Пропустити навігацію

Відповіді на актуальні запитання в ході брифінгу начальника Головного управління щодо ідентифікації ВПО

16 лютого 2024 року під час брифінгу начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад надала відповіді на запитання журналістів:

Мої батьки отримали статус внутрішньо переміщених осіб у травні 2022 року. Чи потрібно їм проходити ідентифікацію, щоб не зупинилися пенсійні виплати?

Ні, не потрібно. Наразі проведення фізичної ідентифікації продовжується для осіб, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи до 24.02.2022.

Я — мешканка міста Маріуполь, з серпня 2022 року виплату пенсії, яку отримувала через Укрпошту, зупинено. Як мені поновити виплату пенсії?

Для поновлення виплати ви можете подати заяву на проведення відеоідентифікації. Але зверніть увагу! При заповненні форми заяви на вебпорталі Пенсійного фонду необхідно правильно обрати спосіб проведення ідентифікації, а саме: «на поновлення виплати відповідно до п. 4 ПКМУ № 162».

Я пенсіонер і став на облік як внутрішньо переміщена особа в кінці 2020 року. Жодного разу не проходив ідентифікацію, але виплати отримую. Чи потрібно мені проходити її зараз?

Так, потрібно.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» передбачено періодично (кожні три або шість місяців) проходити фізичну ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» особам, які до 24.02.2022 набули статусу внутрішньо переміщеної особи.

У зв’язку з карантинними заходами (з 12.03.2020 до 01.07.2023) така ідентифікація не проводилась.

Отже, для продовження отримання виплат пенсіонер повинен пройти ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» або в органах Пенсійного фонду України.

Мій батько – пенсіонер, який знаходиться на тимчасово окупованій території. У який спосіб він може пройти ідентифікацію?

Ідентифікацію такі пенсіонери можуть пройти в кілька способів:

— через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»);

— за допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України — згідно з порядком, затвердженим постановою правління Фонду від 20.11.2023 № 49-2.

Моя бабуся отримувала пенсію через банк, наразі виплату пенсії зупинено, оскільки протягом 2023 року не було руху по банківському рахунку. Як нам поновити виплату пенсії?

Для продовження виплати пенсії у вашому випадку пенсіонеру необхідно особисто звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування і подати заяву на поновлення виплати.

Через військові дії тимчасово перебуваю за кордоном. Наразі мені припинено виплату пенсії за віком. Що мені необхідно зробити для поновлення її виплати?

У випадку, коли особа тимчасово проживає за кордоном, до заяви  за встановленою формою (Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 25.11.2005 № 22-1) про призначення (поновлення) пенсії додають копії документів, в тому числі:

— документ про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію місця тимчасового проживання / перебування за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально;

— документ про посвідчення факту, що фізична особа є живою.

Весь пакет документів надсилається поштою до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України.

Я маю статус переселенця з 2015 року. Чув, що можна пройти ідентифікацію за допомогою Дія.Підпис. І я зайшов у свій особистий кабінет на порталі Пенсійного фонду України за допомогою Дія.Підпис. Чи буде це враховано як ідентифікацію?

Так, буде. Авторизація в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг за допомогою Дія.Підпис є одним зі способів проходження ідентифікації.

Я пройшов відеоконференцзв’язок з фахівцем Пенсійного фонду. Як мені дізнатися результат проходження ідентифікації?

Результат проходження ідентифікації за допомогою відеоконференцзв’язку можна дізнатися в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України в розділі «Мої звернення».

Запис брифінгу можна переглянути за посиланням.

background Layer 1