Пропустити навігацію

VIII. Юридичне управління

Головними завданнями управління є:

організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання, запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних актів Головним управлінням та територіальними управліннями області, структурними підрозділами, їх керівниками та працівниками у процесі виконання покладених на них завдань, захист інтересів Пенсійного фонду України та його органів в судах, а також участь в забезпеченні проведення процедур публічних закупівель. Покладення на юридичне управління обов’язків, що не належать або виходять за межі їх компетенції, не допускається.

Управління відповідно до покладених на нього завдань:

1) Забезпечує правильне застосування законодавства у Головному управлінні та підпорядкованих управліннях, інформує керівництво Головного управління про ризики виникнення обставин вжиття заходів щодо скасування актів, прийнятих з порушенням законодавства, запобігання усунення інших порушень законодавства, вносить відповідні пропозиції з цих питань.

2) Разом з іншими структурними підрозділами Головного управління узагальнює практику застосування законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, пенсійного забезпечення, надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, ведення обліку осіб, що підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, осіб, які мають право на пільги, а також отримувачів житлових субсидій, готує пропозиції щодо його вдосконалення, поновлення порушених прав суб’єктів солідарної пенсійної системи, осіб, які мають право на пільги, а також отримувачів житлових субсидій, подає їх на розгляд керівництву Головного управління для вирішення питання щодо підготовки проектів нормативноправових та інших актів та інших документів, внесення їх в установленому порядку до державного органу, уповноваженого приймати такі акти або розглядати відповідні пропозиції.

3) Розробляє та бере участь в підготовці проектів наказів, актів, що видаються спільно з іншими органами.

4) Перевіряє на відповідність законодавству і міжнародним договорам України проектів наказів та інших актів, що подаються на підпис керівнику Головного управління, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів.

5) Веде інформаційно-довідкову роботу із законодавства.

6) Бере участь у підготовці, укладенні та контролі за виконанням договорів, ведення їх реєстрації та обліку.

7) Спрямовує, координує правову роботу, здійснює методичне керівництво правовою роботою Головного управління.

8) Організовує претензійну роботу, здійснює контроль за її проведенням.

9) Веде позовну роботу, представляє (захищає) інтереси Головного управління в судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів.

10) Здійснює моніторинг стану розгляду в судах справ за участю Головного управління, невідкладне повідомляє відповідні структурні підрозділи 3 про набрання законної сили судовими рішеннями про покладення зобов’язань або стягнення коштів з Головного управління, а також про їх звернення до негайного виконання, надання правової допомоги щодо повного фактичного виконання судових рішень, які набрали законної сили.

11) Вносить відомості про стан розгляду судами справ за участю Головного управління та стан виконання Головним управлінням рішень судів про стягнення коштів (крім пенсій) та зобов’язання вчинити дії, не пов’язані з пенсійним забезпеченням, до підсистем “Правова робота” та “Реєстр судових рішень” ІКІС ПФУ.

12) Розглядає або бере участь у розгляді за дорученням керівництва звернень підприємств, установ, організацій, підпорядкованих органів, громадян, запитів на публічну інформацію з питань, віднесених до компетенції органів Пенсійного фонду.

13) Узагальнює та аналізує результати правової роботи за всіма її напрямами, стану та повноти реалізації наданих органам Пенсійного фонду прав та повноважень (у разі необхідності – за участю відповідних структурних підрозділів), готує пропозиції щодо її удосконалення.

14) Сприяє правильному застосуванню актів законодавства про працю, дотриманню законності реалізації прав трудового колективу, у разі невиконання або порушення їх вимог подає керівництву Головного управління письмовий висновок з пропозиціями щодо усунення таких порушень.

15) Бере участь у підготовці заходів щодо зміцнення трудової дисципліни, забезпечення охорони праці разом із заінтересованими структурними підрозділами.

16) Забезпечує взаємодію з правоохоронними органами, органами державної виконавчої служби та іншими органами;

17) Здійснює контроль за додержанням законодавства під час складання посадовими особами структурних підрозділів Головного управління протоколів у справах про адміністративні правопорушення, здійснює підготовку (бере участь у підготовці) справ до розгляду начальником Головного управління (його заступником), контроль за реалізацією постанов у зазначених справах про адміністративні правопорушення;

18) Спрямовує, координує та здійснює контроль за організацією правової роботи в підпорядкованих управліннях;

19) Надає методичну допомогу з правових питань структурним підрозділам Головного управління та підпорядкованим управлінням;

20) Забезпечує реалізацію прав сторони виконавчого провадження, готує пропозиції щодо оскарження рішень, дій і бездіяльності державного виконавця за наявності підстав, ведення обліку виконавчих проваджень за участю Головного управління у підсистемі “Правова робота” ІКІС ПФУ;

21) Проводить роботу, спрямовану на підвищення рівня правових знань працівників, надання консультацій з правових питань;

22) Забезпечує в межах своїх повноважень додержання вимог законодавства про інформацію, захист інформації з обмеженим доступом відповідно до режиму її обробки.

23) Разом з іншими структурними підрозділами Головного управління забезпечує виконання вимог законодавства про запобігання корупції.

background Layer 1