидії.

При призначенні житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком до складу домогосподарства прийомної сім’ї включаються діти, які не зареєстровані в будинку цієї сім’ї, але фактично там проживають — на них розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування. При цьому доходи таких дітей (у разі наявності) в сукупний дохід домогосподарства для призначення субсидії не враховуються.

Я отримую пільги як учасник бойових дій і нещодавно змінила прізвище. Чи необхідно мені повторно реєструватися в реєстрі пільговиків?

Ні, не потрібно.

Інформація про осіб, що мають право на пільги, зберігається в Єдиному державному автоматизованому реєстрі (ЄДАРП). Органами Пенсійного фонду ведеться облік пільговиків шляхом формування на кожного персональної облікової картки.

При зміні прізвища достатньо внести відповідні зміни до існуючої персональної облікової картки.

Важливо! Для внесення змін до інформації, що включена до ЄДАРП, у тому числі про зміну прізвища, пільговик має протягом 30 днів звернутися до органу Пенсійного фонду України (п. 8 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117).

Під час перебування у щорічній відпустці я захворіла. Чи буде мені оплачений лікарняний за цей період?

Так, буде.

Відповідно до Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в разі настання тимчасової непрацездатності під час перебування у щорічній (основній чи додатковій) відпустці допомога по тимчасовій непрацездатності надається в порядку та розмірах, встановлених цим законом.

Чи зарахується до середньомісячного сукупного доходу для призначення субсидії отримана мною допомога на поховання чоловіка?

Ні, не зарахується.

Допомога на поховання не враховується до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при призначенні субсидії (пункт 7 Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для всіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632).

Чи можливо отримати допомогу на поховання, якщо мій батько, громадянин України і пенсіонер, помер у Республіці Польща?

Так, можливо.

Отримати виплату допомоги на поховання можливо у будь-який час після смерті пенсіонера, звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду України.

Крім того, у разі перебування у Республіці Польща отримати виплату допомоги на поховання пенсіонера можливо, звернувшись до компетентної установи соціального страхування Республіки Польща. Це передбачено Угодою між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012.

 

background Layer 1